KARS’TA KÖYLÜ KADINLAR FRANSIZCA ÖĞRENDİ

KARS’TA KÖYLÜ KADINLAR FRANSIZCA ÖĞRENDİ

Kars gravyerini, kaşarını ve endemik florasını dünyaya tanıtan Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği, Doğu Anadolu’nun en uç noktasında bulunan 2 bin 340 rakımlı Boğatepe Köyü kadınlarının...

TACETTİN DURMUŞ

Kars gravyerini, kaşarını ve endemik florasını tanıtan Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği, Doğu Anadolu’nun en uç noktasında bulunan 2 bin 340 rakımlı Boğatepe Köyü kadınlarının Fransızca öğrenmesini sağladı.

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Zümran Ömür’ün Fransızca öğrenmesi, İstanbul Fransızca Öğretmenleri Derneği’nin dikkatini çekti. Ömür’ü bir televizyon programında izleyen İstanbul Fransızca Öğretmenleri Derneği Proje Yöneticisi ve İstanbul Saint Benoit Fransız Lisesi'nde Fransızca öğretmenliği yapan Dilek Kalmaz; iki gönüllü kadın öğretmen ve Fransızca bilen bir arkadaşı ile Boğatepeli kadınlara Fransızca dersleri verdi. Kalmaz ve arkadaşları, 38 saatlik kursu başarı ile tamamlayan kadınlara törenle başarı sertifikası verdi.

Sertifika töreni sırasında sahnelenen skeçte; Fransızca öğretmeni Dilek Kalmaz, köye gelen bir Fransız turistin, Fransızca öğrenen kadınlar tarafından nasıl karşılanacağını ve köyün nasıl tanıtılacağını canlandırdı.

“KONUŞMASINDAN ÇOK ETKİLENDİM”

Kalmaz, Zümran Ömür’ü bir televizyon programında gördüğü sırada hayran kaldığını ve hikâyesinin böyle başladığını söyledi. Ömür’ün Kars’ın bir köyünde çok düzgün bir şekilde Fransızca konuşmasından son derece etkilendiğini belirten Kalmaz, üç arkadaşı ile köyde, kadınlara Fransızca öğretmek için bir proje hazırladıklarını belirtti. Kalmaz, şunları söyledi:

“Kars Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneğinin kuruluşu ile yerel potansiyeller üzerinden toplumsal bilinç ve farkındalık yaratan faaliyetlerinin gösterildiği bir televizyon programında Zümran Ömür’ü görmekle başladı hikâyemiz. İstanbul'da düzenlediğimiz meslek edindirme kurslarının ardından Saint Benoit Fransız Lisesi'nde Fransızca öğretmenliği yapan birkaç gönüllü Fransızca öğreteni ile bu programa ‘Nasıl ben de bir öğretmen olarak destek olabilirim’ diye yola koyulduk.

Nuran Sevim ve Elif Şeferoğlu ile birlikte telefonla Boğatepe köyünde yaşayan kadınlara Fransızca dil eğitimleri vermeye başladık. Şubat ayında başlayan eğitimlerimiz 38 saat devam etti. Ardından da arkadaşlarımız ile birlikte köye kadar gelerek eğitimlerimizi bizzat tamamladık. İki adet Fransızca el broşürü de hazırlayarak dağıttık. Bilindiği gibi Türkiye ile Fransa arasında politik anlamda bir süreç yaşandı. Bu projemiz ile açıkçası iki ülke arasındaki bu politik buzlanmayı da biraz olsun eritelim istedik. Fransızca öğrenen kadınlar da böylece dünya barışına ve dostluğuna da yardımcı oldular.”

Kalmaz, ayrıca Bisikletliler Derneği Kars Temsilciliği’nin öğretmenlere köyde kullanmaları için bisiklet verdikleri için Batuhan Caner Kayhan ve Alpay Korkmaz’a da teşekkür etti.

ÖMÜR: “TÜRKİYE’NİN ÜRETİME İHTİYACI VAR”

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Zümran Ömür de açıklamasında Türkiye’nin üretime ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu çok güzel bir duygu. Umarım kadınlara örnek oluruz. Belki üretim devam eder. Türkiye’nin üretime çok ihtiyacı var. Atalarımız ‘Üretmeyen toplum yok olmaya mahkûmdur’ der. Bu izde yürüdüğümüz için çok mutluyuz. Bu süreçte belki de bir kadının daha Fransızca öğrenmesine yardımcı oluruz. Belki de İngilizce öğrenmek isteyen bir kadına yardımcı oluruz. ‘Bir dil, bir insan’ diyerek yola çıktık. Herkesin yolu açık olsun. Bizler, Boğatepe köyünde yaşayan kadınlar, Kars’ta üretilen gravyer ve kaşar ile birlikte diğer peynir çeşitlerini üretiyoruz ve markalaştık. Ürünlerimizi dünyaya tanıtmaya devam ediyoruz.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.