PEHLİVAN VE İNCE, NAZIM'I ÇİĞLİLİLER İÇİN ANLATTI
Çiğli Belediyesi, Türk Edebiyatı’nın önemli şairlerinden Nazım Hikmet’in 120. yaş gününü düzenlediği çeşitli etkinliklerle kutladı.
Çiğli Belediyesi, Türk Edebiyatı’nın önemli şairlerinden Nazım Hikmet’in 120. yaş gününü düzenlediği çeşitli etkinliklerle kutladı.
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün organize ettiği etkinlikler kapsamında ilk olarak Çiğli Belediyesi Fuaye Alanında “Çocukların Barışı” isimli resim sergisi düzenlendi. Sergi açılışının ardından Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Salonu’nda Çiğli Belediyesi Tiyatro ekibinin gösterisi, ardından da Nazım Hikmet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi gazeteci yazar Barış Pehlivan ile yazar Barış İnce’nin konuşmacı olarak yer aldığı söyleşi gerçekleştirildi.
BARIŞ PEHLİVAN: “NAZIM’IN BAYRAĞINI DAHA İLERİYE TAŞIYACAĞIM”
Söyleşinin açılış konuşan yazar Barış Pehlivan, şunları söyledi:
“Tarık Akan ile Nazım üzerine çok değerli bir söyleşi yapmıştık. Sonraki süreçte Tarık Akan’ın vefatının ardından Nazım Hikmet Vakfı’ndan davet ettiler. Bende bu çatı altında Nazım’dan aldığım bayrağı ileriye taşımaya çalışıyorum. Nazım gibi bir koca çınarı burada birkaç saatte anlatmam çok zor. Nazım 1917 yılında Heybeliada Bahriye Mektebi’ne girdikten sonra son sınıfta hastalanmasaydı bir subay olacaktı. Hastalanınca askerlikten ayrıldı ama işgal altında olan ülkesi için Milli Mücadeleye katılmak istedi. Anadolu’ya geçti ve 19 yaşında Mustafa Kemal ile bir araya geldi. Mustafa Kemal o zaman genç şair Nazım’a ‘Bazı genç şairler modern olsun diye mevzusuz şiir yazmak yoluna sapıyorlar size tavsiye ederim gayeli şiirler yazınız’ telkininde bulundu. O yılların devamında Nazım Bolu’ya öğretmen olarak gitti. Orada tanıştığı ağır ceza hakimi ile beraber sosyalizm ile tanışarak Sovyetler Birliği’ne gitti.”
“BENİ TÜRKİYE DEĞİL MÜCADELE ETTİĞİM EMPERYALİST ÜLKELER YARGILAMALIYDI”
Konuşmasını Nazım’ın yargılandığı yıllara değinerek sürdüren Pehlivan, “Nazım’a 11 tane dava açıldı ve toplamda 34 yıla mahkum edildi. Nazım yargılandığı mahkemede ‘Beni Türkiye değil Batı’nın emperyalist ülkeleri mahkemeye vermeliydi. Türkiye’de halkın ekonomik durumundan bahsetmek suçsa ekonomi bilimini ortadan kaldırmak gerekir. Ticaret Odası Dergisi hayat pahalılığından bahsetmektedir ve şimdi ancak 150 lira ile yaşanabileceğini yazmakta halbuki Türkiye’de ortalama gelir 45 lira. Demek ki geçim sıkıntısı var ve ben gerçekleri yazıyorum. Siz bundan dolayı beni sanık sandalyesine oturtuyorsunuz’ savunmasını yaptı. İşte o davada Nazım Hikmet beraat etti” dedi.
“ANADOLU’DA BİR ÇINARIN ALTINDA ZİYARET EDEBİLMEYİ İSTERDİM”
Nazım Hikmet’in mezarının Türkiye’ye getirilmesi konusunda da açıklamalarda bulunan Pehlivan, “Gerekli ortamı sağlayarak ülkemiz açısından bir değer olan Nazım’ın mezarının vatanına getirilmesini çok isterim. Nazım'ı çok sevdiği ve uzun yıllar hasret kaldığı Anadolu topraklarında bir çınarın altında ziyaret edebileceğimiz günleri de göreceğimize inanıyorum” diye konuştu.
BARIŞ İNCE: “TEK ARZUSU, KARDEŞÇE BİR ARADA YAŞAYABİLECEĞİMİZ BİR ÜLKEYDİ”
Söyleşiye konuşmacı olarak katılan bir diğer isim yazar Barış İnce ise “Nazım Hikmet, vatanının bağımsızlığını isteyen bir Kuvayi Milliyeci ve yurtsever bir kişiydi. Aynı zamanda yoksullarının, işçilerin ve emekçilerin ülke gelirinden eşit pay almasını isteyen bir sosyalistti. Nazım’ın dünya görüşü ve mücadelesi ülkemizin bağımsızlığını istemeyen Amerikan Emperyalizminin ve onun yerli işbirlikçilerinin işine gelmiyordu. Bu yüzden Nazım Hikmet’i vatan hainliği ile suçladılar ve üzerinden birçok komplo kurdular. Oysaki Nazım’ın tek isteği şiirlerinde de ifade ettiği gibi, hepimizin özgür olduğu ve kardeşçe bir arada yaşayabileceğimiz bir ülkeydi. Ülkemizin bağımsızlığı ve aydınlanması için karanlık güçlere karşı savaşan Nazım’ın bu mücadelesini bugün hala daha sürdüren insanlar var. O’nun davasını yazarak çizerek sürdürüyorlar” dedi.
“NAZIM, TÜRKİYE’DE BİR ÇIĞIR AÇTI”
Nazım Hikmet’in bir dil işçisi ve emekçisi olduğunu da vurgulayan İnce, “Nazım, Türkiye’ye serbest vezini yerleştirerek Türkiye’de bir çığır açtı. Bu geçmişten sonra Türkiye’de serbest vezin ile yüzlerce şiir yazıldı. Nazım, serbest vezin ile bu toprakları duygusal olarak birleştirdi ve evrensel bir şiir dili yarattı” diyerek konuşmasını tamamladı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.