MARMARİS ÇAM BALI COĞRAFİ İŞARETİ ARTIK KULLANIMDA
Marmaris Çam Balı üretimi yapan ve coğrafi işaret şartlarını yerine getiren arıcılara coğrafi işaret sertifikaları ve logoları takdim edildi.
Marmaris Çam Balı üretimi yapan ve coğrafi işaret şartlarını yerine getiren arıcılara coğrafi işaret sertifikaları ve logoları takdim edildi.
2019 yılında Marmaris Ticaret Odası tarafından alınan Marmaris Çam Balı Coğrafi İşareti belgesini almaya hak kazanan 10 arıcıya, sertifikaları, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Marmaris Ticaret Odası Başkanı S. Mutlu Ayhan, İlçe Tarım Müdürü Nejmettin Kaya, İlçe Sağlık Müdürlüğü Temsilcisi Ömer Hamacıoğlu ve Oda temsilcileri tarafından verildi.
Marmaris Ticaret Odası Başkanı S. Mutlu Ayhan, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Öncelikle coğrafi işaret logosuna başvuru yapan arıcılarımız, denetim kurulumuz tarafından denetlendi. Sonra onlardan aldığımız numuneler analize gönderildi ve analiz sonuçlarına göre coğrafi işaret almaya hak kazandılar. Biz coğrafi işareti çok önemsiyoruz. Coğrafi işaretli çam balları Türk Patent ve Marka Kurumu’nun vermiş olduğu yetki ile tescillenmiş oluyor. Belediyemiz, Ticaret Odamız, İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve İlçe Sağlık Müdürlüğümüz’den oluşan bir heyetle denetimler yapıyoruz. Asırlardır Marmaris'te çam balı üretimi yapılıyor. Ancak ilk defa bir yetkili kurum tarafından kalitesi onaylanarak coğrafi işaret kazandı ve insanlar bu gönül rahatlığı ile tüketebilecekler.
2020 yılında Mayıs ayı başında hava sıcaklığının 5 gün süresince yaklaşık 43 derecelere varması ve yine yaz mevsimi boyunca sıcaklık ve kuraklığın devam etmesi sonucunda basra böceği üreyememiş ve çam balında bir rekolte kaybı olmuştu. 2021 yılı için her şeyin yolunda gideceğini beklerken, maalesef 29 Temmuz tarihinde başlayan ve 8 gün süren orman yangınları neticesinde Arılıklarımızın ciddi bir bölümü yandı ve bunun neticesinde de yine rekolte kaybı yaşadık. Ancak Marmaris'te çam balı üretimimiz devam ediyor. Kovanlarımızda çok büyük bir hasar yok. Daha önce Turizm Bakan Yardımcımız ile yaptığım görüşme neticesinde de Milli Parklar devreye sokuldu. Özellikle yanan orman alanları içinde yer alan arıcılarımız Milli Parklar alanlarında konaklamaya başladı. Bundan sonra gibi bir durum söz konusu değil. Marmaris Çam Balını ve özellikle üzerinde coğrafi işaret olan çam ballarını gönül rahatlığıyla tüketebilirler. Ayrıca önümüzdeki yıldan itibaren de artış bekliyoruz."
"ÜRETİCİLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ"
Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan da "6 Kasım 2019 tarihi itibariyle yöremizin en önemli ürünü olan Marmaris Çam Balımızın Coğrafi İşareti Marmaris Ticaret Odamız adına Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından tescil edilmişti. Bugün Marmaris arıcılık ve balcılık tarihi açısından çok önemli bir gün. Marmaris’te asırlardır çam balı üretildiğini biliyoruz. Bugün İlçe Tarım Müdürlüğü’müze kayıtlı arıcı sayımız 614 ve kovan sayımız ise 145 bin. Marmaris uzun yıllardır çam balında Türkiye’de en önemli üretici konumunda. 2 yıl üst üste yaşadığımız tüm bu olumsuzluklara rağmen bugün 10 arıcımız yapılan denetim ve analizler sonucu ürettikleri çam balları için coğrafi işaret almaya hak kazandılar. Ben hem bu yıl zor şartlarda verdikleri emek için hem de Marmaris Çam Balı bitiyor, bundan sonra üretilmez diyenlere inat gerçekten yöremizin tat, koku, renk ve besin değerlerini karşılayan özellikte ve kalitede hala üretim yapılabildiğini gösterdikleri için arıcılarımıza çok teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun" diye konuştu.
"YER FISTIĞINA DA COĞRAFİ İŞARET ALACAĞIZ"
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, ilçeyi tarım konusunda da ön plana çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Asırlardan beri bölgemizde üretilen bir ürün, bir tarımsal değer, ilk defa resmi anlamda sağ olsun odamızın önderliğinde tescillenmiş durumda. Bununla beraber geçtiğimiz yıl yer fıstığımızla ilgili başvurumuzu yaptık. İnşallah Marmaris yer fıstığının da coğrafi işaretini alacağız. Marmaris sadece turizm kenti olarak değerlendirilir, ancak Marmaris Çam Balı yıllardan beri insanların bildiği bir üründür. Bunun resmiyete dökülmüş hali yoktu, şimdi onu da gerçekleştirdik ve bunu da çeşitlendirmek durumundayız. Yer fıstığı bu işin ikinci etabı. Dediğim gibi Turizm kentiyiz ancak Turizm ile birlikte tarımda da Marmaris'i daha çok ön plana çıkartmayı istiyoruz" dedi.
"KORONAVİRÜSE KARŞI ETKİLİ"
İlçe Tarım Müdürü Nejmettin Kaya ise "Halkımız coğrafi işaretli Marmaris Çam Balı ürünlerine rağbet göstersinler çünkü içeriğinde insan sağlığına, özellikle dönemimizin çok büyük bir problemi olan koronavirüsüne karşı çok etkili olduğu ve koronavirüs sürecinde iyileştirici etkisi olduğu tespit edildi. Marmaris Çam Balını herkesin tüketmesi gerekiyor" diye konuştu.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.