ORHAN SARIBAL: "ÇİFTÇİNİN TOPLAM BORCU 177 MİLYAR LİRAYA ÇIKTI"
CHP’nin tarım politikalarından sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, çiftçinin bankalara olan borcunun 166 milyar lirayı aştığını, bu borcun...
CHP’nin tarım politikalarından sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, çiftçinin bankalara olan borcunun 166 milyar lirayı aştığını, bu borcun 110 milyardan fazlasının Ziraat Bankası’nın kontrolü altında olduğunu söyledi. Sarıbal, "Çiftçinin sadece bankalara olan borcu 166 milyar. Tarım Kredi Kooperatifi’ne 11 milyar. Toplam borç 177 milyar liraya çıktı" dedi.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, bugün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, tarımda girdi maliyetlerinin artışını, çiftçilerin özel ve kamu bankaları ile Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçlarını açıkladı.
Sarıbal, “Çiftçinin sadece bankalara olan borcu 166 milyar. Tarım Kredi Kooperatifi’ne 11 milyar. Toplamda 177 milyar liraya çıktı. 2021 yılında çiftçinin borcu 37 milyar arttı. Hükümetin derhal bu kurumları Ziraat Bankası başta olmak üzere Tarım Kredi Kooperatifleri, Türk Şeker, Toprak Mahsulleri Ofisi, bütün bu kurumları, görevlendirme yaparak çiftçinin yanında olmalarını sağlanmalıdır. Bu borcun 110 milyarından daha fazlası Ziraat Bankası’nın kontrolü altındır” diye konuştu.
2021 yılının temmuz ayının süt primlerinin de ödenmediğini söyleyen Orhan Sarıbal, “Eylül ayında ödemesi gereken destekler ocak ayında ödendi. Destek ödemelerin zamanında ödenmesi lazım” dedi.
"TARIMDA ÜRETİM PLANLAMASININ YAPILMASI LAZIM"
Tarımda bir üretim planının devreye koyulması gerektiğini söyleyen Sarıbal, “Üretim fazlamız varsa ticarete konu olan ürünlerde ekim alanı ve verimlilik üzerinden süreç yürütmemiz lazım. Bu planın hayata geçebilmesi için ürün alım fiyatlarını belirlememiz lazım. Temel ürünlerde fiyat açıklanmalı” diye konuştu. Üretimde maliyet kalemlerini de başlıklar halinde açıklayan Sarıbal, konuşmasına şöyle devam etti:
“Diğer bir konu da girdiler meselesi. Bu girdilerde de çiftçiyi üretip üretmemeye kararsız bırakan temel konu maliyetler. Ekilmiş ürünlerin çeşidine göre hızlıca toprak analizleri şartı getirilerek gübrede en az yüzde 50 destekleme yapılmalı.
Çiftçinin 45 milyar TL gibi yıllık mazot gideri var. Mazota ‘Yüzde 50’si bizden, yüzde 50’si sizden’ demişlerdi. Tam zamanıdır. Mazotun fiyatı desteklenmelidir.
Tohuma yıllık giden para 25 milyar liradır. TİGEM, TMO, Tarım Kredi Kooperatifleri… TİGEM bütün arazilerini ona buna peşkeş çekmekten vazgeçsin. TİGEM hububat ürünlerinde tohum üretimlerine geçsin.
Elektrik özelleştirildi; hükümet, ‘Elektrikler kesilmeyecek. Daha ucuz kullanacaksınız’ dedi. Bırakın tarımı, sanayinin bile elektriği kesildi. Üretim sezonuna göre çiftçi ürettiği ürünün gelirini elde edince bir veya iki defa ödeme yapılmalı. Tarım elektriği borç gerekçeleriyle kesilmemeli.”
"ÇİFTÇİ SÜTTE 2,5 TL ZARAR ETMEKTE"
Et ve süt konusuna da değinen Sarıbal, “Süt üretiminde 1 litre süt ile 1,5 kilo yem alabilmesi lazım ki çiftçi zarar etmeden süt üretsin. Bugün 1 kilo süt yemi 5 liradır, 1,5 kilo süt yemi 7,5 liradır. Süt ne kadar? 4 lira 90 kuruş. Yani çiftçi 2-2,5 lira arsında zarar etmekte” dedi.
Ette de aynı durumun yaşandığını belirten Sarıbal, şöyle konuştu:
“1 kilogram kırmızı eti çiftçi sattığında 25 kilogram yem alabilmeli. Bugün ne yazık ki aldığı yem 13-14 kilogram. Zarar 10 kilogram. 1 kilogram et üretebilmek için çiftçi en az 45 kilogram zarar etmekte.
Meralarımızın ıslah edilmesi için ciddi bir kaynak aktarılmalıdır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde hayvancılık yapılan bölgelerde, daha önce OHAL şimdi özel güvenlik bölgesi olarak ayrılmış bütün alanlar hayvancılığa açılmalıdır.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.