MSB: F-35'LERLE İLGİLİ İKİNCİ TOPLANTI 2022 YILININ BAŞINDA ABD'DE YAPILACAK

MSB: F-35'LERLE İLGİLİ İKİNCİ TOPLANTI 2022 YILININ BAŞINDA ABD'DE YAPILACAK

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları tarafından yapılan açıklamada, ABD’den F-16 tedariki ve F-35 konusundaki görüşmelere ilişkin, “Talebimizi ABD...

BURCU KAHRİMAN

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları tarafından yapılan açıklamada, ABD’den F-16 tedariki ve F-35 konusundaki görüşmelere ilişkin, “Talebimizi ABD tarafına ulaştırdık. Onlar değerlendirme aşamasında. Bu konunun Kongre’ye gittiğinde nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceğiz” denildi. F-35’lerle ilgili ilk toplantının 27 Ekim’de Ankara’da yapıldığını hatırlatan kaynaklar, “İkinci toplantı 2022 yılının başında ABD’de yapılacak” açıklamasında bulundu.

MSB adına bilgilendirmeyi, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Plan Subayı Hava Muhabere Binbaşı Pınar Kara yaptı. Kara’nın MSB Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Basın Bilgilendirme Merkezi’nde bu sabah yaptığı açıklamalar şöyle:

“2015’TEN BUGÜNE KADAR 33.005, BU YILIN BAŞINDAN İTİBAREN İSE 2.529 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ”

"FETÖ, PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı mücadelemiz artan bir şiddet ve tempoda, terörü ve teröristleri kaynağında etkisiz hâle getirme anlayışı ile devam etmektedir. 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil toplam 33 bin 5, bu yılın başından itibaren ise 2 bin 529 terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Kasım ayında ise 17’si büyük, 44’ü orta çaplı olmak üzere 61 operasyon icra edilmiş ve 169 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.   

Ülkemize yönelik terör tehdidine karşı icra ettiğimiz tüm operasyonlarımız, uluslararası hukuka uygun, başta Irak olmak üzere tüm komşularımızın sınırlarına ve toprak bütünlüğüne saygılı, meşru müdafaa hakkı kapsamında ve sadece bölgedeki terörist unsurlar hedef alınarak yapılmaktadır.

“HUDUTTA YAKALANAN 756 KİŞİDEN 51’İ TERÖRİST”

İçinde bulunduğumuz 2021 yılında İran sınırında 92 bin 521 şahıs engellenmiş, 2 bin 134 şahıs yakalanmıştır. Alınan ilave ve etkin tedbirler sayesinde Kasım ayında, tüm hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 756 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 18’i FETÖ mensubu olmak üzere 51’i teröristtir. 24 bin 118 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Yine bu dönemde icra edilen operasyonlarda; 372 kilogram uyuşturucu, bin paket sigara, 186 adet muhtelif silah ve 164 adet cep telefonu ele geçirilmiştir.

“KASIM AYINDA SURİYE’DE 22 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ”

Hudutlarımızın ve asil milletimizin güvenliğini sağlamak maksadıyla icra edilen Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı harekâtları ile Suriye’nin kuzeyinde yaratılan terör oluşumları daha büyük sıkıntılara mahal vermeden engellenmiş ve engellenmeye devam edilmektedir. Bu faaliyetlerimiz sonucunda; yaklaşık 470 bini İdlib’e olmak üzere 1 milyondan fazla Suriyeli evlerine ve topraklarına gönüllü, güvenli ve saygın bir şekilde dönmüştür.

Kasım ayı içerisinde harekât bölgelerimize terör örgütü tarafından 16 taciz ve saldırı gerçekleştirilmiştir. 19 Kasım 2021 tarihinde hain terör örgütü tarafından Afrin şehir merkezine yapılan roket saldırısı sonucu 4 masum sivil hayatını kaybederken 17 sivil ise yaralanmıştır. Söz konusu saldırıların sonlandırılması için belirlenen hedefler derhâl ateş altına alınarak imha edilmekte, birliklerimizin güvenliği için gerekli her türlü tedbir alınmaktadır.  Saldırılara verilen karşılıklar ve bölgede yürütülen teröristle mücadele operasyonları neticesinde kasım ayında 22 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

“TÜRKİYE AZERBAYCANLI KARDEŞLERİMİZİN YANINDA YER ALMIŞTIR”

Azerbaycan, 30 yıldır işgal altındaki öz topraklarını, 44 gün süren ‘Tek Vatan Harekâtı’ ile Ermenistan işgalinden kurtarmıştır. Bu süreçte Türkiye de haklı davasında Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında yer almıştır. Harekâtın ardından imzalanan ateşkes kapsamında kurulan ortak merkezde, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ve Rus askeri birlikte görev yapmakta, ateşkesin kalıcı olması ve istikrar için gayret sarf etmektedir.

“TÜRKİYE LİBYA’DA YABANCI GÜÇ DEĞİLDİR”

500 yıllık tarihî kardeşlik bağlarımız olan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınan meşru hükûmetin daveti ile ikili anlaşmalarımız ve TBMM’nin onayına istinaden bulunduğumuz Libya’da askerî eğitim, yardım, iş birliği ve danışmanlık faaliyetlerimiz devam etmektedir. Libya’da ve Türkiye’de bugüne kadar 6 bin 799 Libya Silahlı Kuvvetleri personeline eğitim verilmiş, 974 Libya Silahlı Kuvvetleri personelinin eğitimi ise devam etmektedir.

Her platformda vurguladığımız gibi; Türkiye Libya’da yabancı güç değildir. Şu anda Libya’da istikrar adına bir gelişme varsa ve siyasi süreç başlamışsa bu Türkiye’nin katkılarıyla mümkün olmuştur. Libyalı yöneticiler de bu gerçeği ifade etmektedir. Libya’daki temel sorun, Hafter grubu ve onu destekleyenlerdir. Libya’da çözüme ulaşılamamasındaki asıl neden buradan kaynaklanmaktadır. Türkiye, Libya halkının hak ettiği refaha ve demokrasiye ulaşmasını arzu etmekte ve 24 Aralık’ta yapılması planlanan başkanlık seçimlerinin huzur içinde yapılabilmesi için elinden gelen desteği vermektedir.

“YUNANİSTAN SAVUNMA BAKANLIĞI HEYETİNİ ANKARA’YA BEKLİYORUZ”

“Yunanistan, provokatif tutumunu gereksiz NAVTEX/NOTAM/NOTMAR ilanlarıyla da sürdürmektedir. 1988 tarihli Türk-Yunan Atina Mutabakat Muhtırası ile bayram/tatil dönemlerinde tatbikat-eğitim faaliyetlerinden kaçınılmasını kapsayan Moratoryum periyodunu 59 kez ihlal etmiştir. Yunanistan ayrıca, sahte tehdit algısı yaratarak, caydırıcılık sağladığı gerekçesiyle Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de bölge dışı ülkeleri de dâhil ederek tatbikatlar düzenlemeye devam etmektedir. Yunanistanlı yöneticilerin hukuka aykırı, provokatif ve saldırgan tutumuna karşı diplomatik kanallardan gerekli girişimlerde bulunulmakta, mütekabiliyet kapsamında sahada gerekli karşılık verilmektedir.

Ayrıca Yunanistan, bazı ülkelerin teşvik ve kışkırtmalarıyla da provokatif silahlanma faaliyetlerini sürdürmektedir. Tüm bunların yanı sıra Yunanistan, göçmenlere karşı Avrupa Birliği’nin savunduğunu iddia ettiği ortak değerlere ve evrensel ilkelere aykırı ve insanlık dışı uygulamalar sergilemektedir. Ege Denizi’nde kadın ve çocuklar da dâhil olmak üzere göçmenleri acımasız bir şekilde geri itmeye devam etmektedir. Geri ittiği göçmenlerin görüntülerini sildirmekten, delilleri yok etmekten de çekinmemekte ve yaptığı hukuksuzluğu gizlemeye çalışmaktadır.

Yunanistan’dan beklentimiz, diyalog ve görüşme için koşullar öne sürmek yerine uzlaşmaz, hukuk tanımaz tutumundan ve üçüncü tarafları sorunlara dâhil etme çabalarından vazgeçmesi, Uluslararası hukuk zemininde, iyi komşuluk ilişkilerine dayalı diyalog ve barışçıl yöntemlerle sorunların çözümüne yönelik samimi gayret göstermesidir. Bu çerçevede, güven artırıcı önlemlere ilişkin görüşmelerin 4. turu için davet ettiğimiz Yunanistan Savunma Bakanlığı heyetini Ankara’ya beklediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Defalarca ifade ettiğimiz gibi Türkiye hiç kimse için tehdit değildir. Aksine dost ve ortakları için güçlü, etkin ve güvenilir bir müttefiktir.

“KIBRIS’TA BAĞIMSIZ İKİ DEVLETİN BULUNDUĞU KABUL EDİLMEDEN MÜZAKERELER İLERLEYEMEYECEK”

Bir diğer önemli husus da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ada’daki durumudur. Bugüne kadar denenmiş ve bir sonuç alınamayacağı tüm taraflarca görülmüş yöntemlerle bir çözümün mümkün olmadığı ve Kıbrıs’ta eşit, egemen ve bağımsız iki devletin bulunduğu kabul edilmeden müzakerelerin ilerleyemeyeceği açıkça görülmelidir. Kıbrıs’ta egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan ve iş birliği içinde olan iki devlet tek çözümdür. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin de bu çözüm yolunu benimsemesi, Ada’nın huzur ve refahı için faydalı olacaktır.

“TÜRKİYE İLE ABD ARASINDAKİ TOPLANTI TÜRKİYE’DE YAPILACAK”

Türkiye ile ABD arasında yüksek düzeyli savunma grup toplantısı, 16-17 Kasım 2021 tarihlerinde Washington’da icra edilmiştir. Dört yıl aradan sonra yeniden yapılan toplantıda askerî heyetler arasında ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunulmuştur. Müteakip toplantının Türkiye’de yapılması konusunda mutabık kalınmıştır."

“KASIM AYINDA 14 TATBİKAT YAPILDI”

Kasım ayı içerisinde 4’ü millî, 4’ü NATO, 1’i özel ve 5’i davet olmak üzere toplam 14 tatbikat icra edilmiştir. Ayrıca aralık ayında, NATO ve üye ülkeler arasında siber savunma alanında çalışma ve iş birliği imkânlarını geliştirmek maksadıyla, 29 NATO ülkesinin katılımı ile Siber Koalisyon-2021 Tatbikatı, herhangi bir kriz durumunda NATO ülkeleri arasında birlikte çalışılabilirliği geliştirmek maksadıyla Norveç, İtalya, Fransa ve Türkiye’nin katılımı ile Steadfast Jackal Tatbikatı, Türkiye ve Pakistan arasında askerî alanda iş birliğini geliştirmek maksadıyla Ayyıldız 2021 Tatbikatı, Türkiye-Özbekistan-Pakistan Özel Kuvvetler Tatbikatı, KBRN ve Komuta-Kontrol yetenek ve usullerini denemek maksadıyla Steadfast Number I Tatbikatı, Türkiye-Ürdün Bilgisayar  Destekli Tabur Görev Kuvveti Komuta Yeri Tatbikatı, Deniz Güvenliği Tatbikatı, müşterek bir harekâtta Hava Sahası Kontrol ve Yönetimi usullerini denemek ve problem sahalarını tespit etmek masadıyla Kaplan  Pençesi Tatbikatı, personel, istihbarat, harekât, lojistik ve MEBS fonksiyon alanlarındaki eğitim seviyesini tespit etmek maksadıyla Tufan Tatbikatı, ikaz ihbar sistemleri ve pasif hava savunma tedbirlerinin işlerliğini gözlemlemek maksadıyla Çelik Miğfer Tatbikatı’nın icra edilmesi planlanmaktadır.

“ACROB KKK ENVANTERİNE DAHİL EDİLMİŞTİR””

"Türk Silahlı Kuvvetleri olarak, insansız hava araçlarında sağlanan başarıyla beraber kara ve deniz, hatta deniz altı araçlarında da benzer sistemleri envanterimize katma yönündeki çalışmalarımız sonucunda, yakın zamanda küçük sınıf insansız kara araçlarından olan ACROB, KKK envanterine dâhil edilmiş ve birliklerimizce icra edilen eğitim ve operasyon görevlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca orta ve büyük sınıf insansız kara araçlarının temini ve envantere alınması için çalışmalar hız kesmeden devam etmektedir.

“663 EMEKLİ PERSONELİN RÜTBESİ GERİ ALINDI, 196 PERSONEL GÖREVE İADE EDİLDİ”

15 Temmuz 2016’dan bugüne kadar 24 bin 253 personel ihraç edilmiş, bin 201 personel hakkında ise idari süreç devam etmektedir. 1 Ocak-30 Kasım 2021 tarihleri arasında, 3bin 608 personel kamu görevinden çıkarılmış, 663 emekli personelin rütbesi geri alınmış, 196 personel göreve iade edilmiş, 22 emekli personelin rütbesi/unvanı iade edilmiştir.”

"FAALİYETLER 2014 YILINDAN İTİBAREN YAPILIYOR"

Bilgilendirme toplantısının ardından Milli Savunma Bakanlığı kaynakları soruları yanıtladı.

Kaynaklar, Dedeağaç’ta son dönemde ABD’de tarafından yapılan ‘yığınaklanmaya’ ilişkin soru üzerine şu açıklamayı yaptı:

“ABD’nin söz konusu sevkiyatları, Atlantic Resolve Harekatı kapsamında yapılan faaliyetlerdir. Bu faaliyetler 2014 yılından itibaren yapılıyor. Stratejik intikal, lojistik faaliyetleri olarak icra edilen faaliyetlerdir. Daha önce Baltık üzerinden yapılan faaliyetler son dönemde Dedeağaç üzerinden gerçekleştiriliyor. Bunlar ABD’nin Avrupa güvenliğine katkı sağlamak üzere kendi lojistik ve muharip unsurlarını rotasyonel olarak Avrupa’ya getirip, belli bir müddet onlara buralarda eğitim verip daha sonra geri intikalini kapsayan rotasyonel faaliyetler. Bu kapsamda çok büyük bir yığınaklanma söz konusu değil. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz.”

"NASIL SONUÇLANACAĞINI HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ"

ABD’den F-16 tedariki konusunun Kongre’ye gittiği yönündeki bilgilerle birlikte F-35 konusundaki görüşmelere yönelik soru üzerine Bakanlık kaynakları, “Talebimizi ABD tarafına ulaştırdık. Onlar değerlendirme aşamasında. Bu konunun Kongre’ye gittiğinde nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceğiz” dedi.

F-35 İLE İLGİLİ İKİNCİ TOPLANTI 2022 YILININ BAŞINDA ABD'DE YAPILACAK

F-35’lerle ilgili ilk toplantının 27 Ekim’de Ankara’da yapıldığını hatırlatan kaynaklar, “İkinci toplantı 2022 yılının başında ABD’de yapılacak” diye konuştu.

Terör örgütüne yönelik Irak ile ortak bir operasyonun gündemde olup olmadığına yönelik soru üzerine Bakanlık kaynakları, “Sayın Milli Savunma Bakanı’mızın beraberinde sayın Genelkurmay Başkanı’mız ile Irak’a gerçekleştirdiği ziyarette terörle mücadele konusunda iş birliğine yönelik bir ortak anlayışa varılmıştı. O konuda teknik düzeydeki çalışmalar devamlı olarak yapılıyor. Irak ile terörle mücadele konusunda iş birliği yapılmaya devam ediliyor” dedi.

ABD’nin terör örgütü PKK/YPG’ye yönelik yardımlarının sürdüğüne ilişkin iddialar sorulan Bakanlık yetkilileri, “Bu konudan duyulan rahatsızlık Sayın Cumhurbaşkanı’mız da dahil devletimizin çeşitli makamları tarafından defalarca dile getirilmiştir. Bu konuda birçok kez çağrı yapıldı ama yeni bir gelişme, değişiklik görülmüyor” diye konuştu.

Terör örgütü PKK/YPG’nin DEAŞ’lı teröristleri hapishanelerden serbest bıraktıkları iddiasının anımsatılması üzerine de Bakanlık kaynakları, “Terör örgütünün hapishanelerdeki DEAŞ’lıları gerek para karşılığı gerekse kendi amaçları doğrultusunda kullanmak üzere serbest bıraktıklarına yönelik birçok tespit basın tarafından da paylaşıldı. Terör örgütü bunu yapıyor” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.