MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN MUT’A ERİK BOYLAMA MAKİNESİ DESTEĞİ

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN MUT’A ERİK BOYLAMA MAKİNESİ DESTEĞİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi tarafından hayata geçirilen ‘Erik Üretici Kooperatiflerine Erik Boylama Makinesi Desteği Projesi’ kapsamında, Mut İlçesi'ndeki...

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi tarafından hayata geçirilen ‘Erik Üretici Kooperatiflerine Erik Boylama Makinesi Desteği Projesi’ kapsamında, Mut İlçesi'ndeki Hacısait Sulama Kooperatifi ile Kayabaşı Sulama Kooperatifi’ne birer erik boylama makinesi desteği sunuldu.

Hacısait Sulama Kooperatifi üyeleri, yıllık ortalama 400 ton, Kayabaşı Sulama Kooperatifi üyeleri ise yıllık ortalama 550 ton erik üretimi gerçekleştiriyor. Sunulan makine desteği sayesinde iki kooperatifin üyeleri hem zamandan tasarruf edecek hem de ürünün kaliteli bir şekilde boylanması ile her bir tonda 1500 lira kazanç sağlayacak.

“BU EKİPMANDAN TÜM KÖYLÜ FAYDALANACAK”

Hacısait Sulama Kooperatifi Başkanı Ramazan Öz, makine desteklerinden dolayı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkürünü ileterek “Ben 10 kişi ile toplardım eriği. Bunun 5 kişisi seçerdi. Bu makine sayesinde bütün 10 kişi toplar oldu. Bu makine bize yüzde 50 avantaj sağladı. İşçilikten de çok karımız oldu. Pazarlamada da aynışekilde. Malımızı iyi değerlendirip iyi satıyoruz. Bu ekipmandan tüm köylü faydalanacak. Yılda 400-500 ton erik hasadı yapıyoruz” diye konuştu. 

“ÜRÜNÜMÜZÜ EN KALİTELİŞEKİLDE PAZARA ULAŞTIRMA ŞANSINI BULDUK”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Salahattin Arslan, Mut İlçesi'nin su kaynaklarından ve iklim şartlarından dolayı kayısı, incir ve erik üretiminde ciddi bir potansiyele sahip olduğunu hatırlatarak, ilçedeki üreticilerin uzun yıllardan beri ürünleri daha iyi bir şekilde değerlendirebilmek ve zaman tasarrufu sağlayabilmek açısından teknolojiden faydalanmak istediğini belirtti. Arslan, “Üreticilerin böyle bir erik eleme makinesine ihtiyaçları vardı. Sağ olsun Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer, kendisinin de bir çiftçi, ziraatçı olmasından dolayı bu konuları gayet iyi biliyor. Önemini, değerini iyi biliyor. Bu konuda sadece Hacısait Mahallemizi değil, Göksu’yu, Kayabaşı’nı ve Dere Köyü'nü de bu konuda donattı. Yani artık donanımlıçiftçi olduk. Teknolojiyi kullanıyoruz. Ürünümüzü en kaliteli şekilde pazara ulaştırma şansını bulduk” dedi.

“MAKİNE SAYESİNDE ÜRETİCİLER 1 TON ERİKTEN 1500 TL KAR ELDE ETMEKTEDİR”

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nde görevli Ramazan Üredi, Mut İlçesi Hacısait ve Kayabaşı Mahallelerindeki üreticilerin kendilerinden 2 adet erik boylama makinesi talebinde bulunduklarını belirterek, makine sayesinde üreticilerin daha hızlı ve kaliteli bir şekilde ürünlerini pazara sunma olanağı kazandığını söyledi. Üredi, “İki mahallemize de birer adet erik boylama makinesi teslim ettik. Üreticilerimiz bu erik boylama makinesi sayesinde hem işçilikten hem zamandan kar etmişlerdir. Üreticilerimiz bu sayede eriklerini boylarına göre ayırabilmektedirler. Üreticiler, bir ton erikten 1500 TL kar elde etmektedir. Makinemiz saatte 1500 kilogram erik boylama kapasitesine sahiptir” açıklamasını yaptı.

“AĞACIN GÖLGESİNDE ELLE BOYLAMA YAPARDIK”

Hacısait Mahalle Muhtarı Ahmet Özkan, bu yıl erik üretiminde üst safhaya ulaştıklarını belirterek, erik boylama makinesinin kendilerine teslim edilmesi ile işçiliği en alt safhaya indirdiklerini vurguladı. Özkan, “Tabii ki bu da Vahap Seçer Başkanımızın sayesinde oldu. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Önceki yıllarda biz eriklerimizi hasat ettiğimizde, ağacın gölgesinde elle boylama yapardık. Şu an erik boylama makinesinin burada olması işçiliğin en alt safhada olması, üretimin daha hızlı ilerlemesi, eriğin komisyona ve Türkiye'deki tüketicilere daha hızlı ulaşması anlamına geliyor” dedi.

“ÖNCEDEN AKŞAMA KADAR 4 KİŞİ YAPIYORDUK”

Münevver Küçükkesikbaş, makine desteğinin kendilerine büyük kolaylık sağladığını söyleyerek, “Allah razı olsun, çok yoruluyorduk kadınlar olarak. Sürekli kadınlar yapıyordu ambalajı. Şimdi bunda çok rahat ettik. Dört kişi ile iki saatte hallediyoruz, 150 sandığımızı. Önceden akşama kadar dört kişi yapıyorduk. Zaman açısından, yorgunluk açısından çok iyi oldu” diye konuştu.

“ALAN DA MEMNUN, BİZ DE SATARKEN DAHA RAHAT SATIYORUZ”

Bir başka erik üreticisi Yusuf Küçükkesikbaş ise makine sayesinde ürünlerini değerinde sattıklarını vurgulayarak, “Erikler seçildiği için çok güzel katkısı oldu makinenin. Eskiden hasat ettiğimiz erikleri kendi elimizle seçtiğimiz için komisyoncu ‘iyi seçilmemiş’ diyordu. Şimdi daha kaliteli oluyor. Daha iyi seçilmiş oluyor. Alan memnun, biz de satarken daha rahat satıyoruz. Bundan dolayı emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.