“KÜÇÜK BALIKLARI TÜKETMEKTEN UZAKLAŞMALIYIZ”

“KÜÇÜK BALIKLARI TÜKETMEKTEN UZAKLAŞMALIYIZ”

Karadeniz'deki tezgahlarda yasal boy sınırının altında satışa sunulan balıkların tercih edilen boylarda tüketilmesi gerektiğini belirten Sinop Üniversitesi...

MUSTAFA USTA 

Karadeniz'deki tezgahlarda yasal boy sınırının altında satışa sunulan balıkların tercih edilen boylarda tüketilmesi gerektiğini belirten Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun;"Küçük balıkları tüketmekten uzaklaşmamız halkımız için çok önemlidir diye düşünüyorum” dedi.

İstavrit ve mezgit ile sezonu açan balıkçılar, hamsi avlamaya başladı. Karadeniz'de avlanan lüfer ve hamsi hem balıkçıların hem de tüketicilerin yüzünü güldürdü. Lüferin küçüğü olarak bilinen, henüz yumurta vermemiş ve avlanması yasak olan çinekop ise adı yazılmadan tezgahlardaki yerini aldı.

"SÜRÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞA ÖZEN GÖSTERİLMELİ"

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun  şöyle konuştu:

“Sürdürülebilir balıkçılık çok konuşulan çok ifade edilen bir kavram. Neden çok önemli? Şuan balıkçılık sezonunun başlangıcı olduğu ülkemizde çeşitle balıkları görebiliyoruz balıkçı tezgahlarında. Ama bunları önümüzdeki yıllarda da görebilmek ve neslimizin bizden sonraki insanlarımızın da  bu önemli protein kaynağından istifade edebilmeleri için özellikle küçük balıkları tüketmememiz, Bakanlığın su ürünleri balıkçılık ve genel müdürlüğünün çıkardığı balık boylarına ilişkin bilgileri öğrenmemiz gerekiyot. Küçük balıkları tüketmekten uzaklaşmamız halkımız için çok önemlidir diye düşünüyorum. Eğer biz sürdürebilir olarak bu balıkçılığı devam ettirmek istiyorsak halkımızın da bilinçlenmesi ve balıkçılığımızla kamu ile birlikte ortak hareket etmesinde büyük fayda var diye düşünüyorum. Bilim camiası sürdürebilir balıkçılığın ve sürdürebilir eko sistemin bir arada yürütülebilmesi için halkımızın da destek vermesi bu konuda anlayışlı ve bilinçli olmasını gerekiyor".

Görüntü dökümü: 

*Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun açıklamaları

*Balık tezgahlarından detay görüntüler

*Drone ile balık avı görüntüleri

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.