PERAKENDECİLER, GELİR VE DAMGA VERGİSİ MUAFİYETİNİN TÜM ÜCRETLİLER İÇİN YENİDEN DÜZENLENMESİNİ İSTEDİ

PERAKENDECİLER, GELİR VE DAMGA VERGİSİ MUAFİYETİNİN TÜM ÜCRETLİLER İÇİN YENİDEN DÜZENLENMESİNİ İSTEDİ

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) gelir ve damga vergisi kesintisi muafiyetinin, ücretlerin tamamı için net 4 bin 253 liraya kadarki...

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) gelir ve damga vergisi kesintisi muafiyetinin, ücretlerin tamamı için net 4 bin 253 liraya kadarki kısmı için uygulanması ve isçiler için gelir kaybına sebebiyet verebilecek düzenlemenin de yeniden değerlendirilmesini talep etti.

Asgari ücretle çalışan işçiler yönünden işverenlere sağlanan ve en önemli gider kalemini önemli ölçüde azaltan vergi muafiyeti, asgari ücretin üzerinde ücret alan çalışanlar için de uygulanması gerektiğini belirten TAMPF, yazılı bir açıklama yaptı. TAMPF'den yapılan açıklama şöyle:

“DÜZENLEMENİN İŞ YAŞAMINDA DOĞURABİLECEĞİ OLUMSUZ ETKİLERİ VAR: 2022 yılı için geçerli olacak asgari ücret net 4 bin 253 lira 40 kuruş (brüt 5 bin 4 lira) olması ile asgari ücret üzerinden gelir ve damga vergisi alınmayacağı duyurulmuştur. Kamuoyunda gerek işçi gerekse işveren tarafında memnuniyetle karşılanan düzenlemenin iş yaşamında doğurabileceği olumsuz etkilerinin üyelerimizi temsilen paylaşılması ihtiyacı hasıl olmuştur.

GELİR KAYBINA SEBEP OLABİLİR: Gelir ve damga vergisi kesintisi muafiyetinin asgari ücretin üzerinde olan ücretlerde uygulanmaması, bilhassa asgari ücretin az da olsa üzerinde ücret alan işçilerin ücretlerinin vergi avantajı nedeniyle asgari ücrete çekilmesine sebebiyet verebilecek. Dolayısıyla işçiler açısından gelir kaybına sebep olabilecektir. Asgari ücretle çalışan işçiler yönünden işverenlere sağlanan ve en önemli gider kalemini önemli ölçüde azaltan vergi muafiyeti, asgari ücretin üzerinde ücret alan çalışanlar için de uygulanmalıdır. Gelir ve damga vergisinin, asgari ücretin üzerinde ücret alan işçiler için de geçerli olması günümüzün geçici ekonomik koşullarında işverenlere büyük bir destek sağlayacak, çarkların daha hızlı dönmesi için yatırımların daha farklı alanlara yönlendirilmesine ve daha çok istihdama dönüşmesine imkân verecektir.

MUAFİYET TÜM MAAŞLI ÇALIŞAN İŞÇİLER İÇİN UYGULANMALI: Bunun yanında vergi kesintisi muafiyetinin tüm maaşlı çalışan işçiler için uygulanması, işverenlerin maliyet azaltımına gitmek için daha yüksek ücret alan işçilerin ücretlerini asgari ücret seviyesine çekmesi ihtimalini ve kayıt dışı istihdam artışı ihtimalini de bertaraf edecektir.

MESAİ ÜCRETİ, RESMİ BAYRAM VE TATİL ÜCRETLERİ AVANTAJI ORTADAN KALDIRIYOR: Gelir ve damga vergisi kesintisi muafiyetinin ücretli çalışanların tamamının ücretinde asgari ücret oranında uygulanması ve ücret niteliğindeki maaşa ek ödemelerin kesinti muafiyetini ortadan kaldırmayacağı bir kanun değişikliği yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu sebepler doğrultusunda, gelir ve damga vergisi kesintisi muafiyetinin, ücretlerin tamamı için net 4 bin 253 liraya kadarlık kısmı için uygulanması ve isçiler için gelir kaybına sebebiyet verebilecek düzenlemenin de yeniden değerlendirilmesi yönündeki talep ve önerilerimizi saygılarımızla arz ederiz.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.