NAKLİYECİLER KAZAKİSTAN BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE SİYAH ÇELENK BIRAKTI: "İHRACATIMIZ 15 GÜNDÜR, KAPILARDA BEKLİYOR"
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yöneticileri; Kazakistan'ın, kapılarını Türk nakliyecilerinin transit geçişlerine açmadığını, yüzlerce TIR'ın iki haftadır Sarp Sınır Kapısı'nda...
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yöneticileri; Kazakistan'ın, kapılarını Türk nakliyecilerinin transit geçişlerine açmadığını, yüzlerce TIR'ın iki haftadır Sarp Sınır Kapısı'nda izin verilmesini beklediğini söyledi ve Kazakistan Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktı.
UND Yönetim Kurulu üyeleri, yüzlerce TIR şoförünün Kazakistan Sarp Sınır Kapısı'nda, transit geçiş için izin belgesi beklediğini açıkladı.
Ankara Oran Sitesi’ndeki Kazakistan Büyükelçiliği önüne giden UND Yönetim Kurulu üyeleri Fatih Şener ve Fırat Başbilen, üzerinde "Türk-Kazak kardeşliği adına üzgünüz" yazısının olduğu siyah bir çelenk bıraktı.
Kazakistan'ın Türk ihracatçılarını engellediğini söyleyen Şener, şöyle konuştu:
"Kazakistan ihracatımızı engellemeye devam ediyor. Kazakistan’a olan ihracatımız 15 gündür kapılarda bekliyor. Kazakistan, taahhütlerine uymuyor. İlk 6 ay için 750 tane ilave geçiş belgesi hakkımız var ve onu vermiyorlar. Türk taşımacılarının, Kazakistan'a gerçekleştirdiği taşıma sayısının en az yüzde 26'sı kadar Kazak taşıtının yüklenmesi şartıyla belge verme taahhüttü olan Kazak tarafı, yüklerimizin yüzde 32'sini Kazaklara vermiş olmamıza rağmen bize ilave geçiş belgesi vermiyor. Şu anda 200'e yakın araç Sarp Sınır Kapısı'nda Kazakistan'a gitmek üzere yaklaşık 15 günüdür belge bekliyor."
Şener, nakliyeciler olarak taleplerinin ilk 6 ay içinde hak ettikleri 750 adet belgenin ve ikinci 6 ay söz verilen 4 bin adet belgenin en kısa süre içerisinde Türk taşımacılarına verilmesi olduğunu söyledi.
"TRANSİT GEÇİŞ, COĞRAFİ BİR SORUMLULUKTUR"
Transit geçişlerin engellenmeyeceğini ifade eden Şener, şunları söyledi:
"Transit, coğrafi bir sorumluluktur. On binlerce Rus aracının geçiş yaptığı Kazakistan'dan geçiş sayımız sadece iki bin. Oysa 2016 yılında imzalanan anlaşma gereği makul talepler olması halinde ilave geçiş belgesi sözü verilmiş, imza altına alınmıştır. Özellikle İran'dan sonra Türkmenistan'ın güzergah kapatması sebebiyle, araçlarımız Türkmenistan üzerinden Orta Asya'ya gidemeyince yaklaşık 30 bin araç sıkıntıya girmiş ve 3 milyar dolarlık ihracatımız risk altına girmiştir.
Bizim için tek yol Rusya-Kazakistan üzerinden gitmektir. Transit geçişlere kapısını açmıyor. Talebimiz, Kazakistan-Rusya üzerinden gelen tüm araçlara kapıların açılmasıdır."
"HAZAR VE AZERBAYCAN'DAN GİTMEK, 3 BİN 500 DOLAR İLAVE MALİYET DEMEK"
Şener, Kazakistan'ın çok az sayıda verdiği transit geçiş belgesinin, Hazar ve Azerbaycan üzerinden gitme şartıyla verdiğini anlattı ve şunları söyledi:
"Bu bizim açımızdan 3 bin 500 dolar ilave maliyet demektir. 3 bin 500 dolar pahalılaştırılmış lojistikle Türk ihraç ürünlerinin Kazakistan'da satış imkânı kalmıyor. Türk ihracatı Hazar'da boğuluyor. Dünyanın hiçbir ülkesinin bir başka ülkeye uygulamadığı, "Gemiyle geleceksin benim ülkeme" şartı Kazakistan tarafından uygulanıyor. Bunun da bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz."
"KARDEŞLİK İLKELERİNE UYGUN DAYRANMAYA DAVET EDİYORUZ"
Uygulamaların yalnızca Türk nakliyecilerine değil Kazak halkına da haksızlık olduğunu ifade eden Şener, şöyle anlattı:
"Nihayetinde taşıması zorlaştırılan ürünler, Kazakistan'a daha zor, pahalı bir şekilde gidiyor. Bunu Kazak tüketiciler ödüyor. Buradan, Türk dünyasının "Aksalalı', Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in kurmaya çalıştığı "Tarihi Ulu İpek Yolu" ve Orta Koridor'un gücü, Kazakistan makamlarının eylemleriyle zarar görmekte, asıl kaybeden Orta Koridor, Kazakistan ve Türk dünyası olmaktadır. Bu çerçevede, UND Yönetim Kurulu olarak burada, Kazakistan Ankara Büyükelçiliği önünde, elçilik yetkililerini ve tüm ilgili Kazakistan makamlarını, ufak çıkarlara hizmet etmek yerine, transit ve ikili ticarette verilen sözleri tutmaya, Türk ve Kazakistan illetleri arasında kökleri Altay Dağları'na uzanan kardeşlik ilkelerine uygun davranmaya davet ediyoruz."
"YETKİLİLERİ, ÇÖZÜME, ÇÖZÜME KATKI SAĞLAMAYA DAVET EDİYORUZ"
Şener, İpek Yolu'nun yeniden hayata geçirildiğini belirtirken, "Hayata geçirilmesinin önündeki en büyük engel bugün Kazakistan'daki transit zorluklardır. Bu zorlukları koyan bürokratlar, bilmelidir ki hem Türk hem Kazakistan'ın menfaatlerine ihanet edilmektedir. İlgili makamları, çözüme, çözüme katkı sağlamaya davet ediyoruz" dedi.
"BULGARİSTAN'DAN 250 BİN ARAÇLA GEÇERKEN KAZAKİSTAN'DAN SADECE İKİ BİN ARAÇ GEÇİYOR"
Sarp Sınır Kapısı'nda bekleyen nakliyecileri, Kazakistan'da müşterilerinin beklediğini söyleyen Şener, şunları söyledi:
"Yeteri kadar belge olmadığı için yükler kapıda bekliyor. Orta Asya'ya Türkmenistan üzerinden gidiyorduk, şimdi o yolumuz kapalı. Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızıstan'a Kazakistan üzerinden gidebilir durumdayız. Yaklaşık 30 bin araç gitmesi lazım ama Kazakistan'ın bize tahsis ettiği izin belgesi sayısı sadece iki bin. Kazakistan çok büyük bir ülke, oradan 30-40 bin aracın geçmesi iş bile değil. Nitekim Rus araçları ve diğer ülke araçları sorunsuz gidiyor. Bu bir protesto değil, Türk Kazak kardeşiliği adına çok üzgünüz. Biz Bulgaristan'dan yıllık 250 bin araçla geçiyoruz. 250 bin araç Bulgaristan'dan geçerken Kazakistan'dan sadece iki bin araç geçiyor, günde 6 araç demek. Bunun çözülmesini istiyoruz."
"15 MİLYON DOLARLIK İHRACAT VAR, BEKLİYOR"
Şener, sınır kapısında bekleyen araçların ekonomisine ilişkin ANKA Haber Ajansı'na, "150-200 araç varsa, her biri 100 bin dolardan yaklaşık 15 milyon dolarlık ihracat var, bekliyor bizi" dedi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.