MUDANYA 3. KİTAP FUARI, DEVAM EDİYOR
Mudanya Belediyesi ve Yayıncılar Kooperatifi iş birliğiyle düzenlenen Mudanya 3. Kitap Fuarı, Mütareke Meydanı’nda gazeteci, yazar, akademisyenleri Bursalılarla buluşturmaya devam ediyor. 29...
Mudanya Belediyesi ve Yayıncılar Kooperatifi iş birliğiyle düzenlenen Mudanya 3. Kitap Fuarı, Mütareke Meydanı’nda gazeteci, yazar, akademisyenleri Bursalılarla buluşturmaya devam ediyor. 29 Ağustos’a kadar sürecek olan fuarın beşinci gününde, gazeteci Barış Terkoğlu, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Tuba Torun, CHP PM Üyesi Gökhan Günaydın, “Cumhuriyet Nasıl Çökertildi?” başlıklı söyleşide, Bursalılar'la buluştu. Cumhuriyetin bir kuruluş ve kurtuluş süreciyle beraber yaratıldığını kaydeden gazeteci Barış Terkoğlu, "Mudanya’yı da o yüzden seviyoruz, Cumhuriyet aynı zamanda bu topraklardan çıktı" dedi.
Cumhuriyetin, yoksul bir öğrencinin doktor- öğretmen olabileceği, kadınların sokakta özgürce gezebileceği hak ve hukukuna birçok Avrupa ülkesini kıskandıracak şekilde kavuşacağı devrimin adı olduğunu vurgulayan Terkoğlu, şunları söyledi:
“Cumhuriyet, soya, dine, kişiye bağlı değil, haklara ve hürriyete bağlı bir düzeni savunmanın adıdır. O yüzden görüyoruz ki, Türkiye’nin son döneminde ister kurumlarıyla ister kişileriyle maalesef altı oyulmuş, yaprakları yolunmuş bir sistem var. Cumhuriyetten kim rahatsız oluyorsa çökertmek isteyenler de onlardır. Din üzerinden örgütlenme kurarak kendisine çıkar elde eden tarikatlar ve cemaatler cumhuriyetin düşmanıdır. Öyleyse Cumhuriyetin kurtuluşu, nasıl ki ağaç kendi ekildiği toprağı tanıyorsa, yeniden yeşereceği toprak bellidir. O imtiyazları reddeden, adaleti, eğitimi yeniden eşitlik üzerine kurabilecek eller tarafından yükseltilecektir. O yüzden, o ağacı aynı yerde yeşertilebileceğine inanan insanlarız. O yüzden düştüğümüz yerden kalkacağız.”
CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Tuba Torun da Türkiye’nin, Cumhuriyet devrimlerini Atatürk ilericiliğinde görmüş bir ülke olduğunu kaydederek, “Yetkilerini kötüye kullanan yöneticilerin, her şeyin kendi için olduğunu düşündüğü bir noktada halkın hak ettiğini alamadığı, eşitliğin özgürlüğün adaletin devre dışı kaldığı tuhaf bir yönetim biçimine dönüşürsünüz. Bu bir kişi ise monarşi oluyor. Bir grup ise oligarşi oluyor. Ama kesinlikle Cumhuriyet olmuyor. Artık biz Cumhuriyetin ne kadar önemli olduğunu daha iyi biliyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün yapmaya çalıştığışeyin anlamını kaybetmeye yüz tuttuğumuzda, şimdi öğrendik. Cumhuriyet, eşitlik, özgürlük ve adalet kavramıüzerine kurulmuştur. Umut artık Cumhuriyetin kıymetinin anlaşıldığı noktada var” dedi.
CHP PM Üyesi Gökhan Günaydın ise Cumhuriyete giden yolun aynı zamanda halkın iradesiyle açıldığını belirterek, “Mustafa Kemal bu yola ‘ben askerim, bütün stratejiyi ben çizeceğim’ diye çıkmak yerine, ‘Meclisi toplayacağım, halkın iradesiyle birlikte bu mücadeleyi vereceğim. Saltanat kaldırıldı, tek adam rejimi yok artık’ dedi. O yoklukta büyük bir kalkınma hamlesi oluşturdu. Ancak tarihi bilmek ve o tarihin bilincine sahip olmak ile mümkündür” diye konuştu.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.