KAVCIOĞLU: CARİ AÇIĞI KUR ARTIŞIYLA KAPAMA HEDEFİMİZ YOK

KAVCIOĞLU: CARİ AÇIĞI KUR ARTIŞIYLA KAPAMA HEDEFİMİZ YOK

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, cari açığı kur artışıyla kapama hedeflerinin olmadığını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, cari açığı kur artışıyla kapama hedeflerinin olmadığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 4. Enflasyon Raporu’nu açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin en önemli problemlerinden birinin cari açık olduğunu belirten Kavcıoğlu, bu açığın kapanması noktasında önemli bir fırsatın Türkiye'nin önüne geldiğini söyledi.  Kavcıoğlu şöyle konuştu:

TÜRKİYE'NİN BU FIRSATI KAÇIRMAMASI LAZIM: “Cari açığın kapanmasının temeli de kur artışını sağlayarak değil, böyle bir hedefimiz yok. Türkiye'de uzun yıllardır yüzde 5 hedeflenerek büyüme ve büyümenin finansmanı sağlanmaya çalışılmıştır. Bu nedenle büyümenin sürdürülebilir finansmanı için yurt dışı kaynak ihtiyacı sorun olmuştur. Bu da Türkiye'de finansal istikrarla çelişkili bir durum olmuştur. Türkiye'nin, üretimini artırıp, tedarik ve üretim sıkıntılarının yaşandığı ortamda bu fırsatı kaçırmaması lazım. Merkez Bankası olarak, kurla değil, bizim elimizdeki reeskont kredilerindeki faiz oranlarını düşürerek, vadeleri uzatarak ihracatın ve üretimin artması noktasında destek vermeye çalışıyoruz.

CARİ FAZLA VERDİĞİMİZDE FİNANSAL İSTİKRAR VE FİYAT İSTİKRARINI SAĞMIŞ OLACAĞIZ: Şuna inanıyoruz; cari fazla verdiğimizde, finansal istikrar ve fiyat istikrarını sağlamış olacağız. Türkiye'nin uzun yıllardır uyguladığı yüzde 5 cari açık, yüzde 5 büyüme ve yüzde 5 enflasyon politikası, fiyat istikrarı ile çelişmiştir, sürdürülebilir olmamıştır. Merkez Bankası, üzerine düşeni yapıyor, yapmakta ve yapacaktır. Tamamen veri analizi yaparak, sahada ve firmalarla yapılan görüşmelere göre, çok büyük sipariş, çok büyük yatırım ve üretim iştahı var. Dolayısıyla ihracatı artırıp cari fazla verince Türkiye'nin finansman sorunu daha net şekilde çözülmüş olacak. Bu da fiyat istikrarını sağlamış olacaktır. Doğru yöntem, doğru yol budur. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. İnşallah bu dönem de fırsat olarak ihracatın artırılması ve cari dengenin sağlanmasıyla Türkiye fiyat istikrarını sağlamış olacaktır. Bunu yaparken parasal duruşumuzda enflasyonu ve üzerindeki riskleri gözeterek hareket ettiğimizi özellikle ifade etmek istiyorum. Cari denge üzerinde kur artışını da diğerlerini de değerlendirmenizi önemle rica ediyoruz.

MERKEZ BANKASI FİYAT İSTİKRARI VE CARİ AÇIKTA DENGE İÇİN ÇALIŞIYOR: Merkez Bankası, üzerine düşeni, reeskont kredilerinde sağladığı imkanlarla yerine getiriyor ve getirecektir. Kur yükselmesi, ihracat artışı, ithalatın ihracatı karşılama oranında, cari açıkta sağlanan denge, ihracatın dünya üzerinde yüzde 1'in üzerine çıkmasını sağlamıştır. Bunların hepsi fiyat istikrarının sürdürülebilir hale gelmesini sağlayacaktır.

FİYAT GELİŞMELERİ VE ÜRÜN REKOLTELERİ İÇİN ERKEN UYARI SİSTEMİ TAMAMLANDI: Erken Uyarı Sistemi'ni de bildirdik. Tarım ve Orman Bakanlığı, Rekabet Kurulu, Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi ve diğer ilgili kuruluşlarla, Gıda Ortak Platformu gibi bundan sonraki fiyat gelişmeleri ve ürün rekoltelerinde, diğer paydaşların da katılımıyla bu yöndeki çalışmalarımız daha sağlıklı şekilde sürecek. Fiyatlar noktasında önemli katkı yapacağını düşünüyorum.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.