NİLÜFER BELEDİYESİ’NİN DÜZENLEDİĞİ SÖYLEŞİLERDE EĞİTİM ALANINDA YAŞANAN EŞİTSİZLİKLER ELE ALINDI
Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün “Eşit miyiz” temasıyla düzenlediği Nilüfer Kütüphane Günleri, iki ayrı söyleşiyle devam etti. Yaşamın...
Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün “Eşit miyiz” temasıyla düzenlediği Nilüfer Kütüphane Günleri, iki ayrı söyleşiyle devam etti. Yaşamın birçok farklı alanında yaşanan eşitsizliklerin dile getirildiği söyleşi dizisinde bu kez, eğitim alanında yaşanan eşitsizlikler ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığı masaya yatırdı.
Nilüfer Belediyesi’nin Çocuk Kütüphanesi’nde düzenlediği “Eğitimde Eşit Miyiz” söyleşisine, Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Çayır ve eğitimci-yazar Ayşe Alan konuşmacı olarak katıldı.
Eğitimci-yazar Ayşe Alan, cinsiyet ayrımının ailede başlayıp okulda devam ettiğine dikkat çekerek, “Okullarda toplumsal cinsiyeti konuşmak zor. Üzerine çok iyi çalışılması gereken bir konu. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği hakkında kafalarda oluşan kalıpları iyi irdelemek gerek. Anaokullarında bile çocukların alanları ve araç gereçleri ayrıştırılmış durumda. Ailede başlayan cinsiyet ayrımı okullarda da devam ediyor. Bu eşitsizlik hem erkeği hem de kadını olumsuz şekilde etkiliyor” dedi.
"TOPLUMDA SERT BİR CİNSİYET REJİMİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"
Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Çayır, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin Türkiye’nin en önemli meselelerinden biri olduğunu belirterek, “Bugün her toplumda sert bir cinsiyet rejimiyle karşı karşıyayız. Cinsiyet normlarını esnetemezsiniz. Normlara aykırı davranırsanız ayrımcılığa uğrarsınız. Eşitsizliğin analizini yapmak gerekir. Mekânlar, aktörler ve içerikler, bu bakış açısını çok etkiliyor. Cinsiyet eşitsizliğinin türünü iyi anlamak gerekir” diye konuştu.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul da Türkiye’deki eğitim şartları ve eşit erişimi ele aldı. Ekonomik ve sosyolojik şartların insan hayatını rutinleştirdiğini söyleyen Kurul, “Toplumsal baskılar hayatımızı etkiliyor. Her iki cinsiyet de bundan olumsuz etkileniyor. Kentte mütevazı hayat sürerken cinsiyet eşitsizliği de ortaya çıkıyor. Yani sınıfsal eşitsizlik, cinsiyet eşitsizliğini de tetikliyor. Demokrasinin okullarda, ailemizde, hayatın her alanında geliştirilmesi, eşitsizliklere bakış açısını daha anlamlı hale getirecektir” diye konuştu.
Günün ikinci buluşması olan “Eğitimde Eşitlik Kapsamında Yerel Deneyimler” başlıklı söyleşide de Çağdaş Eğitim Kooperatifi Başkanı Ayla Okumuş ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bursa Şube Başkanı Süheyla Kaplan, eğitim alanında yaşanan eşitsizliklere dikkat çekerek, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak adına yaptıkları çalışmaları sunumla paylaştı.
Söyleşilerin ardından Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala, bütün katılımcılara teşekkür ederek günün anısına hediyeler verdi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.