KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ EK SEFERLER DE DOLDU; İSTANBUL OTOGARI'NDAN GÜNLÜK ÇIKAN OTOBÜS 2 BİN 200'LERE KADAR GELDİ
Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkmasını fırsat bilen İstanbullular, şehir dışına çıkmak için otogarların yolunu tuttu. İstanbul Esenler Otogarı’ndan hareket eden otobüs sayısı...
Haber: GAYE ŞEYMAN CAN - Kamera: ADEM KARABAYIR
Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkmasını fırsat bilen İstanbullular, şehir dışına çıkmak için otogarların yolunu tuttu. İstanbul Esenler Otogarı’ndan hareket eden otobüs sayısı günlük 2 bin 200'lere kadar çıktı. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, "Doluluk oranlarımız ful vaziyette ve ek seferler de başladı, ek seferler de dolu. Bundan sonra birkaç gün 2 bin 500-2 bin 600’lere belki çıkabiliriz" dedi.
Pandemi sürecinde yaklaşık 1,5 yıldır aile ziyaretleri gerçekleştiremeyen, tatile çıkamayan İstanbullular için normalleşme ve ardından gelen 9 günlük bayram tatili yolculuk fırsatı yarattı. 15 Temmuz resmi tatiliyle birleştirerek tatilini 11 güne kadar çıkarabilen vatandaşlar kenti terk etti. 9 günlük tatil için de İstanbullular dün geceden itibaren otogarların yolunu tuttu. İstanbul Esenler Otogarı’ndan günde yaklaşık 2 bin 200 otobüs kalktı.
"EK SEFERLER DE DOLDU"
ANKA Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, doluluk oranlarında ful seviyeye geldiklerini belirten Özcan, "Ek otobüs seferleri de başladı. Ek seferler de dolu. Dün İstanbul Otogarı’ndan çıkan otobüs sayısı 2 bin 200’lere kadar geldi. Bundan sonra birkaç gün 2 bin 500-2 bin 600’lere belki çıkabiliriz" dedi.
"FİYATLAR ULAŞIM BAKANLIĞININ GENELGESİYLE BELİRLENİYOR"
Özcan, hiçbir zaman için yüksek fiyatla yolcu taşımadıklarını, biletleri de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın verdiği fiyatlarla kestiklerini söyledi. Bakanlığın üç gün önce bir tebliğ yayınlayarak, şehirlerarası yolculuklarda bilet fiyatının en kısa mesafede 84, en uzun mesafede ise 441 lirayı aşamayacağına ilişkin tavan fiyatı kararı aldığını ve bu karara da harfiyen uyulduğuna işaret eden Özcan, şunları söyledi:
"Zaten Ulaşım Bakanlığı bir fiyat genelgesi yayınladı, tavan fiyatı. Bu sektör 400 günlük bir Covid olayından çıktı. Şimdi otobüsler doluyken bakanlığın verdiği fiyatlarla kesiyoruz. Yolcular niye "Fiyat farkı var" diyor. Şöyle; diyelim ki, İstanbul- Ankara 100 TL bize verilen bir hak 100 liraya yüzde 30 eksik bilet kesebiliyoruz, 70 liraya kadar ama 69 liraya kesemiyoruz. Ama yolcu çok olduğu zaman, bunu 100 liraya çıkarıyoruz, diyorlar ki zam yaptınız ama 101 liraya da kesemeyiz. Çünkü cezası var. Bakanlık fiyat genelgesi yayınladı, 3 aylık yayınladı. Ya bunu yüzde 30 aşağı kesebiliriz, rekabet eden firmalar veya o fiyata kesiyor. Yolcular o yüzden söylüyor "Fiyatlar çok yüksek diye.”
“UÇAK BİLETLERİNİN TAVAN FİYATI NEDEN KONTROL EDİLMİYOR?”
Uçak biletlerinin bayram dolayısıyla 800-900 liradan satıldığına dikkati çeken TOFED BaşkanıÖzcan, “Şunu söylemek istiyorum: Kamu özel sektörle rekabet eder mi? Biz, Trabzon’a 240 liraya bilet satıyoruz, havayolu şirketleri 280 liraya Trabzon- İstanbul bilet kesiyor. Bodrum aynı vaziyette, bugün 800- 900 liraya satılıyor. Peki, bunların da tavan fiyatı var neden kontrol edilmiyor” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
"Biz hiçbir zaman için yüksek fiyatla yolcu taşımadık. Otobüsçünün canıçıkmış. Bu bayramda da para kazanacak, millet bunu tutturmuş söylüyor. Öyle bir fiyat farkı yok. Ek seferde de fiyat farkı yok. Ben halkımdan şunu rica ediyorum; otogarların dışındaki firmalardan bilet alıp da otobüs kiralayıp da gitmesinler. Özellikle 18-20 kişilik minibüslerle. Kazaya sebebiyet veriyorlar, kazanın öncülüğünü yapıyorlar."
“MİLLETİN YÜZÜ GÜLÜYOR”
Birol Özcan şunları da söyledi:
“Bizim bu İstanbul otogarından çıkan bütün otobüsler çift şoför ehliyeti, dijital kartı, SRC belgesi ve bir de aynı zamanda tedbir belgesiyle otogar çıkışı yapabilir. Biz bunu İçişleri Bakanı'na da söyledik. Yollarda trafik veya jandarma kontrolü yaptığınız zaman sadece şoförlerin ehliyetine, dijital kartına bakmayın. Şoförü indirin dijital kartına bakın, SRC belgesine bakın. Çünkü dijital kartında bir seneye dönük günde kaç saat çalıştığını yazıyor. İkincisi; korsan değil, bir de tedbir belgeli otogardan kalkışını ve tedbir belgeli otogara girişini inceleyin. O zaman iş aydınlanmış olur. Belki onlar yüksek fiyatla kesiyor, bizde öyle bir fiyat uygulaması yok. Fiyatlarımız bakanlığın verdiği fiyatlarla kesiliyor. Otogarlardan bilet alsınlar, otogarlardaki belgeli otobüslerle seyahat etsinler. Bayram dönüşü için de zaten aynı vaziyette biletler satıldı. Şu anda Covid zamanında 100- 150 sefere düşen bir otogar, bugün 2 bin 200’lere çıktı. Milletin yüzü gülüyor.”
“YAVUZ SULTAN SELİM VE OSMANGAZİ KÖPRÜLERİNDE BAYRAMDA ÜCRET ALINMASIN"
Köprü ücretlerinden de yakınan Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden giden, Doğu ve Karadeniz otobüslerimizde fiyatlarımız düşük ama Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden dönüp de Osmangazi köprüsünden Ege’ye, Konya’ya, Antalya’ya giden otobüsler ek fiyat uygulanıyor. Neden? Yavuz Sultan Selim ücreti geliyor, Osman Gazi ücreti geliyor, otoban ücreti geliyor. Yolcu fiyatı kurtarmıyor. Şimdi dini bayramlarda, bizim iki köprüden ve otobanlardan ücret alınmıyor. Peki bu iki köprü ve otobandan da Yavuz Sultan Selim ve Osman Gazi'den de ücret alınmasın. Yani hiç değilse dini bayramlarda alınmasın, milletimize, esnafımıza da yazık hiç değilse o imkanı versinler o imkanı sağlasınlar veya bir indirim yapsınlar. Yani köprüden indirim yapsınlar, otobandan indirim yapsınlar, mazot, ÖTV'den indirim yapsınlar. Hakikaten mağduruz. Bugün Elazığ'dan bir otobüsün İstanbul'a gidiş gelişi, 750- 800 litre mazot yakıyor. 7 liradan çarpsanız, bir de otoban, köprü parasını eklediğin zaman yolcu biletini kaçtan satacaksın ki para kazansın.”
YOLCULAR BİLET FİYATLARINDAN ŞİKAYETÇİ
Bir turizm şirketi muavini durumu, “Çok yoğunluk var. İnsanlar İstanbul’u terk ediyor, herkes memlekete gidiyor, bayram tatiline. Bayağı bir yoğunluk var” sözleriyle özetledi.
Yolcular ise fiyatlardan şikayetçi. Bir yolcu, “Fiyatlar çok pahalı. 3 bileti 780 liraya aldım, Malatya’ya. O da aktarmalı, Adıyaman’a gidecektim bulamadım. Çocuklara bir bilet aldım, kucağımda götürmeyeyim diye, 780 lira para verdim. Çok pahalı. O da ek araba normal araba değil” dedi.
Şikayetçi olsa da ekonomik duruma kıyasla fiyatların normal olduğunu düşünen bir yolcu ise “Bayram fiyatlarından dolayı bilet fiyatları ortalama normal ama daha ucuz da olabilirdi. Bu ekonomik durumda bu biletler normal” şeklinde konuştu.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.