KESTEL ŞOFÖRLER ODASI BAŞKANI, CHP HEYETİNE ANLATTI: "KAZANDIĞIMIN YÜZDE 65'İNİ DEVLETİN HESABINA YATIRIYORUM"

KESTEL ŞOFÖRLER ODASI BAŞKANI, CHP HEYETİNE ANLATTI: "KAZANDIĞIMIN YÜZDE 65'İNİ DEVLETİN HESABINA YATIRIYORUM"

CHP Sözcüsü Faik Öztrak Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde "Sizin bütün işlerinizi; vergi vermekten, SGK primi ödemekten başlayıp her türlü işiniz...

CHP Sözcüsü Faik Öztrak Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde "Sizin bütün işlerinizi; vergi vermekten, SGK primi ödemekten başlayıp her türlü işiniz için tek bir yer kuracağız, o da Esnaf Bakanlığı. Esnafın bir bakanlığı olacak. Sicil affı çıkartacağız ama öyle göstermelik bir sicil affı değil" dedi. Kestel Şoförler Odası Başkanı Meysun Ayva ise "Ulaşımda ticaret yapan esnafımız Türkiye’de en acı vergiyi veriyor. Bugün petrolün yüzde 65’i vergi. Ben kazandığımın yüzde 65’ini devletin hesabına yatırıyorum" açıklamasını yaptı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki Ekonomi Masası heyeti Bursa programı kapsamında Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Birliği'ni ziyaret etti. Öztrak'ın yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık ile CHP Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Çetin Osman Budak ve Gökan Zeybek'in katıldığı toplantıda oda başkanları sorunlarını dile getirdi.

"BU YÖNETİM BÜTÇEDEN PARA VERMEYİ ÇOK SEVMİYOR"

Öztrak şöyle konuştu:

"Bu pandemi sürecinde bence Türkiye’de en yalnız bırakılan kesim esnaf kesimidir. Dünya esnafına sonuna kadar sahip çıkarken Türkiye’deki yönetim maalesef esnafına sahip çıkmamıştır. Bu işin başından beri biz birtakım önlemleri söyleyip duruyoruz, öneriler de veriyoruz. Türkiye bugün itibariyle baktığımızda Uluslararası Para Fonu’nun yayınladığı verilere göre en az destek veren G20 ülkeleri arasında sondan üçüncü. En fazla kredi veren de birinciyiz. Nedense biz borç vermeyi seviyoruz. Bu yönetim bütçeden para vermeyi çok sevmiyor.

"HER TÜRLÜ İŞİNİZ İÇİN TEK BİR YER KURACAĞIZ, O DA ESNAF BAKANLIĞI"

Her şeyden önce CHP olarak sizlere vaadimiz şu: Sizin bütün işlerinizi; vergi vermekten, SGK primi ödemekten başlayıp her türlü işiniz için tek bir yer kuracağız, o da Esnaf Bakanlığı. Esnafın bir bakanlığı olacak. Sicil affı çıkartacağız ama öyle göstermelik bir sicil affı değil. Her seferinde bu sicil affı çıkıyor ama bir türlü bankalar bu işi çözemiyorlar. ‘Banka kredileri esnafın ödeyebileceği şekilde taksitlendirilsin ve faizler kaldırılsın’ dedik. Bugün bu kredileri nedeniyle kredileri alan esnafımızın ciddi sıkıntı içinde olduğunu biliyoruz.

"ESNAFA SAHİP ÇIKMIYORSANIZ ORTA DİREĞİ BİTİRİYORSUNUZ DEMEKTİR"

Eğer esnafınıza sahip çıkamıyorsanız orta direği bitiriyorsunuz demektir. Orta direği bitiriyorsanız örfü, adeti, geleneği, istikrarı, her şeyi bitiriyorsunuz demektir. Dolayısıyla önümüzdeki döneme baktığımızda esnafla ilgili bu hükümetin çok ciddi tedbirler alması lazım. Biz de severek sizin dosyanızı alacağız, onunla ilgili olarak alınmasını istediğiniz önlemlerin Ankara’da yönetim nezdinde takipçisi olacağız."

"KAZANDIĞIMIN YÜZDE 65'İNİ DEVLETİN HESABINA YATIRIYORUM"

Öztrak'ın konuşmasından sonra oda başkanları sorunlarını dile getirdi. Kestel Şoförler Odası Başkanı Meysun Ayva şunları söyledi:

"5362 Sayılı Esnaf Yasamız var, şu anda esnafımızın kullandığı yasa, 2005 yılında çıktı. Daha önceki esnaf yasamız 507 Sayılı Esnaf Yasası’ydı, o da 1957 yılında çıkmış. 1957’de çıkan Esnaf Yasası ile 2005 yılında çıkan esnaf yasasını mukayese ettiğimizde 2005 yılında çıkan yasa 1957’de çıkan yasanın gerisinde. Şu anki iktidarın bize bakış açısı ortada. Bizim içimizi boşaltmış, sadece bir boş kovan haline getirmiş, bir yönetim şekli belirlemiş, adına esnaf odası demiş, esnaf yasası demiş. Böyle içi boş bir şeyle ülkede biz kendimize esnaf odası başkanı diyoruz. Bir yerde temsil hakkımız yok, bir yerde dikkate alınmıyoruz, itilip kakılıyoruz, UKOME toplantılarında zaten yokuz. Koca Bursa’da bir tane üyemiz giriyor, o adam da zaten baskıdan sesini çıkaramıyor. Adamlar oy çokluğuyla her şeyi geçiriyorlar, bizi yok sayıyorlar. Bugün bir minibüs 450 bin lira olmuş, ben nerede bulacağım bu minibüsü? Akaryakıt yine öyle, biz devlete çalışıyoruz. Ben iddia ediyorum, ulaşımda ticaret yapan esnafımız Türkiye’de en acı vergiyi veriyor. Bugün petrolün yüzde 65’i vergi. Ben kazandığımın yüzde 65’ini devletin hesabına yatırıyorum."

"İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARINA DAHİ YETİŞEMİYORUZ"

Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Topçu şu açıklamayı yaptı:

"Akaryakıta gelen, her gün değişen zamlar, ikinci el araç fiyatlarına dahi yetişemiyoruz. Biz her yıl UKOME’ye zam talep ediyoruz. Birliğimizin zammı orada geçersiz oluyor. UKOME de maalesef kendi kafalarına göre zam veriyorlar ve sekizinci ayda yüzde 19.25 olan enflasyona karşı yüzde 12.5 zam veriyorlar. Bize bu zamları veren kişiler bizim ne sıkıntılar yaşadıklarımızı bilmiyorlar. Biz burada esnafımızın hakkını arayamaz duruma geldik."

"ESNAF, ŞARTLAR GEREĞİ KRİZ YÖNETMEYİ ÖĞRENDİ"

Oda başkanlarının konuşmalarından sonra CHP Genel Başkan Yardımcısı, Bursa milletvekili Lale Karabıyık şunları söyledi:

"Kimse umudunu yitirmesin, hiç gerek yok. Bu ülkenin varlıkları gerçekten yeterli. Her şey yapılır, doğru yönetilsin yeter ki. Az önce bir arkadaşımız, ‘Biz esnaf olarak ne yapabiliriz, bize ne önerirsiniz?’ dedi. Sizden artık ne bekleyebiliriz ki? Devletin artık sizi koruması lazım. Siz zaten kendi krizinizi yönetmeye çalışıyorsunuz. Ben yine de esnafları, iş dünyasını kutluyorum. Çünkü kriz yönetmeyi şartlar gereği öğrendiler, ayakta durmaya çalıştılar. Yani devletin koruması lazım, size önerecek bir şey olmaması lazım. Önümüze bir Orta Vadeli Plan getiriyorlar, bir yıl öncekinin aynısı kopyalanmış vaziyette. Tek bir fark var, 2023 hedefleri her seferinde düşürülüyor."

"OĞLUNU NASIL MİLLETVEKİLİ YAPACAĞIM DERDİNE DÜŞENLER SİZİN SORUNUNUZU NASIL ÇÖZECEK?"

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek de şunları söyledi:

"Enflasyonun yüzde 5’lerde olduğu dönemlerde yılda bir kez yapılan zamlar anlaşılabilir. Ancak özellikle akaryakıtta pompa fiyatlarına neredeyse 24 saatte bir zam geldiği dönemde UKOME’nin olağanüstü bir biçimde toplanarak bu sorunu çözmesi gerekir. Ulaşım ve unlu mamuller… 8 Eylül’de Erzurum’da ekmeklik buğdayın tonu 2 bin TL idi. Geçen hafta 4 bin 800 TL idi, şimdi 5 bin 300 TL’ye çıktı. Şimdi fırıncı esnafına, simitçi esnafına bir zam verildi. Bunlar yetmez ki… Ekmeğin üzerinde valinin narhı var, ulaştırmanın üzerinde Ulaştırma Bakanlığı’nın narhı var. Hani serbest piyasa ekonomisinde girdiler üzerinden narh vermeyen devlet neden bu ürünler üzerinden işlem yapan esnafın fiyat ayarlamasına geldiği zaman kendi gücünü gösteriyor? Tek bir sebebi var, örgütlü değilsiniz. Ankara’daki sizin temsilcileriniz, sizin haklarınızı masaya vurarak savunmuyorlar. Oğlunu nasıl milletvekili yapacağım derdine düşenler sizin nasıl sorununuzu çözecek?"

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.