KONYA'DA HOBİ BAHÇESİ SAKİNLERİ ÇÖZÜM ARIYOR
Konya'da yapıları hakkında yıkım kararı alınan hobi bahçelerini ziyaret eden Gelecek Partisi heyetine derdini anlatan hobi bahçesi sakinlerinden Recep Ayaz, "Belediye...
ÖMER FARUK KARABULUT
Konya'da yapıları hakkında yıkım kararı alınan hobi bahçelerini ziyaret eden Gelecek Partisi heyetine derdini anlatan hobi bahçesi sakinlerinden Recep Ayaz, "Belediye inisiyatif kullanabiliyor. Halka zulmetmek yerine, insanlara yıkın demek yerine, bir masaya oturup bir çözüm önerisi sunup onların derdini ve çözüm önerilerini dinleyip ortak bir paydada buluşması bence burada elzem. Yıkmak en kolayı" dedi.
Hobi bahçesi sakinlerini ziyaret eden ve şikayetlerini dinleyen Gelecek Partisi İl Başkanı Hasan Ekici, Selçuklu İlçe Başkanı Osman Başaran, Çamlıca Tepe Kooperatifi Başkanı Abdullah Büyükkaragöz ve bir hobi bahçesi sakini de açıklama yaptı.
"BELEDİYE YETKİLİLERİ VATANDAŞLA İLETİŞİM HALİNDE OLMALI"
Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:
“Burada gördüğümüz durum şu, buradaki yapıların ilgili belediye tarafından imar mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle ilgili bir işlem tesis ediliyor. Buradaki binaların yıkılmasına karar verildiği ifade ediliyor. Bunun gerekçesini de şmar mevzuatına aykırılık olarak ifade ediyorlar. Burada mevzuat açısından belediye haklı olabilir. İnsani bir boyutu da ihmal etmemek gerekiyor. Yaklaşık 3 yıllık süreçte bir yapılaşma olmuş. 130 üyenin olduğu bir kooperatif Bu kooperatif Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapı kooperatifi olarak tüm süreçleri başlatmış. İzin verilirek onay verilerek yasal prosedürler tamamlanarak bu kooperatif oluşturulmuş. Ne gariptir ki o aşamada siz bu kooperatifi nerede yapıyorsunuz, ilgili mevzuat uygun mu, kamu hizmetinde ne eksiklik var... Özellikle bunu ortaya koymak gerekiyor. 40 civarında yapı oluşturulmuş. Bu yapılar yapılırken de belediyeden o süreçte herhangi bir önleyici uyarıcı bir durum olmadığını ifade ediyorlar.
"YIKMAK KOLAY ÖNEMLİ OLAN YAPMAK"
Buraları yıkmak kolay bir şey önemli olan yapmak. Vatandaşlarımızın istediği burada makul bir çözüm. Ne belediyeyle ne kolluk kuvvetleriyle hiç kimseyle kötü olmak gibi niyetleri yok. Burada istedikleri makul bir çözüm. Bu noktada da en büyük tepki gösterdikleri şey, Selçuklu Belediyesi yetkilileri tarafından muhatap alınmamaları. Belediye yetkilileri vatandaşlarıyla iletişim halinde olmaları gerekiyor. Neyse sorun beraber konuşulur. Bir çözüm yolu bulanabileceğine inanıyoruz biz.”
"YERİNDE İNCELESİNLER"
Çamlıca Tepe Kooperatifi Başkanı Abdullah Büyükkaragöz de şunları söyledi:
“Buradan sesleniyorum. Burası orman değil. Burası 1980 yılında kazara ağaç dikilmiş özel mülk. Bunun suçlusu biz değiliz. Buranın sahibi kooperatiftir. Burada yapılan bir imar var. Mevcut yapıların yüzde 90’ı yapılmışken belediyemiz girişe büyük bir levha astı. Bu levhayı astığı süreçte temelde olan arkadaşlar vardı. Uyarabilirlerdi, bir zabıt tutulabilirdi. Resmi bir uyarı gelirdi. O bina yukarı doğru ilerlemezdi. Masraf da edilmezdi. Burada insanlar harçlığından, diğer harcamalarından keserek burada kendilerine konut yaptılar. Abartılı havuzlu villa değil. Özellikle belediye başkanımı davet ediyorum. Yerinde gelsinler incelesinler. Bu iddialarla bir takım şikayetlerle çözüm olmaz. Yerinde incelesinler, baksınlar tekrar değerlendirsinler. Bizden istedikleri neyse masaya oturalım konutlarda düzeltme gerekiyorsa düzeltelim, büyükse küçültelim ama yapılanları yıkmayalım.”
"BELEDİYE HALKA ZULMETMEK YERİNE ÇÖZÜM ÖNERİSİ SUNMALI"
Hobi bahçesi sakinlerinden Recep Ayaz ise, “Doğayla iç içe olalım, çoluk çocuk şehrin gürültüsünden uzaklaşıp ayağımız toprağa bassın diye buraya geldik. Biz buraları inşaa ederken belediyenin hiçbir beyanı olmadı. İşimizi bitirdik ufak bir ev yaptık kendimize baraka yaptık. İşimiz bittikten sonra hadi bakalım burayı yıkıyoruz dediler. Tabiki buranın bir maliyeti oldu. Ben Konya’ya yeni gelmiş bir insanım. Daha önce geldiğim ilde de benim hobi bahçem vardı. Belediyenin şöyle bir uygulaması vardı: Belli bir standartta, belli bir ölçüde hatta rengi dahil olmak üzere cam balkonun ölçüsü dahil olmak üzere belediyenin belirlediği standartlarda aynı yapı yapmasına insanların orada izin verildi. Demek ki mevzuatta böyle bir şey var. Belediye inisiyatif kullanabiliyor. Halka zulmetmek yerine, insanlara yıkın demek yerine, bir masaya oturup bir çözüm önerisi sunup onların derdini ve çözüm önerilerini dinleyip ortak bir paydada buluşması bence burada elzem. Yıkmak en kolayı” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Konya Selçuklu İlçesi Sulutaş Mahallesi’nde bulunan, Çamlıca Tepe Konut Yapı Kooperatifi’ne belediye tarafından yıkım kararı alınmıştı. Selçuklu Belediyesi’nin evleri yaptıkları süreçte kendilerine resmi uyarı göndermediğini, şimdi de yıkım kararı aldığını ifade eden hobi bahçesi sakinleri, mağdur edildiklerini belirtiyor.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici açıklaması
Selçuklu İlçe Başkanı Osman Başaran açıklaması
Çamlıca Tepe Kooperatifi Başkanı Abdullah Büyükkaragöz açıklaması
Hobi bahçesi sakinlerinden Recep Ayaz açıklaması
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.