"MESLEK KANUNU" İSTEYEN ÖĞRETMENLER: "VAAT DEĞİL, İCRAAT İSTERİZ"
"Öğretmenlik Meslek Kanunu" talep eden Eğitim-Bir-Sen üyesi öğretmenler, Türkiye’nin pek çok ilinde basın açıklaması yaptı. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı...
Haber: DİLAN KUTLU / Kamera: FATİH NAZIM EFE
"Öğretmenlik Meslek Kanunu" talep eden Eğitim-Bir-Sen üyesi öğretmenler, Türkiye’nin pek çok ilinde basın açıklaması yaptı. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmenlere verilebilecek en büyük müjdenin; “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun” meclis gündemine getirilmesi olacağını söyledi. Öğretmenler ise "Kanun gelsin, yüzler gülsün", "Vaat değil, icraat isteriz" sloganları attı.
Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) öğretmenlerin mesleklerini, hak ve yetkilerini koruyup geliştirecek bir meslek kanunun üç yıldır çıkarılmaması nedeniyle bugün 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yaptı.
Ankara’daki basın açıklamasında ise öğretmenler, "Meslek kanunu artık çıksın, vaat gerçek olsun", "Meslek Kanunu, öğretmene destek kanunu olsun", "Hani benim kanunum nerede?" yazılı dövizler taşıdı. Ulus Meydanı'nda bir araya gelen eğitimciler, "Kanun gelsin, yüzler gülsün", "Vaat değil, icraat isteriz" sloganları söyledi.
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 11. Kalkınma Planı’nda ve Bakanlığın 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nde yer verilmesine rağmen, öğretmenlerin mesleklerini, hak ve yetkilerini koruyup geliştirecek nitelikte bir meslek kanunun çıkarılmadığını söyledi.
Başkan Yalçın 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmenlere verilebilecek en büyük müjdenin özlük haklarını koruyan, çalışma şartlarını iyileştiren ve uğradıkları şiddeti önleyecek bir “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun”, Meclis gündemine getirilmesi olduğunun altını çizdi.
"ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNUN OLMAMASI EKSİKLİKTİR"
Türkiye’de 1 milyon 200 bin öğretmenin çalıştığını söyleyen Yalçın, şöyle konuştu:
“Öğretmenlerin yetiştirilmesinden emekliliğine kadar olan her aşamayı içeren, öğretmenlik mesleğini bütün olarak ele alan bir kanunun olmaması büyük bir eksikliktir. Kanaatimizce öğretmenlerin itibarının daha da artması, haklarının korunması; yönetmeliklerle, genelgelerle oluşan görev, yetki, ehliyet, liyakat noktasındaki dağınıklığın giderilmesi için Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun ivedilikle yürürlüğe konulması elzemdir.”
"RESMİ, ÖZEL KURUM AYRIMI YAPILMAKSIZIN KANUN HAYATA GEÇİRİLSİN"
Sendikanın, “Öğretmenlik Meslek Kanunu İhtiyaç ve Öneriler” başlıklı bir rapor hazırladığını belirten Yalçın, beklentilerini şöyle sürdürdü:
“Özlük haklarımızın tanımlanması ve geliştirilmesi; kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik ayrımının ortadan kaldırılması. Resmî eğitim kurumlarındaki bütün öğretmenlerin kadrolu olarak istihdam edilmesi. İstihdamda güçlük çekilen bölgeler başta olmak üzere zorunlu hizmet gibi zorlayıcı dayatmalar yerine teşvik edici uygulamaların getirilmesi. Eğitim kurumu yöneticiliğinin ikincil görev olmaktan çıkarılarak müstakil bir kadro olarak düzenlenmesi. Resmî veya özel öğretim kurumu ayrımı yapmaksızın bütün öğretmenleri kapsayan bir meslek kanununu hayata geçirilmelidir.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.