KARSLI PANCAR ÜRETİCİLERİ ALACAKLARI PARANIN MALİYETİÇIKARMAYACAĞINDAN ENDİŞELİ

KARSLI PANCAR ÜRETİCİLERİ ALACAKLARI PARANIN MALİYETİÇIKARMAYACAĞINDAN ENDİŞELİ

Kars’ta pancar üreticileri, girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle alacakları paranın maliyetleri karşılamayacağından endişeli. Üreticilerden Sinan Kaya, "Pancar...

TACETTİN DURMUŞ

Kars’ta pancar üreticileri, girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle alacakları paranın maliyetleri karşılamayacağından endişeli. Üreticilerden Sinan Kaya, "Pancar üreticisi olarak biz çok sıkıntılar yaşıyoruz. Aldıklarımız çok pahalı. Özellikle Pankobirlik’ten aldığımız ilaçlar, gübre çok aşırı, maliyeti çok yüksek. İlaçların fiyatlarına müdahale etmelerini istiyorum devlet büyüklerimizden" dedi. Kaya, TBMM Tarım Komisyonu Başkanı da olan AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç’tan yardım istedi.

Kars’ta pancar söküm sezonuna kurban keserek başlayan üreticiler, girdi fiyatlarının oldukça yüksek olmasından dolayı alacakları paranın maliyetleri nasıl karşılayacağını bilemediğini söylüyor. Üreticilerden Sinan Kaya, "Pancar üreticisi olarak biz çok sıkıntılar yaşıyoruz. Aldıklarımız çok pahalı. Özellikle Pankobirlik’ten aldığımız ilaçlar, gübre çok aşırı, maliyeti çok yüksek. Her yılda farklı farklı ilaçlar getiriyorlar. O yüzden dolayı biz çok sıkıntılar yaşıyoruz. İlaçların fiyatlarına müdahale etmelerini istiyorum devlet büyüklerimizden, özellikle Yunus Kılıç Bey'den" diye konuştu.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı, AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç’a çağrı yapan Arpaçay ilçesine bağlı Değirmenköprü'de pancar üreten Sinan Kaya, şunları söyledi:

“GEÇEN YILDA 54 BİN LİRAYDI DÖNÜMDE, BU YILDA DAHA BİLMİYORUZ”

“Hayırlısıyla başlayacağız kurbanımızı kestikten sonra. Bu pancar üreticisi olarak biz çok sıkıntılar yaşıyoruz. Aldıklarımız çok pahalı. Özellikle Pankobirlik’ten aldığımız ilaçlar, gübre çok aşırı, maliyeti çok yüksek. Her yılda farklı farklı ilaçlar getiriyorlar. O yüzden dolayı biz çok sıkıntılar yaşıyoruz. İlaçların fiyatlarına müdahale etmelerini istiyorum devlet büyüklerimizden ve sayın vekillerimizden Yunus Kılıç Bey'den özellikle. Pancarın fiyatı iyi oldu da bu sene, biraz daha iyi olabilirdi. Mazot olmuşşu anda 8 bin lira. Bugünkü verim iyi olacak inşallah bu sene. Su konusunda da biz özellikle çok sıkıntı yaşıyoruz. Değirmenköprü olarak su konusunda çok sıkıntımız var. Sulama kanallarında gelen su bize yetişmiyor. Biz su parası olarak da çok para ödüyoruz. Geçen yılda 54 bin liraydı dönümde. Bu yılda daha bilmiyoruz miktarı ne olduğunu da su vermediğimiz halde çok aşırı bir su parası veriyoruz. Sulamadığımız halde çok aşrı bir su parası veriyoruz. Bu sene daha belli değil. Hep motopompla mazotla suluyoruz. Yine bizden su parası talep ediyorlar. O konuda da biz çok sıkıntıdayız. Bir el atmalarını rica ediyoruz devlet büyüklerimizden. Elle söküm gerçekleştiriyoruz. Bu makineyi aldık. Şu anda 140 – 150 bin civarında bu makineler.”

Pancar üreticisi Uğraş Kaya ise şöyle konuştu:

“KANALIN SON KÖYÜ OLARAK BİZE SU ULAŞMIYOR”

“Yıllardır pancar çiftçiliği yapıyoruz. Pancarla uğraşıyoruz. Emeğimizin karşılığını almaya çalışıyoruz. Bu sene de işte hayırlısıyla sezonu bitirdik. Söküme başlayacağız nasip olursa. Gördüğünüz makine ile günde 10 dönüm 12 dönüm pancar sökümü yapıyoruz. İşte 200 dönüm ekmişim. 20-25 gün falan sürer. Daha önce elle söktüğümüzde günlük 10 dönümü 10 kişi 20 günde söküyordu. Bir kişi bir günde ancak yarım dönüm söküm yapabiliyordu.  Sökümden sonra bu şekilde sıralıyoruz. Ondan sonra kamyonlara yükleyip fabrika açıldığında taşıyorlar. Ondan sonra fabrikada işlenmeğe başlıyor.Biz söküp kamyona yükledikten sonra bizim işimiz bitiyor. Ondan sonra tartıya gidiyor. Şeker oranını falan ölçüyorlar ve firesini veriyorlar. Bu sene iyi şükür. Normalde biz motorla sürerdik. Köyümüzde kanal olmasına rağmen kanallardan su alamıyoruz. Biz kanalın son köyü olarak bize su ulaşmıyor. Karşı ekiciler suyu aşırı kullanıyorlar. İlgilenen yok, bakan yok ve su bize yetmiyor. Bizler de traktörle ancak bu halde sulayabildik. Bu da bize aşırı bir yük ve masraf getiriyor.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Üretici Sinan Kaya

* Koyun Kesilmesi

* Pancar Üretiminin Yapılması

* Üretici Uğraş Kaya

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.