PAYLAN’DAN 'ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞME' AÇIKLAMASI: "BİR YOL HARİTASI BELİRLEMELİYİZ"

PAYLAN’DAN 'ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞME' AÇIKLAMASI: "BİR YOL HARİTASI BELİRLEMELİYİZ"

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Ermenistan ile normalleşme adımlarının başlayacağını duyurmasının...

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Ermenistan ile normalleşme adımlarının başlayacağını duyurmasının tarihi bir açıklama olduğunu söyledi. Paylan, “Bir yol haritası belirlemeliyiz. Bu yol haritası güven artırıcı adımlarla başlamalı” dedi. Paylan, sınırların açılması ve diplomatik ilişkilerin gelişmesi için büyükelçi atanması gerektiğini belirtti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM’de bugün düzenlediği basın toplantısında, Mevlüt Çavuşoğlu’nun Ermenistan ile normalleşme adımlarının başlayacağı yönündeki açıklamasını değerlendirdi. Paylan, özetle şunları söyledi:

BU AÇIKLAMALAR TARİHİ AÇIKLAMALARDIR: “Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye uzun zamandır sorunlar yaşıyor. Geçen yılki hazin savaştan sonra Erdoğan, Paşinyan ve Aliyev arasında olumlu mesajlar gitmeye gelmeye başladı. Dün de Brüksel’de Paşinyan ve Aliyev arasında olumlu görüşmeler yapıldığını tespit ettik. Bu savaşın kazananın olmayacağını açıklamıştım. Bu savaştan sonra halklar bundan ders çıkarmayı becerirlerse barışı konuşmaya başlarlar. Bu savaştan sonra barışı konuşmaya başladı. Geçtiğimiz gün sayın Mevlüt Çavuşoğlu da Türkiye-Ermenistan ilişkilerini başlatacak özel temsilcilerin çalışmaya başlayacağını açıkladı. Hemen ertesi gün de Ermenistan Dışişleri Bakanlığı olumlu karşıladığını, özel temsilciyi atayacağını açıkladı. Bu açıklamalar tarihi açıklamalardır.

FIRSAT PENCERESİNİ DEĞERLENDİRMELİYİZ: Ermenistan-Azerbaycan savaşı sonrası 1994 yılında barış penceresi olmuşmuş, ama maalesef radikaller bu barışın olmasını önünde engel oldular. Barış fırsatını kaybettik. 2008’de protokoller başlamıştı. Maalesef o dönemde de heyecanlanmıştık. Maalesef olumlu sonuçlanmadı. Bir kez daha hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Şimdi 2020 yılı savaşı sonrası hep birlikte barışı konuşmaya başladılar. Yeni bir fırsat penceresi var. Bu fırsat penceresini değerlendirmeliyiz. Türkiye’nin bir milletvekili olarak her türlü sorumluluğu alacağımı ilan ediyorum.

SAVAŞIN KAZANANI OLMAZ: Savaşlar yıkımdır. Kazananı olmaz. Geçen yılki savaşta da ne Ermenistan ne Azerbaycan ne Türkiye kazanmıştır. Rusya tek kurşun atmadan etkisini artırmıştır. Bu iki halk yüzlerce yıl bir arada yaşadılar. Sanki şu anda derin, kadim düşmanlar gibi algılanıyorlar. Oysa Azeri halkı Ermeni halkının, Ermeni halkı Azeri halkının düşmanı değildir. Azerbaycan can Azerbaycan’dır. Aynısı Ermenistan için de geçerlidir. Azerbaycan can olmalı evet, ama Ermenistan da can olabilir. Bir Ermeni’ye can dediyseniz onun yüreğini kazanırsınız. Ben Ermenistan’ın da Türkiye’ye tekrardan can diyeceği özlemiyle yaşıyorum.

YOL HARİTASI ÇALIŞILMALI: Normalleşme sürecinin başladığını Çavuşoğlu ilan etti. Ancak nasıl olmalı? Bu normalleşmenin yol haritası çalışılmalı. İki devlet arasında önyargılar var. Çok kolay çözülebilir diye düşünüyorum. Ermenistan nüfusunun yarısı Türkiye kökenlidir. Akrabadır Ermenistan halkı. Bu yüzden ilişkilerin normalleşmesinin beklenenden çok daha hızlı olabileceğini düşünüyorum. Yeter ki siyasi irade oluşsun. Bir yol haritası belirlemeliyiz. Bu yol haritası güven artırıcı adımlarla başlamalı. Hem Ermenistan’ın hem Türkiye’mizin havayolu uçuşlarını başlatması önemli bir adımdır. Sınır kapısının açılması gerekmektedir. Sınır kapısı açılmalı. Türkiye-Ermenistan sınırı 30 yıldır kapalı. Sınırlar kapalıyken sorunları çözemezsiniz. Doğrudan kara yolu ilişkisinin açılması gerekir. Ermenistan-Türkiye ekonomik ilişkilerinin gelişmesi hem Ermenistan’a hem Türkiye’ye büyük bir ekonomik sıçrayış olarak yaşanacaktır. Kültürel ilişkiler yok. Şunu görmeliyiz. Ermenistan ve Türkiye kültürü aslında hemhal olmuş ilişkilerdir. Diplomatik ilişkilerin de gelişmesi gerekir. Büyükelçilerimiz yok, açılmalı ve atanmalıdır. Bu yol haritasını atanacak özel temsilciler çalışacak.

PARTİLERİ DESTEKLEMEYE ÇAĞIYORUM: Hem Türkiye hem Ermenistan’daki yürütme samimi adımlar atmak istediğini gösteriyorlar. Tamamına erdirmek hepimizin sorumluluğu altında. Ben, tüm siyasi partilere, liderlere, bu konuyu desteklemeleri çağrısı yapıyorum. Savaşın kazananı olmaz, barışın da kaybedeni olmaz. Herkesi sorumluluk almaya çağırıyorum.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.