KPMG TÜRKİYE: BİRLEŞME VE SATIN ALMA İŞLEM HACMİ SON 7 YILIN ZİRVESİNDE

KPMG TÜRKİYE: BİRLEŞME VE SATIN ALMA İŞLEM HACMİ SON 7 YILIN ZİRVESİNDE

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri veren KPMG Türkiye'nin hazırladığı rapora göre; bu yıl Türkiye'de gerçekleştirilen satın alma ve birleşmelerde...

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri veren KPMG Türkiye'nin hazırladığı rapora göre; bu yıl Türkiye'de gerçekleştirilen satın alma ve birleşmelerde değeri açıklanan işlem hacmi, 14 milyar dolar ile son 7 yılın zirvesine ulaştı. Antalya Havalimanı ve Trendyol işlemleri ise 2021 yılında milyar dolar seviyesini aşan mega işlemler olarak ön plana çıktı.

KPMG Türkiye, üçüncüsünü hazırladığı yıllık ‘KPMG Perspektifinden Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2021’ raporunu açıkladı. Rapora göre; dünyada birleşme ve satın alma işlemleri son 20 yılın üstünde bir performans sergiledi ve tarihi rekor seviyesinde gerçekleşti. Türkiye'de de işlem hacmi ve sayısı da benzer şekilde artış gösterdi. Değeri açıklanan işlemlerin toplam hacmi 14 milyar dolara ulaşırken değeri açıklanmayan işlemlerle birlikte tahmini toplam işlem hacmi, 15 milyar 500 milyon dolar kadar oldu. 2022’de teknoloji ve üretim sektörlerinde işlem hacminin ve işlem adetlerinin de artması bekleniyor.

Raporun detayları şöyle:

2021'DE PANDEMİ VE PANDEMİNİN YOL AÇTIĞI EKONOMİK KAYGILAR DEVAM ETTİ: 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da pandemi global ve ulusal ölçekte sosyal, ekonomik ve ticari hayatta etkisini hız kesmeden sürdürmeye devam etti. Her ne kadar küresel aşılama çabalarının hız kazanması normalleşme sürecini desteklese de yeni varyantların ortaya çıkarabileceği potansiyel riskler dünyanın ana gündemini oluşturdu. Pandemi gündemine ek olarak Fed ve diğer gelişmiş ülke merkez bankalarının likiditeyi artırmaya yönelik aldığı kararlar, iklim değişikliği kaynaklı dünya genelinde gerçekleşen afetler, dünyanın farklı bölgelerinde gerçekleşen seçimler, aşı karşıtı protesto ve eylemler, 2021 yılında öne çıkan diğer ekonomik ve siyasi konular oldu.

TÜRKİYE'DE BİRLEŞME VE SATIN ALMA İŞLEM HACMİ SON 7 YILIN ZİRVESİNDE: 2021 yılında, dünyada birleşme ve satın alma aktivitesinde tüm yılların üzerinde bir performans gerçekleşirken Türkiye'de de benzer şekilde işlem hacminde belirgin artış gözlemlendi. İşlem adedinde de önceki yıllara kıyasla artış kaydedildi. 2021 yılında dünyada yaklaşık 5,1 trilyon dolarlık birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşirken bu tutar, son 20 yılın en yüksek değeri olarak kayıtlara geçti. Dünyada rekor seviyede gerçekleşen işlem hacminin arkasındaki temel nedenler olarak likidite bolluğu ve finansal yatırımcıların yatırım iştahı, sektörel konsolidasyon ve tedarik zincirlerindeki yeniden yapılanma ön plana çıktı. Türkiye'de ise değeri açıklanan işlem hacmi, son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaşarak toplam 14 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

ANTALYA HAVALİMANI VE TRENDYOL İŞLEMLERİ 2021'İN İKİ ‘MEGA’ İŞLEMİ OLDU: Trendler doğrultusunda, işlem hacmi bazında taşımacılık sektörü öne çıktı. Taşımacılık sektöründeki en büyük işlem, Antalya Havalimanı'nın 25 yıllığına işletme hakkı ihalesinin TAV Havalimanları ve Fraport tarafından oluşturulan ortak girişim tarafından 8.211,4 milyon dolar bedel ile kazanılması oldu. Teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektöründeki en büyük işlem, Trendyol'un yüzde 8,7 hissesinin bir yabancı yatırımcı grubu tarafından 1.435 milyon dolar bedel ile satın alınması oldu. Bu iki işlem, aynı zamanda 2021 yılında milyar dolar seviyesini aşarak ‘mega işlemler’ olarak ön plana çıktı. Getir'in 2021 yılında farklı turlarda çeşitli yabancı ve yerli yatırımcılardan elde ettiği yaklaşık 983 milyon dolar tutarındaki yatırımlar da öne çıkan işlemler arasında yer aldı. Turkven'in, Elif Plastik'in yüzde 100 hissesini Finlandiya kökenli stratejik yatırımcı Huhtamaki'ye 483 milyon dolar bedel ile satışı, 2021 yılının en önemli finansal yatırımcı çıkış işlemlerinden birisi oldu. Bir diğer öne çıkan finansal yatırımcı işlemi ise Trendyol hisselerinin yüzde 8,7'sinin bir grup finansal yatırımcı tarafından 1.435 milyon doları bedel ile satın alınması oldu. Bu yatırım turuyla beraber Japonya menşeili SoftBank Investment Advisers, Birleşik Arap Emirlikleri menşeili ADQ ve ABD menşeili Princeville Capital, Türkiye'deki önemli yatırımlarından birisini gerçekleştirmiş oldu.

YERLİ YATIRIMCILARIN YARATTIĞI İŞLEM HACMİ YABANCI YATIRIMCILARI AŞTI: Yabancı yatırımcılar, 2021 yılında toplam 60 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği birleşme ve satın alma işlem sayısı, 2021 yılında geçmiş yılların altında kalarak toplam işlem sayısının yüzde 19'u olarak gerçekleşti. Buna karşın, 2021 yılında yabancı yatırımcıların geçen yıla kıyasla yarattıkları işlem hacmi 4 milyar dolar olarak gerçekleşip artış gösterse de toplam işlem hacminden aldıkları pay, yüzde 28 ile yerli yatırımcıların gerisinde kaldı. Ayrıca, 2021 yılında en büyük ilk 10 işlemin altısının yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirilmesi de dikkat çeken bir diğer nokta oldu.

KAMU İŞLEMLERİYLE DEĞER YARATIMI BU YIL DA DEVAM ETTİ: 2020 yılında, Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) aktif rol oynadığı stratejik ve büyük ölçekli yatırımlar ile kamu kaynaklı işlemlerde hareketlilik yaşanmıştı. 2021 yılında ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) kaynaklı işlemler ile kamuda değer yaratımı devam etti. Kamu kaynaklı işlemler arasında öne çıkanlar, DHMİ tarafından gerçekleştirilen Antalya Havalimanı'nın 25 yıllığına işletme hakkının ihalesinin 8.211,4 milyon dolar bedelle TAV Havalimanları ve Fraport tarafından oluşturulan ortak girişim tarafından kazanılması; ÖİB tarafından düzenlenen Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne (TDİ) ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıllık süre ile işletme hakkı devri ihalesinin 285,6 milyon dolar bedelle Koç Holding tarafından kazanılması ve ÖİB tarafından düzenlenen Taşucu Limanı'nın 40 yıllık süre ile işletme hakkı devri ihalesinin 79,2 milyon ABD doları bedelle CEY Grup tarafından kazanılması yer aldı.”

KPMG Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, 2022 yılına ilişkin beklentiler hakkında değerlendirme yaptı. Cantekinler, şunları söyledi:

PARASAL SIKILAŞMAYA GİDİLMESİ OLASILIĞI ÖNEMLİ BİR RİSK: Global ekonominin enflasyon baskısı altında başta Fed olmak üzere merkez bankaları tarafından parasal sıkılaşmaya gidilme olasılığı, 2022 yılı olumlu beklentileri önünde temel risk olarak ön plana çıkıyor. Ülkemizde ise yukarıdaki gelişmelere ek olarak büyüme, istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmak için öngörülebilir para ve kur politikası kapsamında ekonomik göstergelerdeki etkisinin yatırımcı iştahı üzerinde etkisi olacağı düşünülüyor. Bununla birlikte yeni varyantların olumsuz etkilerinin sürmesi ve ekonomik toparlanma sürecinin uzaması, ülkemizin yakın coğrafyasında gerçekleşebilecek siyasi belirsizlik ve güvenlik sorunları da aşağı yönlü diğer riskler olarak değerlendiriliyor.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.