MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN "YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI",  VAHAP SEÇER TARAFINDAN DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ’NDE AÇIKLANDI

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN "YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI", VAHAP SEÇER TARAFINDAN DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ’NDE AÇIKLANDI

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Yerel Eşitlik Eylem Planı, Başkan Vahap Seçer tarafından Dünya İnsan Hakları Günü’nde açıklandı. Başkan...

ALTAN YAĞCI

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Yerel Eşitlik Eylem Planı, Başkan Vahap Seçer tarafından Dünya İnsan Hakları Günü’nde açıklandı. Başkan Seçer, “Biz Mersin’deki eşitsizliğin farkındayız. Uyguladığımız, izlediğimiz politikalar bu eşitsizliği ortadan kaldırmak. İnsanları eşit hale getirmek” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı ve ayrımcılığa uğrayan dezavantajlı grupların toplumsal hayata uyum sağlamasını amaçlayan Yerel Eşitlik Eylem Planı, ilk kez 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in ev sahipliğinde düzenlenen tanıtım etkinliğinde açıklandı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda halkın katılımıyla gerçekleşen tanıtım, sunucu Tuluhan Tekelioğlu’nun hazırladığı “Eşitlik Belgeseli”nin gösterimiyle başladı. Seçer’in açılış konuşmasının ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın Şube Müdürü Edibe Sahil, Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı anlattı. Toplantı, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Gülay Toksöz, BM Kadın Birimi Proje Analisti Ülkem Önal, Mersin Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Temsilcisi İlksen Sorguç Dinçer gibi proje destekçilerinin ve danışmanlarının konuşmalarıyla sona erdi.

MERSİN’İN SEVGİ, BARIŞ VE DEMOKRASİ İÇİNDE YAŞANAN ÖRNEK BİR KENT OLMASI AMAÇLANIYOR

“Kentimizin geleceği, halkımızın mutluluğu için” sloganıyla hayata geçirilen Yerel Eşitlik Eylem Planı, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi bünyesinde oluşturulan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şefliği tarafından hazırlandı. Yerel Eşitlik Eylem Planı ile Mersin’in, temel insan hakkı olan toplumsal cinsiyet eşitliğinin yönetim biçimiyle ve hizmet aktarımıyla sağlandığı; kimsenin cinsel kimliği, yaşı, engeli ve sosyo-ekonomik durumu nedeniyle dezavantaj yaşamadığı; kırılgan grupların güçlendiği ve toplumun aktif bireyleri olarak hizmetlere erişimde, kararlara katılımda rol aldığı; toplumsal birlikteliğin eşitlikçi ve kapsayıcı bir anlayışla desteklendiği sevgi, barış ve demokrasi içinde yaşanan örnek bir kent olması amaçlanıyor.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, açılış konuşmasında son yıllarda Türkiye’de en büyük tahribatın adalet ve hukuk alanında meydana geldiğini söyleyerek bu adaletsizliğin ve hukuksuzluğun beraberinde eşitsizliği de getirdiğine dikkat çekti. Seçer, "Ben kentin belediye başkanıyım. Herkesin belediye başkanıyım. Bir kere eşitliğin, adaletin benimle ve çalışma arkadaşlarımla beraber bu kentte başlaması lazım. O bilinçteyiz ki böyle bir çalışmayı hayata geçiriyoruz" dedi. 

Seçer şu şunları söyledi:

"MERSİN’DEKİ HER SORUN ALANI TÜRKİYE’YE SARİH BİR SORUN ALANI OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR: Çok önemli, çok değerli bir toplantı ve çok önemli ve değerli bir çalışma. Günümüzün çok önemli bir sorununu ele alıyoruz. Eşitlik. Farklılıklar var ki eşitliği arıyoruz, bu kavram üzerine çalışıyoruz. Bu alanda çalışılabilecek en iyi laboratuvarın Mersin olduğunu düşünüyorum. Her zaman konuşmalarımızda bunu dile getiriyoruz. Mersin, Türkiye’nin bir özeti. Mersin Türkiye’nin bir izdüşümü. Adeta Mersin küçük bir Türkiye. Bugün Türkiye’de olan her sorun alanı mutlaka Mersin’de de var ya da tam tersinden okuyacak olursak; Mersin’deki her sorun alanı Türkiye’ye sarih bir sorun alanı olarak değerlendirilebilir. Mersin aşağısı ve yukarısı olan ve aşağısıyla yukarısı arasında mesafenin çok uzun olduğu bir kent. Her açıdan böyle. Ne arıyorsanız toplumsal sorunlar adına, maalesef demek zorundayım Mersin’de bulabilirsiniz. Bunun yanında iyiliğe dair, güzelliğe dair ne arıyorsunuz, çok şükür ki diyebilirim o da Mersin’de var. Böyle muazzam bir kentte yaşıyoruz. Çeşitliliğin bol olduğu bir kentte yaşıyoruz. Varsın sorunlar da olsun. Mersin’in bu dinamizmiyle, bu özellikleriyle, bu potansiyeliyle, bu insan gücüyle, kaliteli insan yapısıyla zaten biz bu işin üstesinden geliriz, gelmeye başladık, önümüzdeki günlerde de hep beraber göreceğiz; Mersin’i her alanda çok daha iyi noktalara hep beraber getireceğiz.

EŞİTLİK, HİZMETİ İNSAN AYRIMI YAPMADAN GÖTÜRMEKTİR: Bu farklılıklar içerisinde, bu sorun alanı içerisinde Mersin Büyükşehir Belediyesi çalışma ekibi demek ki işin farkında olup çok önemli çalışmaları zaten bugüne kadar başlatmış, devam ediyor. Gelir anlamında dezavantajlı insanları görmüş, ona gıda desteğinden sağlık desteğine kadar, eğitimde fırsat eşitliği yaratmaya kadar her şeyini düşünmüş. Çocuğunu üniversiteye hazırlanıyorsa üniversiteye hazırlık kursunu düşünmüş, liseye hazırlanıyorsa liseye hazırlık kursunu düşünmüş. Bunu her noktada yapmış. İşte eşitlik bu. Eşitlik, hizmeti insan ayrımı yapmadan götürmek. Onun siyasetine, etkin yapısına, bölgesel farkına, cinsiyetine, zenginliğine, fakirliğine, hayattaki yaşam tercihlerine bakmadan hizmeti ona götürmek. Yenişehir’e yaptığınız yolu Çay Mahallesi’ne yapmak. Tarsus’a yaptığını yolu Çamlıyayla’ya yapmak, Mut’a yapmak. Eşit hizmet götürmek bu. Bunu da yaptığımızı söyleyebilirim. Altını kara kalemle çizerek söyleyebilirim.

BİR KRİZ DÖNEMİ YAŞIYORUZ: Zaten bugün Türkiye’deki siyasal ortama baktığınız zaman en büyük sorunumuz ne diye yazdığınız zaman elbette ki dönemsel olarak ya da kronik olarak ekonomik sıkıntılar, dönemsel olarak bir kriz dönemi yaşıyoruz ama son yılların en çok tahrip olan insani değerlerinin başında da hukuksuzluk, adaletsizlik geldiğini hep beraber görüyoruz. İşte hukuksuzluk, adaletsizlik eşitsizliği de getiriyor. Biz özel bir yurttaşımızı annesinin, ailesinin yaşamını gerçekten güçleştiren bu bireyimizi eşit yurttaş olarak görüyoruz. Sağlıklı bir birey olarak görüyoruz. Onun hayatını kolaylaştırmak için olması gereken ne varsa yapıyoruz. Annesi çarşıya alışverişe giden bir özel çocuğumuzun güvenli bir elde kalabilmesi için belediyemiz Mola Evleri açıyor. Ve bunları da yaygınlaştırıyor. Onlara insani taleplerden, hazlardan yararlanmaları için Engelsiz Yaşam Parkları açıyor. Çocuklarımız gelsin, orada sosyalleşsin, güzel zaman geçirsin, dans öğrensin, oyun öğrensin, hoşça vakit geçirsin. Ailesinin çocuğun yüklediği yükü biraz üzerinden almaya yardımcı olalım. Bu çalışmalarımız devam ediyor.

BİZ MERSİN’DEKİ EŞİTSİZLİĞİN FARKINDAYIZ: Peki, biz Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı neden yaptık ya da bu ne anlam taşıyor? Nedir? Halk bunu nasıl anlıyor? Burada mutlaka bu konuda çalışan, bu konuda donanım sahibi ya da sivil toplum kuruluşları çatısı altında çalışmalar yapan, Türkiye’de de otorite olan insanlar anlıyor ama halk bunu nasıl anlayacak? Çok yalın bir dille anlatayım; biz Mersin’deki eşitsizliğin farkındayız. Uyguladığımız, izlediğimiz politikalar bu eşitsizliği ortadan kaldırmak. İnsanları eşit hale getirmek. Yoksulluğu, cinsiyet farklılığını, engelli olmayı, bunun gibi birçok eşitsizliği eşit hale getirmek için bu çalışmalar yapılıyor. Ama biz bu eylem planı çalışmasını bütün bunları bir zapturapt altına, bir disiplin altına almak için yaptık. Bundan sonra bu çizdiğimiz yol haritasını takip edeceğiz.

ÇALIŞMA HAYATINDA KADINLARIN ORANINI ARTIRMAK İSTİYORUZ: Evet, çalışma hayatında kadınların oranını artırmak istiyoruz. Neden toplumda nüfusta kadınlar yüzde 50, yüzde 50 iken kadın-erkek nüfus birbirine eşit iken, çalışma hayatında erkekler yönünde bir avantaj sağlanıyor? Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar yüzde 18 olan belediyedeki kadın personel oranımız, yüzde 21’lere çıktı. Ama biz 2024'e kadar ne yapacaksak, bu Yerel Eşitlik Eylem Planı içerisinde onun rakamının belli olması lazım. Zaman zaman ‘Acaba doğru yolda mıyız?’ diyerek paydaşlarımızın, sivil toplum örgütlerinin başta KA.DER ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Denetleme Derneğinin olduğu dernekler vasıtasıyla bu denetimin sağlanması lazım, şeffaf olması lazım. Yapılan çalışmaların ölçümünün rakamsal olarak ortaya çıkarılıp hangi noktada olduğumuzu görmemiz lazım. İşin özü budur. Yapılan çalışmaların birkaç cümle ile tanımlanması budur. Bundan sonra da bu eylem planının harfiyen uygulanabilmesi, etkin ve sürdürülebilir olması ve sonuç alıcı olabilmesi için başta ben Belediye Başkanınız olarak bu konunun üzerinde olacağım. Sivil toplum kuruluşlarından gerekli desteği alacağız ve ortaya çok değerli ve önemli bir çalışma çıkacağını görüyorum. Bu konuda da her türlü gayreti göstereceğiz. Mersin Büyükşehir Belediyesi herkesin belediyesidir. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı da Mersin'de yaşayan herkesin belediye başkanıdır."

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.