Mor Haritam Uygulaması Ankara, Eskişehir ve İstanbul'dan Sonra Adana’da

Mor Haritam Uygulaması Ankara, Eskişehir ve İstanbul'dan Sonra Adana’da

Mor Haritam uygulaması Ankara, Eskişehirve İstanbul'dan sonra Adana’da

UN Women Türkiye (Birleşmiş Milletler KadınBirimi Türkiye Ofisi), toplumsal cinsiyete duyarlı interaktif bir araç olan MorHaritam uygulamasını Ankara, Eskişehir ve İstanbul’dan sonra Adana’da da hayatageçirdi. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kadın merkezleri, sosyal yardımlar,gündüz bakımevleri gibi hizmetlerini gösteren Mor Haritam, aynı zamandabelediyeye doğrudan geri bildirim verilmesine imkan tanıyarak, Adana’nınkadınlar için daha eşit ve daha güvenli hale getirilmesini amaçlıyor.

FARKLI İHTİYAÇLARA EŞİT VE DOĞRU YAKLAŞIM

Mor Haritam web sitesi(morharitam.adana.bel.tr), kadınlar, erkekler, yaşlılar ve toplumun herkesiminin farklı ihtiyaçları ve önceliklerine uygun olarak tasarlanmışpolitikalar üretmek ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerini bu yöndegeliştirebilmesi için tasarlandı.

TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI HİZMET OLANAĞI

Mor Haritam, kadınların güvenlik, gündüzbakımevleri, sosyal yardımlar gibi çeşitli ihtiyaçlarını gösterirken, aynızamanda Adana’nın geliştirilmeye ihtiyaç duyulan noktalarını belirlemeyeyardımcı oluyor. Adana Büyükşehir Belediyesi, Mor Haritam uygulamasından eldeettiği verileri kullanarak toplumsal cinsiyete duyarlı yani toplumdaki herkesinfarklı ihtiyaç ve beklentilerine, önceliklerine göre yeni hizmetlergeliştirmeyi planlıyor. Haritada kadın muhtarlar ve kadın meclis üyelerininyanı sıra Riskli Bölgeyi Bildir sekmesi de yer alırken, vatandaşlar bu sekmeüzerinden yaşadıkları bölgedeki güvenli hissetmedikleri yerleri ve sorunları dabelediyeye bildirebiliyor.

UN Women Türkiye, Adana Büyükşehir Belediyesive Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) iş birliğiyle geliştirilenMor Haritam, İsveç’in İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA)aracılığıyla verdiği finansal destek ile hayata geçirildi. Harita, Adana’nınilçe belediyelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerininkatılımıyla, 5 Haziran 2024’te Adana’da düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı. Tanıtımtoplantısında açılış konuşması yapan Adana Büyükşehir Belediyesi Genel SekreterYardımcısı Av.Türkan Eşli, “Harita, kadınların ihtiyaçlarını karşılanması içinhizmet noktalarını ve fiziksel alanları belirlerken, belediye hizmetlerihakkında soru sormalarına ve iyileştirme taleplerine iletmelerine olanaksağlayacaktır” dedi.

UN Women Türkiye Ülke Direktör YardımcısıZeliha Ünaldı şunları söyledi: “Yerel yönetimler, kapsayıcı bir dünya inşaetmede önemli bir rol oynamakta. Biz, UN Women olarak, kadınlar ve kızçocukları için erişilebilir, ihtiyaç temelli ve katılımcı hizmetler sunmakonusunda dünyanın her yerinde yerel yönetimleri desteklemeye devam ediyoruz.Mor Haritam'ın, daha sürdürülebilir, şiddet ve ayrımcılıktan uzak, ve kapsayıcıyaşam alanları yaratma çabalarımızda katılımcı bir araç olarak hizmet edeceğineeminim. Mor Haritam’ın Adana’daki kadınların yaşamlarına getireceği olumludönüşümü ve ilerlemeyi görmek için sabırsızlanıyorum.”

Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve AileHizmetleri Dairesi Başkanı Ayten Dolançay konuşmasında: “Mor Haritam uygulamasıile elde ettiğimiz verileri kullanarak toplumsal cinsiyete duyarlı, yanitoplumdaki herkesin farklı ihtiyaç ve beklentilerine, önceliklerine göre yenihizmetler geliştirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Mor Haritam hakkında İsveç’in AnkaraBüyükelçisi Malena Mard şunları dile getirdi: “Adana’da Mor Haritamuygulamasının hayata geçmesinden büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu yenilikçiaraç, kentsel alanlarımızda kadınların özgün ihtiyaçlarının anlaşılması ve elealınması yönünde atılmış önemli bir adımdır. Mor Haritam, kadınların doğrudangeri bildirimde bulunmalarını ve fikirlerini ifade etmelerini sağlayarak,kentsel planlama ve politika yapımında katılımcı bir yaklaşımı teşvik etmektedir.Bu girişim sadece toplumsal cinsiyete duyarlı planlamaya yönelik güçlü birtaahhüdü örneklemekle kalmıyor, aynı zamanda herkes için daha kapsayıcı ve eşitşehirler yaratmaya yönelik ileri görüşlü bir yatırımı da temsil ediyor. Buaracın Adana ve ötesindeki kadınların yaşamlarına getireceği olumlu etkileretanık olmayı dört gözle bekliyorum.”

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı AraştırmaDirektörü Dr. Itır Akdoğan: “Daha önceki uygulamalarında belediyelerin veriyedayalı politika süreçlerini ve toplumsal cinsiyete duyarlı veri yönetişiminidönüştüren Mor Haritam’ın Adana'da da daha güçlü ve biricik toplumsal cinsiyeteşitliği politikaları için belediye ve diğer kent paydaşlarını güçlendirmesinibekliyoruz” diye konuştu.

UN Women, Türkiye’de diğer belediyelertarafından da kullanılması için haritayı tanıtmaya ve toplumsal cinsiyeteduyarlı hizmet sağlamada belediyelere destek vermeye devam etmeyi hedefliyor.

xpszlmuwgjtwIdfvya504c1b.jpg

lrgivapb9gfcoIkdfmw8ueca.jpg

hcyehdke8xtqxarpItmzgcvu.jpg

qsqvurfu298x1dawdgbl7jfv.jpg

cfldw4ie6vrzosxhjbuuIarl.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.