ODUNPAZARI BELEDİYESİ'NDEN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE BARINMA DESTEĞİ
Odunpazarı Belediyesi, Büyükdere Mahallesi’ne Dilek Mercan Kız Öğrenci Misafirhanesi yaptı. Barınma sorunu yaşayan öğrenciler için yapılan misafirhanede...
Odunpazarı Belediyesi, Büyükdere Mahallesi’ne Dilek Mercan Kız Öğrenci Misafirhanesi yaptı. Barınma sorunu yaşayan öğrenciler için yapılan misafirhanede 18 öğrenci kalıyor. Mishafirhanede kalan bir öğrenci, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'a teşekkür ederek "Ailem, memur ya da ekonomik durumu iyi olan bir aile değil. Üç kardeşiz. Kalacağım hiçbir yer yoktu. Sonra burayı bulduk. Benim için çok sıkıntılı bir süreçti. Özel yurtlar çok pahalı" dedi.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, barınma probleminin çözümünde de gençleri yalnız bırakmadı. Odunpazarı Belediyesi, Başkan Kurt’un talimatı ile Büyükdere Mahallesi’ne Dilek Mercan Kız Öğrenci Misafirhanesi yaptı. Bağışçı Ali Ekber Sakıcı’nın inşaatını yaptığı; belediyenin de elektrik, ısınma ve internet alt yapısını sağladığı Dilek Mercan Kız Öğrenci Misafirhanesi, apart mantığı ile düzenlendi. 2021 yılı Ekim ayında hizmete açılan ve 3 katlı olan Dilek Mercan Kız Öğrenci Misafirhanesi, 18 kız öğrenci barınıyor.
Dilek Mercan Kız Öğrenci Misafirhanesi’nde kalan Bestenur Aktaş ve Ayşenur Özgür’ün apartına konuk olduk ve yaşadıkları sorunları, öğrenci hayatını konuştuk.
“BARINMA BİRİNCİ SINIFTAN BERİ BÜYÜK BİR SORUN OLDU”
Misafirhanede kalan öğrencilerden biri Bestenur Aktaş. Üniversitede okumak için İzmir’den Eskişehir’e gelen Aktaş, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tarih Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi. Barınmanın kendisi için birinci sınıftan beri büyük bir sorun olduğunu anlattı:
“Üniversite birinci sınıftan beri, kalacak yer aradım. İlk iki sene özel yurtta kaldım. Fakat sürekli olarak fiyat artışı oldu. Normal bir ailenin evine vereceği kira kadar yurt ücreti istediler.”
Devlet yurdunun da bursun da çıkmadığını söyleyen Aktaş, son sınıfta ise Dilek Mercan Kız Öğrenci Misafirhanesi’nin denk geldiğini anlattı. “Burada barınma şansı verdiler. O yüzden şanslı olduğumu hissediyorum. Burası apart olarak hazırlanmış bir yer, tek kişilik odada kalıyorum. Bir ev arkadaşım daha var” sözleri ile Dilek Mercan Kız Öğrenci Misafirhanesi’ndeki şartları anlatan Aktaş, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Özel yurtlarda benim ilk senemde 475 liraydı daha sonraki sene bin lira zam yapılarak 1500 TL’ye çıktı. Odada iki kişi kalıyorduk. Fiyatlar çok yüksekti. Kalamadık zaten. Bu sene dersler online olursa daha iyi olur diye düşünmeye başladım. Okulu bir kenara bırakmıştım. Burası, çok rahat. Diğer yerlere göre son derece uygun. Sadece ısınma ve elektrik için çok cüzi ödeme yapıyoruz.”
“DEVLET YURDU SIRASI BEKLEYEN ÇOK ARKADAŞIM VAR”
Dilek Mercan Kız Öğrenci Misafirhanesi’nden çok memnun olduğunu kaydeden Aktaş, “Ben birinci sınıftayken, bu misafirhane olsaydı da keşke gelseydim diye düşünüyorum” dedi. Aktaş, ev bulamayan, devlet yurdu sırası bekleyen çok arkadaşı olduğunu da sözlerine ekledi. Devlet yurdu sırasının öyle hemen gelmediğine değinen Aktaş, kendisine yurt çıkmayacağını düşündüğü ve 6 kişi ile bir odada kalabileceğine ihtimal vermediği için devlet yurdu için başvuru bile yapmamış. Devlet yurdunda sıkıntı çektiği için akrabalarının yanında kalan çok arkadaşı olduğunu vurguladı.
“HER ŞEY ÇOK PAHALI”
Aktaş, emekli bir polis kızı. “Ben bu kadar zorluk çekiyorsam, daha az maaş alan, daha kalabalık ailelerin daha çok zorluk çekeceğine inanıyorum. Bazı şeyler çok pahalı. Ben, araya pandemi girdiği için iki sene önceki fiyatlar vardır diye düşünüyordum. Ama her şey çok pahalı” diyen Aktaş, şöyle devam etti: “Bir emekli polis çocuğu olarak, tek bir çocuk olarak sıkıntı çekiyorum. Babam her zaman arkamda, daha kalabalık aileler ne yapıyor bilmiyorum.”
“PSİKOLOJİM BOZULDU”
Dilek Mercan Kız Öğrenci Misafirhanesi’nde kalan öğrencilerden biri de Eskişehir Teknik Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Birinci Sınıf Öğrencisi Ayşenur Özgür. Özgür barınmanın kendisi için büyük bir muammaya dönüştüğünü şöyle anlattı:
“Eskişehir’e çok geç geldim. Yurt çıkmadı, bütün apartlar ve yurtlar doluydu. Yurt sırası vardı. Neden çıkmadı onu da bilmiyorum. Çünkü ailem, memur ya da ekonomik durumu iyi olan bir aile değil. Sıkıntılarımız var ve üç kardeşiz. Üçü de birer yıl arayla üniversiteye gitmek zorunda. Çünkü kalacağım hiçbir yer yoktu. Sonra burayı bulduk. Benim için çok sıkıntılı bir süreçti. Özel yurtlar çok pahalı. Yemek veriyorlar ve çok yakınlar ama çok pahalılar. Çok fazla sıkıntılıydı.”
Dilek Mercan Kız Öğrenci Misafirhanesinin gayet güzel olduğunu belirten Özgür, “Hiçbir şeyimizi eksik etmiyorlar. Elektriğimiz, doğalgazımız, suyumuzu veriyorlar ve çok cüzi bir miktar para ödüyoruz” dedi.
“İYİ Kİ VAR VE BİZİM GİBİ GENÇLERİ DÜŞÜNÜYOR”
Burs ya da kredi alamadığını vurgulayan Özgür, üniversite öğrencisi olmanın ise çok zor olduğunun altını çizdi ve ekledi:
“Ne yapacağımı bilmiyorum, babamlara da çok yüklenmek istemiyorum. Kardeşlerim de var. Ailemden 1000 TL geliyor. Yola 100-150 TL gidiyor. Öğrenci kartı olmasa o da sıkıntılı. Geri kalan da yemeğe gidiyor. Üniversite öğrencisi olmak hiç kolay değil. Bu şartlar altında çok zor. Bir yandan dersler yoğun, derslere çalışmaya çalışıyorsun. Öte yandan yaşamaya çalışıyorsun.”
Sıkıntılı bir dönemde kendilerini yalnız bırakmadığı için Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a teşekkür eden Ayşenur Özgür, “İyi ki var ve bizim gibi gençleri düşünüyor” dedi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.