MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER: “İNSANLARIN DOĞDUĞU YERDE DOYMASINA YÖNELİK PROJELER BUNLAR”

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER: “İNSANLARIN DOĞDUĞU YERDE DOYMASINA YÖNELİK PROJELER BUNLAR”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer; İstanbul’da düzenlenen "CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi"nde; “Her dört insandan biri tarım...

Haber: EDDA SÖNMEZ - OKTAY YILDIRIM / Kamera: ADEM KARABAYIR 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer; İstanbul’da düzenlenen "CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi"nde; “Her dört insandan biri tarım sektöründe çalışıyor. Nüfusun yarısına yakın kısmını CHP’li Belediye Başkanları yönetiyor. Bu yoğun nüfusun yaşadığı yerlerde sosyal belediyecilik ya da CHP'li belediyelerin tarıma bakışı ile ortaya çıkan destekler de çok değerli, çok önemli. Daha çok küçük üreticiye, kadın üreticiye yönelik, insanların kırsalda kalması, doğduğu yerde doymasına yönelik projeler bunlar” açıklamasını yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde yapılan, "CHP'li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi"nde ikinci gün çalışmaları başladı.

İstanbullular, Avrasya Gösteri Merkezi’nde CHP'li 160 belediye ile 300 kooperatifin katılımıyla açılan stantları gezerek, tarımsal ürünlerle ilgili çalışmalar hakkında bilgi alıp, bunlardan tadımlar yapabiliyor.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de ANKA Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı. Vahap Seçer, CHP'li Belediyeler Kalkınma Zirvesi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıklarıçalışmalar hakkında şunları söyledi:

“TARIM, TARIMSAL ÜRETİM, HAYVANCILIK, ÇOK DEĞERLİ: Gayet güzel bir fuar. Teması zaten çok önemli, çok değerli, tarım, tarımsal üretim, hayvancılık. Türkiye'nin de en baş sorunlarından. Hem ekonomideki katkısı hem de tarımın istihdamdaki payına baktığınız zaman; sosyal, ekonomik her açıdan çok değerli. Sadece bir ekonomik sektör olarak yani ürettik, pazara sunduk, parasal değere dönüştürdükten ziyade o alandaki, yani tarım alanındaki istihdam oranına baktığınız zaman; her 4 insandan biri tarım sektöründe çalışıyor, bu sektörden geçiniyor. O açıdan tarım önemli. Belediyelerinde katkılarıçok çok önemli. Özellikle son seçimlerden bu yana nüfusun yarısına yakın kısmını CHP'li belediye başkanları yönetiyor. 11 Büyükşehir Belediye Başkanı, yine il belediye başkanları, ilçe belediye başkanları, bu oran yaklaşık olarak yüzde 60'lar 70'ler buluyor nüfus olarak. Bu yoğun nüfusun yaşadığı yerlerde sosyal belediyecilik ya da CHP'li belediyelerin tarıma bakışı ile ortaya çıkan destekler de çok değerli, çok önemli.

İNSANLARIN DOĞDUĞU YERDE DOYMASI: Daha çok küçük üreticiye, kadın üreticiye yönelik, insanların kırsalda kalması, doğduğu yerde doymasına yönelik projeler bunlar. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi de bu konuda önemli çalışmaları yapıyoruz. Bunun tabii ki bu bakış açımızın sebepleri var referanslar var. Birincisi Mersin önemli bir tarımsal potansiyeli içeriyor, önemli bir tarım havzası, tarımsal üretim bölgesi, çok değerli toprakları var, çok değerli ürünleri var; katma değeri yüksek ürünler, meyve, sebze, örtü altıüretim ne ararsanız var. Bu da Mersin'e ayrı bir değer katıyor. Diğer bir konu da tabii ki Belediye Başkanı olarak benim bakış açım. Ziraat eğitimi almış olmam, bu alan içerisinde uzun yıllardır çalışıyor olmam. Yani siyaset dışındaki uğraş alanımın olması, yıllar yılıüretimden bunun pazarlamasına birçok konuda ilgili olmam bu yöne kaymamıza neden oldu belediye olarak.

‘HAYDİ GEL KÖYÜMÜZE DESTEK VERELİM’ PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİK: Hem tarımsal üretim, hem hayvancılık konusunda hem de kooperatifçilik. Yani kadın kooperatifleri tabii ki başta geliyor. Hanede, evdeki gizli kadın iş gücünün ekonomik değere dönüşmesi, bu potansiyelin açığa çıkmasına yönelik önemli değerli çalışmalar yapıyoruz. Tabii ilçe belediyeleri, il belediyeleri, büyükşehirler görüyorum her biri stant açmış. Hakikaten de çok önemli çalışmalar yapıyorlar. Çok değerli çalışmalar yapıyorlar. Proje bazında önemli çalışmalar var, birbirlerine de benziyor, bu doğaldır. Zaten aynı sektör içerisinde, belki bölgesel farklılıklar vardır, özellik anlamında söyledim. İşte ürün çeşitliliğinden toprak yapısına, bölgenin üretim kalemleri ne kadar, onun dışında birbirine benzer çalışmalar ve güzel çalışmalar, netice alıcıçalışmalar. Bizde de hayvancılık projemiz var. Çok değer veriyorum. Evet "Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim" projesini hayata geçirdik. Çok karşılığı olan bir proje. Kazanç projemiz var. Kaz üretimi yapıyoruz. Yani kaz sadece Kars'ta üretilmiyor Mersin'de de üretiliyor.

ATA TOHUMLARININ YAYGINLAŞMASINI İSTİYORUZ: Yine fide, fidan destekleri... Avokado fidanından, lavanta fidesine kadar, fide ve fidan desteği veriyoruz. Sulama borusu desteği sağlıyoruz ve bunlar önemli bütçeler. Ata tohumlarının yaygınlaşmasını istiyoruz. Şu anda yürüttüğümüz iki proje var, bir buğday tohumu projesi bir de nohut. Yerel tohum çeşitleriyle ilgili bu tip çalışmalarımız devam ediyor.” 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.