KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KİRASINI ÖDEYEMEYEN ESNAFI İCRAYA VERECEK

KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KİRASINI ÖDEYEMEYEN ESNAFI İCRAYA VERECEK

Pandemi yasakları döneminde kiracısı olan esnaftan kira ücretinin yüzde 25'ini alan Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN), 2 Temmuz'da başlayan normalleşme sürecinin ardından tam kira almaya başladı....

ÖMER FARUK KARABULUT

Pandemi yasakları döneminde kiracısı olan esnaftan kira ücretinin yüzde 25'ini alan Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN), 2 Temmuz'da başlayan normalleşme sürecinin ardından tam kira almaya başladı. Tam kira için yeni akademik yılın beklenmesini isteyen esnafın bu talebini reddeden KTÜN, kirasınıödeyemeyen esnafa icra uyarısı yatı.

Üniversiteye ait tesisleri kiralayan esnaf, öğrencilerin daha gelmediğini gerekçe göstererek, tam kira ödemelerinin ekim ayında başlamasını teklif etti. Bu teklife sıcak bakmayan KTÜN yönetimi, Sayıştay denetimlerini ve tesislerin bir kısmının Milli Emlak'tan kiralandığını gerekçe göstererek, 2 Temmuz'dan itibaren kira bedellerinin tamamının ödenmesini istedi.

ESNAF ODASI VE SİYASİLERİN GİRİŞİMLERİ DE SONUÇSUZ KALDI

Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Adil'e yaşadıkları sıkıntıları ileten üniversite esnafı, bundan da bir sonuç alamadı. Mehmet Adil’in girişimlerine rağmen üniversite yönetimi geri adım atmadı. Adil, "KTÜN, 2 kantin, 2 kırtasiye ve 1 de yurt esnafı olan üniversite. Bir kırtasiyeci kardeşimiz zaten işletmesini kapattı. 18 aydır kiranın yüzde 25'ini esnafımız ödüyor. Görüşmeler yaptık, buna rağmen yüzde 75 kira almayacağız diye senato kararıçıktı. "Sembolik olsun veya hiç almayın" dedik. Kabul görmedi. "Bu para ödenmezse belgeler, sözleşmeler tek taraflı feshedilecek" denildi. 2 yıl da ihaleden men cezası verilecek. İş yokuşa sürüldü. Amaçlarının ne olduğunu bilmiyoruz. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta Hanımefendi’ye sıkıntılarımızı ilettik. Bakalım sonuç bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

Ancak AKP Konya milletvekilleri Leyla Şahin Usta ve Hacı Ahmet Özdemir'in "İşyerleri kapalı olan esnaftan kira ücreti almayın" çağrısı da karşılık bulmadı.

ESNAFLAR DERTLİ

Pandemiden önce ihale alan esnaflar ise "İşyerlerimizi açmak için masraf ettik. İşletmeden 2 yıllık sözleşmelerimiz bitiyor. 2 yıl boyunca tamamen kapalı yerin kirasınıödettiler. Pandemi sürecinde kapalı kalan 18 ayın da sözleşmemize eklenmesini istiyoruz" çağrısında bulundu.

KTÜN’DEN AÇIKLAMA

Konunun kamuoyunda tartışılmaya başlanmasının ardından KTÜN’den yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Konya Teknik Üniversitesi, Gelişim Yerleşkesi binası ve içindeki iş yerleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden rektörlüğümüze geçici olarak tahsis edilmiştir. İş yerleri kirası hususundaki tasarruf yetkisi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile rektörlüğümüz arasında yapılan protokol ile sınırlıdır. Bu doğrultuda pandemi sürecinde yayınlanmış ilgili genelgeler ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görüşleri doğrultusunda iş yeri işletmecilerinden tam kapanma döneminde hiç kira alınmamıştır. Tam kapanmanın olmadığı diğer pandemi dönemlerinde ise iş yeri kiralarına yüzde 75 indirim uygulanmıştır. 2 Temmuz 2021 tarihinde tam olarak normalleşme sürecine geçilmesiyle birlikte Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) tarafından sözleşmede yer alan kiraların tahsil edilmesine karar verilmiştir. Üniversitemizin almış olduğu kararlar ve uygulamalar mevzuata uygun olup bir yandan işletmecilerimizin hakkını gözetirken bir yandan da kamu zararının oluşmaması için ölçülü ve dengeli kararlar alınmaya özen gösterilmiştir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.