MEYVE SEBZELER TOZ DUMAN ALTINDA
Çorum-Ortaköy karayolunun 15. kilometresindeki Çalıca köyünde meyve ve sebze üretimi yapan tarım işletmesinde, ağır vasıtaların asfaltsız yolda çıkardığı toz nedeniyle verim düşüyor....
ERKAN KARACA
Çorum-Ortaköy karayolunun 15. kilometresindeki Çalıca köyünde meyve ve sebze üretimi yapan tarım işletmesinde, ağır vasıtaların asfaltsız yolda çıkardığı toz nedeniyle verim düşüyor. İşletme sahibi Mustafa Ilıca, “Ortaköy yolunun yapımı dolayısıyla karayolları da burada taş ocağına şantiye açtı. Çok anormal derecede toz oluşumu gerçekleşiyor. Meyvelerimiz görüldüğü gibi bembeyaz yani bu meyveleri değerlendirmek mümkün değil” dedi.
Çorum’da, meyve sebze üretimi yapan Mustafa Ilıca, toz sorunu ile ilgili Çorum Valiliği’ne ve Cumhurbaşkanlığıİletişim Merkezi’ne başvurdu. Sorununun çözülmediğini belirten Ilıca, Anka Haber Ajansı’na şunları anlattı:
“YURTDIŞINDA İSRAİL’DEN HİNDİSTAN’A KADAR SATIŞLARIMIZ VAR”
“Burada meyvecilik yapıyoruz. Ağırlıkla elma üretimi yapmaktayız. 215 dönüm yaklaşık, meyve bahçemiz var. 60 bin tane meyve ağacımız var. Bu seneki tahmini rekoltemiz 700-800 ton civarında olacak. Çünkü yeni diktiğimiz bahçeler de var, tam üretime geçtiği zaman bin 200 ton civarında üretim bir bekliyoruz, bahçemizden.
Biz, aynı zamanda soğuk hava depolarımız var oralarda, yurtiçinden değişik yerlerden de meyve almak suretiyle hem yurtiçine hem yurtdışına meyve satılarımız var. 13-14 ülkeye yurtdışına satışımız var. Bu sene satışlarımızın yüzde 70’i yurt dışınaydı. Yurtiçinde büyük market zincirlerine satış yapıyoruz. Yurtdışında İsrail’den Hindistan’a kadar satışlarımız var.
Burada soğan, patates için soğuk hava depomuz da var. Hem üretimimiz var. Hem depolama yapıyoruz. Geçen yılki soğan satışımız 6 bin 500 tondu, bu sene 10 bin tonu hedefliyoruz. Meyve satışımız; aşağı yukarı elma satışımız 6 bin 500-7 bin ton, kivi depolamada ön sıradayız. Şu anda Türkiye’de hiçbir yerde kivi yok, bizim soğuk hava depolarında kivi mevcut, satıyoruz. Bu işte gerekli olan her türlü sertifikasyonlara sahibiz.
“TOZ YÜZÜNDEN FOTOSENTEZ OLAYI GERÇEKLEŞMİYOR”
Çevremizdeki Ortaköy yolunun yapımı dolayısıyla karayolları da burada taş ocağına şantiye açtıçok anormal derecede toz oluşumu gerçekleşiyor. Meyvelerimiz görüldüğü gibi bembeyaz yani bu meyveleri değerlendirmek mümkün değil. Hem meyvenin de ötesinde yapraklardan fotosentez olayı gerçekleşmediği için meyvelerin gelişimi de duruyor artıönümüzdeki seneler için meyve gözü oluşmadığı için rekolte de düşecek. Bundan dolayı yetkililerin acilen tedbir almasını rica ediyoruz. Birkaç defa yazılı müracaatlarda bulunduk ama olumlu bir netice alamadık.
“BURASI KÖY YOLU”
Burası normal olarak Çalca yolu üzerinde ama köy yolu statüsünden ziyade burada ağır vasıtalar geçiyor. 40 ton, 50 ton yükle geçiyorlar. Bu yollar, köy yolunu üç gün içerisinde bozuyor. Yani normal köy statüsünde yapılan bize hiçbir faydası yok.
Buradan eğer ağır vasıtalar geçecekse ağır vasıtanın geçebileceği standartlara uygun yolun yapılması lazım. Aksi taktirde bizim mağduriyetimiz hiçbir zaman giderilemeyecek. Bu konuda yetkililerden rica ediyoruz ve yardım bekliyoruz.
“CİMER’E BAŞVURDUK”
Tozla ilgili Valiliğe, Çevre Müdürlüğüne, Tarım İl Müdürlüğüne ve CİMER’e kadar başvurduk. Oradan bize gelen cevap; ‘Yol yenileniyor.’ Köy yolu statüsünde geçen sene bir bakım yapıldı, bir hafta sonra yol tekrar bozuldu. Bizim talebimiz köy yolu olarak yapılması değil, geçen araçların standardına uygun yol yapılması. Buradan sadece traktör geçecekse köy yolu olarak yapılsın ama ağır vasıta da geçecekse, geçiyorsa, geçmek mecburiyetindeyse bu yolun da ağır vasıtalara uygun şekilde yapılma mecburiyeti var. Aksi takdirde bizim mağduriyetimiz giderilemeyecektir.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.