KOBANİ DAVASI SONA ERDİ. HDP’Lİ TAN: "KANDİL'DEKİ FOTOĞRAF RESMİ BİR GÖREV SIRASINDA ÇEKİLMİŞTİR, SUÇLAMAYA TABİ TUTULAMAZ"

KOBANİ DAVASI SONA ERDİ. HDP’Lİ TAN: "KANDİL'DEKİ FOTOĞRAF RESMİ BİR GÖREV SIRASINDA ÇEKİLMİŞTİR, SUÇLAMAYA TABİ TUTULAMAZ"

Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 sanıklı Kobani davasının dördüncü duruşmasında ilk...

Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 sanıklı Kobani davasının dördüncü duruşmasında ilk oturum sona erdi. Sanıklardan eski HDP Milletvekili Altan Tan, iddianamedeki delillere ilişkin, “Bunlardan bir tanesi, Kandil’de Murat Karayılan’ın da olduğu bir fotoğraf; Abdullah Öcalan'la görüşme sırasında MİT’in bize verdiği Öcalan mektubunu Kandil’e götürdüğümüzde çekilen fotoğraftır. Bu, resmi bir görev sırasında çekilmiştir ve bir suçlamaya tabi tutulamaz” dedi.

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te yapılan protestolar gerekçesiyle Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın yanı sıra 24’ü tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobani davasının dördüncü duruşması bugün başladı.

Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Mesut Beştaş, bir kısım müvekkillerinin yasama dokunulmazlığına işaret ederek şunları söyledi:

“Siz de Meclis kürsüsünde yaptıkları konuşmaları talep edip bilirkişiye gönderilmesini talep etmişsiniz. Bu hususta yargılamanın devam ettirilmesi değil, durdurulması gerekiyor. Bu ara kararı talep ediyoruz. Aksi takdirde bu soruşturma ve kovuşturma aşamasında herkesin suç işlediği sonucuna varılacaktır. Bunun önüne geçilmesi için yasama dokunulmazlığı kapsamında olma ihtimali olan vekillerle ilgili yargılamanın durdurulması kararının verilmesini istiyoruz. Müvekkilim Demirtaş'ın dosyası pilot bir dosyadır. AİHM’in Demirtaş kararı, yargılamaların tamamını ilgilendiriyor. Demirtaş’ın kararı, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nde de görüşüldü. Komite, Türkiye’ye karşı sert bir uyarıda bulundu. Kesinleşmiş kararlar dahil yargılamaların düşürülmesini istedi. Bunu siz başka organın kararı gibi değerlendirebilirsiniz ama mahkeme kararlarını ilgilendiren bir icra kararıdır. Türkçe çevirisinin Adalet Bakanlığı ya da Dışişleri Bakanlığı’ndan istenilmesini talep ediyoruz.”

MAHKEME BAŞKANINI ELEŞTİRDİ

Selahattin Demirtaş’ın avukatı Cahit Kırkazak ise yargılamanın ilk gününden beri polisin, mahkeme başkanının talimatı olduğunu iddia ederek seyircilerin, basının ve yabancı temsilcilerin içeri girmesine izin vermediğini hatırlattı.

“Siz de böyle bir talep vermediğinizi söylüyorsunuz” diyen Kırkazak, bu duruma dair bir ara karar oluşturulmasını istedi. Mahkeme başkanının tutumunu eleştiren Kırkazak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Müvekkillerimizle görüşmelerde cübbe dayatmasının yasal bir temeli yoktur. Kürsünün yüksekliği ve mikrofon avantajı ile bana karşı sesinizi yükselttiniz. Her gün sizinle görüşme çabası içine giriyoruz. Siz ‘salonda görüşürüz’ diyorsunuz ama salonda bizi dinlemeden sırtınızı dönüyorsunuz. Kolluk, bize sizi adres olarak gösteriyor. Bu noktada sizin daha sakin olmanız gerekirken bizden daha sert davranıyorsunuz.”

“YARGILAMA AÇIK VE NET OLARAK SİYASİ BİR PARTİNİN ODASINDA BAŞLADI”

Beyza Üstün’ün avukatı Nuray Özdoğan, aleyhte olan evrakın hiçbirini kabul etmediklerini belirtti. Dava dosyasına bir dosyanın yanlış geldiğini aktaran Özdoğan, sabah saatlerinde yapılan engellemelere dikkat çekti. Yargılamanın duruşma salonunda başlamadığını ifade eden Özdoğan, şöyle devam etti:

“Biz, cezaevinin Yenikent girişinde 4 avukat durdurulduk, içeri alınmadık, arabamızın fotoğrafıçekildi. Sizden talimat aldıklarını söylüyorlar, yalan söylediklerini şimdi öğrendik. O yüzden meslektaşlarımız size ulaşmaya çalıştı. Bu yargılamada aleniyet sağlama görevi sizin ve bizimdir. Ama size ulaşamadık. Yargılama sürecine dair her türlü meselede size ulaşabilmeniz lazım. Yargılama ne bu salonda başladı ne savcılık odasında ne de emniyette. Bu yargılama açık ve net olarak siyasi bir partinin odasında başladı.”

Özdoğan, Özdoğan, “Fotoğraflarımızıçekmeye ne hakları var. Ben hangi güvenle gelip, duruşmada savunma yapacağım. Bu konuda duruşmanın girişinde bize böyle davranamazlar. Katılımcılara böyle davranamazlar. Buna sizin müdahale etmeniz gerekiyor” dedi.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi salonundan SEGBİS ile duruşmaya katılan eski HDP Milletvekili Altan Tan, Demirtaş’ın Kobani davasına gerekçe gösterilen tweetlerine ilişkin AİHM’in yaptığı tespitleri okudu. Tan, şunları kaydetti:

“AİHM, tweetlerin siyasi ifade sınırları kapsamında kaldığını ve şiddet çağrısı içermediğinı ve yaşanan şiddetle bir bağının olmadığını belirtmiştir. AİHM kararları bağlayıcı olduğundan, Büyük Daire kararından sonra 30 Aralık 2020 tarihinde iddianamenin bu tweetlere binaen hazırlanması da hukuka aykırı olduğunu göstermektedir. 6 Ekim 2014 tarihinde yapılan MYK toplantısına katılmadım. O toplantının genel muhtevası ile ilgili de bir bilgi sahibi değilim. Ama bu tweetlerin bir suç teşkil ettiğini düşünmüyorum. Şiddeti teşvik anlamında bir çağrı değil.”

TAN: MİT’İN BİZE VERDİĞİÖCALAN MEKTUBUNU KANDİL’E GÖTÜRDÜK

İddianamede yer alan belgelere dair açıklamada bulunan Tan, şunları söyledi:

“Bunlardan bir tanesi Kandil’de Murat Karayılan’ın da olduğu bir fotoğraf; Abdullah Öcalan'la görüşme sırasında MİT’in bize verdiği Öcalan mektubunu Kandil’e götürdüğümüzde çekilen fotoğraftır. 1 Mart 2013’te Kandil’e götürülmüş ve Murat Karayılan’a teslim edilmiş. Sonrasında onlardan gelen cevaplar da devlet yetkililerine iletilmiştir. Bu resim devlet tarafından görevlendirilen heyetin resmidir. MİT tarafından Kandil’e Murat Karayılan’a verilmek üzere mektubun teslim edildiğini göstermeye yönelik çekilen bir fotoğraftır. Bu resmi bir görev sırasında çekilmiştir ve bir suçlamaya tabi tutulamaz. Diğer fotoğraflar ise Erbil’de 25 Eylül 2017 tarihinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin yaptığı referandum esnasında görevlilerle çekilen bir resimdir. Bunların kimler olduğu yine Erbil’den sorulabilir. Bunların YPG ya da PKK ile bir bağlantıları yoktur. Bir diğer resim 22 Eylül 2014’te Mesut Barzani’nin Erbil’de yaptığı mitingde çekilen fotoğraftır. Söz konusu bayrak da Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bayrağıdır. Ve Türkiye’deki resmi ziyaretlerinde de kullanılan bayraktır.”

DURUŞMAYA YARIN DEVAM EDİLECEK

İddia makamının taleplere ilişkin beyanının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, kararında şunları kaydetti:

“Bu celse savunma yapacağını söyleyen Meryem Adıbelli’nin Kürtçe savunma yapacak olması ve salonda tercüman bulunmaması nedeniyle duruşmanın 21 Eylül 2021 günü saat 9:30’ a bırakılmasına, Can Memiş’in öğrenim nedeniyle, Altan Tan ve İbrahim Binici’nin savunmaları alınmış olmasına ve eski milletvekili olmaları ve yaşları nazara alınarak duruşmalardan vareste tutulmasına, bir kısım sanıkların müdafilerinin duruşmaya girmeden önce sıkıntı yaşadıklarını belirtmeleri karşısında her ne kadar duruşma salonun açık olması ve aleniyetin sağlanması noktasında herhangi bir sıkıntı bulunmasa bile ileri sürülen sıkıntıların giderilmesi amacıyla cezaevi yönetimine ve Sincan Emniyet Müdürlüğü’ne ayrı ayrı müzekkere yazılarak, dosyamızın duruşmasına girmek isteyenlerle ilgili daha dikkatli davranmalarının istenilmesine oy birliğiyle karar verildi. Diğer taleplerle ilgili duruşmanın sonunda karar verilecektir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.