OSMANİYE’DE ÖĞRETMENEVİNDE İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLER: "BORCUM DA VAR BİR SÜRÜ, KIŞIN ORTASINDA NEREYE GİDECEĞİZ?”
Osmaniye'deki Kadirli Öğretmenevi'nde çalışan dokuz sözleşmeli işçi işten çıkarıldı. Diğer 21 personelin de iş akitlerine son verilmesi kararı alındı....
BURHAN DEMİRCİOĞLU
Osmaniye'deki Kadirli Öğretmenevi'nde çalışan dokuz sözleşmeli işçi işten çıkarıldı. Diğer 21 personelin de iş akitlerine son verilmesi kararı alındı. İşçi İlhan Üstündel, “Kasıtlı olarak çıkarıldım. Sendikaya üye olmamdan dolayı. AK Parti'nin kurucu üyesiyim. Ne yapacağız şimdi? Benim borcum da var bir sürü. Bu kışın ortasında nereye gideceğiz?" dedi.
Osmaniye’de Kadirli Öğretmenevi’nde görevi 30 sözleşmeli işçinin; Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yazısı ile 15 Ocak 2022 tarihine kadar işlerinden çıkarılması istendi. Yazıda, şu değerlendirmeler yapıldı:
“Kamu kaynaklarının daha fazla israfına neden olunmaması, işçi personelinin olası mağduriyetlerinin önüne geçilmesi, kamu kaynaklarının daha etkili, verimli ve ekonomik olarak kullanılmasının sağlanması amacıyla kurumun bütün birimlerinde çalışan işçi personel de dahil olmak üzere iş akitlerinin sonlandırılması planlananların ihbar izinlerinin kullandırılması ve bu işlemlerin tamamının ikinci bir talimata yer verilmeksizin en geç 15 Şubat 2022 tarihine kadar tamamlanması hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.”
Yazı üzerine, 17 Aralık 2021 tarihinde dokuz sözleşmeli işçinin iş akdi feshedildi. İşçiler, Hak-İş’e bağlı OLEYİS’te örgütlenmeleri nedeniyle işten çıkarıldıklarını iddia etti. İşçiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın; “Asgari ücret arttı diye işçi çıkarma gibi bir durumla karşılaşacağımızı zannetmiyorum. Kimsenin mağdur olmasına müsaade etmeyiz" sözlerini anımsattı.
"HANİ İŞTEN ÇIKARMA OLMAYACAKTI İLK İŞÇİ ÇIKARMA KAMUDA YAPILDI"
İşten çıkarılan işçilerden OLEYİS Kadirli temsilcisi Selim Tolu, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:
"Kadirli Öğretmenevi, 30 daimi personelle çalışmaktaydı. Bakanlıktan; öğretmenevindeki personellerin tamamını, araçları da sattırarak borçları da ödenerek çıkarılması yönünde bir yazı yazıldı. Bu yazıda da ‘hepsi çıkarılacak, kademeli olarak’ deniliyor. Fakat 9 işçi çıkarıldı, iş akdi tek taraflı feshedildi. 10 kişi olduğu zaman toplu çıkışa girdiği için dokuz dokuz çıkarılıyor. Diğerleri de çıkarılacak o şekilde düşünülüyor.
Öğretmenevinin 2016’dan önce çok güzel kazancı vardı, kazancıyla 300 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu yaptırdı, 8 derslikli ana okulu yaptırdı, araçlar aldı. Bu şekilde kazanırken zarar ettiği iddia ediliyor. Aynı faaliyetler devam ediyor. Yemek sayısı düştü falan deniliyor; yemek sayısı düşse bile daha önceki yapılan faaliyetler zaten yapılmıyor. Yardım yapılmıyor, okullar açılmıyor, ana okulları yapılmıyor, yurtlar yapılmıyor. Bunları önceki kâra saydığımız zaman yine aynı kazanç sağlandığına inanıyorum.
30 personel, daimi çalışan personeldi. Bunun haricinde çıraklıktan alınan öğrenciler var. Bu çıraklıktan alınan öğrenciler varken personel fazla ise niye onlardan başlanılmıyor? Onlar çıkarılmıyor da niye daimi personel çıkarılıyor? Bu yaştan sonra bu kadar personel nerede, nasıl iş bulacak? Cumhurbaşkanımız kendisi bahsetmişti bu asgari ücret yükseldikten sonra personel çıkarılma işlemi olmasın diye uyarı yapmıştı herkese ama ilk önce kamuda işçi çıkarılıyor, işçi kıyımına gidiliyor. Biz davamızı açacağız kanuni yoldan ne haklarımız varsa bunları arayacağız.’’
"AK PARTİYE ÇOK HİZMET VERDİK, NE DEDİLERSE YAPTIK"
İşten çıkarılanlardan Zekiye Kocaoğlu ise şunları söyledi:
"3 tane çocuğum vardı, biri hastaydı ikisi de küçüklerdi. Eşim hiç çalışamayan birisiydi. Kaymakamlığa başvuru yaptım, partide çalıştım, 12-13 yıldan beri partiye AK Parti'ye üyeliğim var benim. Hasta çocuğum vefat etti, 2 çocuğum var şu an biri üniversiteyi bitirdi tayini çıkmadı. Biri de üniversiteye hazırlanıyor. Küçük bir yer yaptırdım, ev kredisi çektim. Kredi borçlarım var. Evimde yarım, içinde ancak durabiliyorum şu an. Biz bu partiye çok hizmet verenleriz. En başta bu 9 kişi partide en çok görev alan, çalışan, partiyi kayıran yöneten, toplumlarına karışan üyeleriz biz. Biz 8 saat yerine 15-16 saat çalışan işçileriz. Yani aç kalmayalım diye her şeye katlandık. Her şeyi yaptık. Her ne dedilerse yaptık. Katlandık ama yine olmadı. Biz Cumhurbaşkanımıza güveniyoruz, inşallah geri dönüş yaptırır."
"AK PARTİ'NİN KURUCU ÜYESİYİM"
İşçi İlhan Üstündel ise şöyle konuştu:
"Ben öğretmenevinde 17 yıldan beri çalışıyordum. Kasıtlı olarak çıkarıldım. Sendikaya üye olmamdan dolayı. AK Parti'nin kurucu üyesiyim. Ne yapacağız şimdi? Benim borcum da var bir sürü. Bu kışın ortasında nereye gideceğiz?" dedi.
ŞU KIŞIN GÜNÜNDE ZEMHERİDE İŞİNİZDEN AŞINIZDAN OLUN DİYEREK BİZİ KALDIRDILAR ATTILAR
İsmail Şekeroğlu ise şunları söyledi:
"Cumhurbaşkanımız bize, milletimize seslenip "kesinlikle kimse işten çıkartılmayacak, kimse işinden olmayacak, aşından olmayacak, aç kalmayacak" dediği halde bizim buradakiler bizleri işimizden, aşımızdan etti. Ben AK Parti’nin hem delegeliğini yaptım hem üyeliğini yaptım. Hem sandık başkanlığını yaparak aktif olarak görevde yer aldım. Biz böyle mücadele verirken bu insanlar burada çalışayım diye fedakarlık gösterirken, bu kişilerin bu fedakarlığa karşı bize verdiği işinizden aşınızdan şu kışın gününde, zemheride işinizden aşınızdan olun diyerek bizi kaldırdılar attılar."
İşten çıkarılmalarına tepki gösteren Arife Duyan ise "Ne yapacağım, ben şimdiden sonra yapacak bir şeyim yok yani. Bu zamana kadar çalıştım ben burada, 10 seneden 15 seneden beri çalıştım" dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Selim Tolu
Zekiye Kocaoğlu
İlhan Üstünel
İsmail Şekeroğlu
Arife Duyan
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.