NAKDİ KREDİLER BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 15 ARTTI

NAKDİ KREDİLER BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 15 ARTTI

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre; ekim ayında kullandırılan nakdi krediler, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 4...

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre; ekim ayında kullandırılan nakdi krediler, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 4 trilyon 395 milyar TL oldu.

TBB Risk Merkezi, aylık bültenini yayınladı. Açıklanan verilere göre; nakdi kredilerin 4 trilyon 253 milyar TL’si bankalar, 66 milyar TL’si finansal kiralama şirketleri, 38 milyar TL’si finansman şirketleri ve 37 milyar TL’si faktoring şirketleri tarafından kullandırıldı.

TASFİYE OLUNACAK ALACAK KREDİLER AZALDI

TBB verilerine göre; tasfiye olunacak alacaklar, ekim ayı itibarıyla 180 milyar TL oldu. Tasfiye olunacak alacakların 171 milyar TL’si bankalara, 5,3 milyar TL’si finansal kiralama şirketlerine, 1,9 milyar TL’si faktoring şirketlerine ve 1,3 milyar TL’si de finansman şirketlerine ait. Tasfiye olunacak alacakların toplam kredilere oranı, 2021 yılı ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan azalarak yüzde 3,9 oldu.

TİCARİ KREDİLER İÇİNDE EN YÜKSEK PAY İMALAT SANAYİİNDE

Ticari krediler yüzde 14 artarak 3,401 milyar TL oldu. Ticari kredilerin toplam içindeki payı yüzde 77 düzeyinde gerçekleşti. Ticari krediler içinde imalat sanayii, yüzde 28 ile en yüksek paya sahip. Payı yüzde 10 ve üzerinde olan diğer ana sektörler, toptan ve perakende ticaret ve inşaat.

TASFİYE OLUNACAK ALACAK ORANI EN YÜKSEK OLAN SEKTÖR İNŞAAT

Ekim ayı itibarıyla tasfiye olunacak alacak oranı en yüksek olan sektör, yüzde 9 ile inşaat sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 6 ile enerji sektörü ve yüzde 5,3 ile turizm sektörü takip etti.

BİREYSEL KREDİLER ARTTI

Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler, yüzde 17 artarak 995 milyar TL oldu. Bireysel kredilerin yüzde 46’sını ihtiyaç kredileri, yüzde 30’unu konut kredileri, yüzde 19’unu kredi kartları ve yüzde 5'ini taşıt kredileri oluşturdu. Bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacak oranı, bir önceki yıla göre 0,1 puan düşerek yüzde 2,5 seviyesinde gerçekleşti. Bireysel kredi kullanan müşterilerin sayısı 34,7 milyon oldu. Bireysel kredi kullanan kişi sayısı, (takipteki krediler hariç) son bir yılda 800 bin kişi artarak 34,7 milyon kişi olurken ortalama kredi bakiyesi ise 28,6 bin TL düzeyinde gerçekleşti.

114 BİN KİŞİ İLK DEFA KREDİLİ MEVDUAT HESABI KULLANDI

Ekim ayında, 160 bin kişi ilk defa kredi kartı, 108 bin kişi tüketici kredisi kullanırken konut kredisi kullanan kişi sayısı 20 bin oldu. 114 bin kişi ise ilk defa kredili mevduat hesabı kullandı.

EN YÜKSEK BİREYSEL KREDİ BAKİYESİ OLAN İL İSTANBUL

2021 yılı ekim ayı itibariyle İstanbul’da 317 milyar TL, Ankara’da 94 milyar TL ve İzmir’de 66 milyar TL tutarında bireysel kredi bulunuyor. İstanbul, yüzde 24 ile son 12 ayda bireysel kredi bakiyesi en çok artan il oldu. Kişi başına ortalama bireysel kredi (kredi kartı dahil) toplam bakiyesi en yüksek iller ise sırasıyla Ankara, İzmir, Tekirdağ oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.