NOBEL BARIŞÖDÜLÜİKİ GAZETECİYE VERİLDİ
Nobel BarışÖdülü, biri Filipinler'den, biri Rusya'dan iki gazeteciye verildi. Nobel komitesinden yapılan açıklamada, "Ressa ve Muratov, aynı zamanda demokrasi...
Nobel BarışÖdülü, biri Filipinler'den, biri Rusya'dan iki gazeteciye verildi. Nobel komitesinden yapılan açıklamada, "Ressa ve Muratov, aynı zamanda demokrasi ve basın özgürlüğünün giderek daha da olumsuz koşullarla karşı karşıya kaldığı bir dünyada bu ideale sahip çıkan tüm gazetecilerin temsilcisidir" denildi.
Norveç Nobel Komitesi, Nobel BarışÖdülü'nün gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov'a verildiğini duyurdu. Komitenin yaptığı açıklamada kararla ilgili şu ifadelere yer verildi:
"Norveç Nobel Komitesi, 2021 Nobel BarışÖdülü'nü, demokrasi ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabalarından dolayı Maria Ressa ve Dmitry Muratov'a vermeye kararı aldı. Sayın Ressa ve Muratov, Filipinler ve Rusya'da ifade özgürlüğü için verdikleri cesur mücadeleden dolayı BarışÖdülü'nü alıyor. Ressa ve Muratov, aynı zamanda demokrasi ve basın özgürlüğünün giderek daha da olumsuz koşullarla karşı karşıya kaldığı bir dünyada bu ideale sahip çıkan tüm gazetecilerin temsilcisidir."
"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KORKUSUZ BİR SAVUNUCUSU"
Açıklamada ödülü kazanan Ressa hakkında şu bilgiler verildi:
"Maria Ressa, anavatanı Filipinler'de araştırmacı gazetecilik üzerine bir dijital medya şirketi olan ve halen başkanlığını yaptığı Rappler'ın kurucu ortağıdır. Bir gazeteci ve Rappler'ın CEO'su olarak Ressa, kendini ifade özgürlüğünün korkusuz bir savunucusu olarak gösterdi. Rappler, dikkatini Duterte rejiminin tartışmalı, ölümcül uyuşturucu karşıtı kampanyasına odakladı. Ressa ve Rappler, sosyal medyanın sahte haberleri yaymak, muhalifleri taciz etmek ve kamusal söylemi manipüle etmek için nasıl kullanıldığını da belgelediler."
"MURATOV GAZETENİN BAĞIMSIZ YAYIN POLİTİKASINDAN VAZGEÇMEDİ"
Muratov hakkında ise şu değerlendirme yapıldı:
"Dmitry Andreyevich Muratov, on yıllardır Rusya'da giderek zorlaşan koşullar altında ifade özgürlüğünü savundu. 1993 yılında bağımsız Novaja Gazeta gazetesini kuranlardan biriydi. 1995 yılından bu yana gazetenin genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Novaja Gazeta, bugün Rusya'nın en bağımsız gazetesi ve güce karşı temelde eleştirel bir tavır sergiliyor. Kuruluşundan bu yana Novaja Gazeta, yolsuzluk, polis şiddeti, yasadışı tutuklamalar, seçim hileleri ve "trol fabrikaları'ndan Rusya'nın içinde ve dışında Rus askeri güçlerinin kullanımına kadar çeşitli konularda eleştirel makaleler yayınladı. Gazetenin başlangıcından bu yana, Çeçenistan'daki savaş hakkında açıklayıcı makaleler yazan Anna Politkovskaja da dahil olmak üzere altıçalışanıöldürüldü. Cinayetlere ve tehditlere rağmen yazı işleri müdürü Muratov gazetenin bağımsız politikasından vazgeçmedi."
Nobel Komitesi, ayrıca "İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğü olmadan, zamanımızda başarılı olmak için uluslararası kardeşliği, silahsızlanmayı ve daha iyi bir dünya düzenini başarılı bir şekilde teşvik etmek zor olacaktır" değerlendirmesine de açıklamada yer verdi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.