“Polonya, Şimdi” Seçkisi Adana Altın Koza’da

“Polonya, Şimdi” Seçkisi Adana Altın Koza’da

Polonyasinemasının son dönemindenödüllüfilmler 31. Uluslararası Adana Altın Koza FilmFestivali’nde. Polonya Büyükelçiliği veGezici Festival’in ortaklığında hazırlanan “Polonya, Şimdi” adlı seçkide, festivalin bu yılki Yaşam BoyuBaşarı Ödülü’nün sahibi usta yönetmen Jerzy Skolimowski’nin Cannes’da Jüri Büyük Ödülü ve En İyiÖzgün Müzik Ödülü’nün yanı sıra toplam 31 ödülün sahibi son başyapıtı “Aİ” (EO), Anna Jadowska’nın Tribeca Film Festivali’nden En İyi KadınOyuncu Ödülü’nü alan draması“ÇatıdakiKadın” (Woman On The Roof), Grzegorz Dębowski’nin Polonya Film Festivali’nde Yılın Çıkış Yapan yönetmeni seçildiği ilk uzunfilmi “Değersiz Bir Hayat” (Next To Nothing), Robert Glinski’nin Polonya kökenli ilk Papa olacak KarolWojtyła’yı20 yıl boyunca izlemiş gizli servis görevlisi Budny’nin psikolojik portresini çizen gerilimi “Gölge Adam” (Strawman) ve DK Welchmanile HughWelchman’nın Polonya Film Festivali’nden SeyirciÖdülü ile dönen sıradışı canlandırması “Köylüler” (The Peasants) gösterilecek. 

 

23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlenecek 31.Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin DünyaSineması programının seçkilerinden biri de, Polonya sinemasının son dönem önemli ve ödüllü örneklerinibuluşturan “Polonya, Şimdi” olacak.Polonya Büyükelçiliği ve GeziciFestival’in ortaklığında hazırlanan seçkide, toplam 5 film Adana’da ilk kez seyirciyle buluşacak.

 

Seçkide5 film gösterilecek

Festivalinbu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibide olan usta yönetmen  JerzySkolimowski’ninhüzünlü bir eşeğin kocaman gözlerindendünyanın halini beyazperdeye aktardığı, Cannes’da Jüri Büyük Ödülü’nün yanı sıra 31 ödüle layık görülen ve 2023 yılında YabancıDilde En İyiFilm dalında Oscar’aaday olan son filmi “Aİ” (EO, 2022), görüntü yönetmeni Michal Dymek vefilmin müziklerini yapan Pawel Mykietyn’e de ödüller kazandıran birbaşyapıt.

 

AnnaJadowska’nıngerçek olaylardan esinlenen ve 60 yaşında bir kadının mutfak bıçağıyla bankasoygunu girişimini anlatan filmi “Çatıdaki Kadın” (Woman On The Roof, 2022),başroldeki Dorota Pomykala’nınTribeca Film Festivali’nden ödüllüperformansıyla hafızalara kazınacak dokunaklı bir dram.

 

GrzegorzDębowski’ninPolonya Film Festivali’ndeYılın Çıkış Yapan yönetmeniseçildiği sosyal draması “Değersiz Bir Hayat” (Next To Nothing,2023), günümüz kırsal Polonya’sındageçen yaşam mücadelesini işliyor ve bir grup çiftçinin, geleceklerinikarartacak bir yasa teklifine olumlu oy veren bir milletvekilinin evinin önünde başlattıkları protestosonrası yaşanan gerilim dolu olayları konu alıyor. 

 

Polonyasinemasının öndegelen yönetmenlerindenRobert Glinski’ninkomünizm dönemindegeçen son filmi “Gölge Adam”(Strawman, 2023), gerçek olaylara dayanıyor. Yıllar sonra II. Jean Paul adıylaPapa seçilecek olan Karol Wojtyla’yı20 yıl boyunca izleyen gizli polis Budny’nin psikolojik portresini çizen film, casus - gerilimtürünün genel kalıplarını ustaca kullanarak, yalnızlık ve umutsuzluğa yenikdüşen bir adamın karanlık ama etkileyici hikâyesini anlatıyor.

 

DK Welchman ve Hugh Welchman’nın Annie Ödülleri’ne aday olan ve Litvanya Film Ödülleri’nde En İyi Litvanya Filmi seçilencanlandırmaları “Köylüler” (Peasants, 2023) WladyslawReymont’un Nobel Ödüllüromanındanuyarlama. Film 19. yüzyıl Polonya’sındasevgisiz bir evliliğe sürüklenen Jagna adlı genç bir kadının hikâyesini anlatıyor. Yapımı beş yılsüren film, 42 binden fazla yağlıboya tablonun 100’den fazla ressam tarafından elle çizilmesi sonucutamamlanmış sıradışı bir çalışma.

 

“Polonya, Şimdi” seçkisi ayrıca, Polonya Büyükelçiliği ve Gezici Festivalişbirliği ile 4-6 Ekim tarihlerinde Kült Kavaklıdere’de Ankaralı izleyiciyle debuluşacak.

WEB | FACEBOOK | INSTAGRAM | X (TWITTER) | YOUTUBE

 

Dünya Sineması / Polonya, Şimdi

 

Aİ (EO) / Jerzy Skolimowski, 2022

Çatıdaki Kadın (Women On The Roof) / Anna Jadowska, 2022

Değersiz Bir Hayat (Next To Nothing) / Grzegorz Dębowski, 2023

Gölge Adam (Strawman) / RobertGlinski, 2023

Köylüler (Peasants)/ Dorota Kobiela, 2023

 

 

Aİ EO Jerzy Skolimowski (2022)

 

JüriÖdülü, En İyiMüzik Cannes Russell Smith Ödülü Dallas-Fort Worth Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri En İyi Uzun FilmDenver Avrupa Üniversite Film Ödülü, En İyiMüzik Avrupa Film Ödülleri Special Award Hamptons En İyiGörüntü Yönetmeni, LAFCA Ödülü Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri En İyi Beş Uluslararası Film SeçkisiAmerika Ulusal Film Eleştirmenleri Birliği En İyi Yabancı Film, En İyi Görüntü YönetmeniUlusal Film Eleştirmenleri Ödülleri En İyi Uluslararası Film New YorkFilm Eleştirmenleri Birliği Ödülleri En İyi YönetmenValladolid En İyi Film, Enİyi Yönetmen, En İyi Müzik, En İyiKurgu, En İyi GörüntüYönetmeni, Enİyi Senaryo Polonya Film Ödülleri En İyi Polonya Filmi Polonya Film Eleştirmenleri Derneği En İyi MüzikUluslararası Sinefiller Birliği Ödülleri En İyi Film, En İyi Müzik, Yılın En İyi On Filmi Seçkisi CinEuphoria Ödülleri En İyi Görüntü Yönetmeni INOCA En İyi FilmArap Film Eleştirmenleri Ödülleri CACF Ödülü FloridaEleştirmenler Birliği Ödülleri En İyi Film Cineuropa 

 

JerzySkolimowski’nin Robert Bresson’un ünlü filmi Rastgele Balthazar’dan esinlenerek gerçekleştirdiği Aİ, çilesi bir türlübitmeyen EO isimli bir eşeğin modern insan dünyasındaki varoluş çabalarınıanlatırken günümüz Avrupa’sınınbölünmüşlüğünüde gözler önüne seriyor. CannesFilm Festivali’nde JüriÖdülü ve En İyi Müzik ödülünükazandıktan sonra toplam 31 ödülelayık görülen ve Enİyi Yabancı Film dalında Oscar’a aday olan bir başyapıt.

 

ÇATIDAKİ KADIN KOBIETA NADACHU AnnaJadowska(2022)

 

PolonyaFilm Ödülü Camerimage En İyi Kadın Oyuncu Polonya Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Polonya Film Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Tribeca En İyiGörüntü Yönetmeni Lecce Avrupa Film Festivali En İyi Film Onur Mansiyonu Polonya Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri 

 

Altmışyaşındaki Mirka’nıngörünürdesıradan bir hayatı vardır. Bir sabah her zamanki gibi erkenden kalkar,çamaşırlarını asar, balığına yem alır ve ardından mutfak bıçağıyla bir bankayısoymaya çalışır. Bu beklenmedik eylem ailesini ve hayatını darmadağın ederken,doyurucu bir hayat yaşamak için kendi içine dönmek ve değiştirmesi gerekenşeylerle yüzleşmek zorunda kalır. Zamanla paraya duyduğu ihtiyacı yalnızcasevgiye duyduğu özleminaşabildiğini fark edecektir.

 

DEĞERSİZ BİRHAYATNEXT TO NOTHING Grzegorz Dębowski (2023)

 

AltınPençe Ödülü, En İyiİlk Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı KadınOyuncu, Don Kişot En İyiFilm Ödülü Polonya Film Festivali Altın Dük Ödülü Odesa 

 

Birgrup çiftçi, verdiğisözleritutmayıp mecliste onlara karşı oy kullanan milletvekilini protesto etmek içinmilletvekilinin evinin bahçesine gübre döker. Gübreyığınınıniçinden bir başka çiftçinin cesedi çıkınca polis eylemi örgütleyen Jarek’i tutuklar. Oysa ölen çiftçi Jarek’in en yakın arkadaşıdır.Adını temize çıkartmak isteyen Jarek, arkadaşının neden öldüğünü araştırırken köydekilerin gerçek yüzü açığaçıkar. Jarek geçmişi unutmaya çalışanlara karşın arkadaşının anısını yaşatmakve hiçbir yaşamın önemsizolmadığını kanıtlamak istemektedir.

 

GÖLGE ADAM STRAWMAN RobertGlinski (2022)

 

Polonya’da komünizm döneminde geçen ve gerçekolaylara dayanan film, yıllar sonra II. Jean Paul adıyla Papa seçilecek olanKarol Wojtyla’nıngizli polis tarafından izlenmesini anlatıyor. Kendisini gözetleyen genç subayın bakışaçısından, Wojtyla’nın1958 yılında Krakow piskoposu olarak atanmasından 1978’de Papa seçilmesine kadar geçen 20 yıl boyuncagelişen olayları izliyoruz. Film casusluk ve gerilim sinemasının klasikanlatımını kullanarak, ahlak dışı ve bağışlanamaz bir görevi sürdüren ve sonundaumutsuzluk ve yalnızlığa sürüklenen bir adamın karanlık ama ilginç öyküsünübeyaz perdeye taşıyor. Sürekli gözetlenenve filmde yalnızca birkaç sahnede görünen Wojtyla, zamanla gizli polis içinbir saplantıya dönüşüyor. 

 

KÖYLÜLER CHLOPI DK Welchman, Hugh Welchman (2023)

 

KristalYıldız, Jüri Özel Ödülü, İzleyici Ödülü, Chopard Ödülü Polonya Film Festivali Altın Turna LitvanyaFilm Ödülleri İzleyici Ödülü, En İyi Litvanya Filmi Vilnius İzleyici Ödülü Mykolaichuk 

 

Dünyanınilk uzun metraj yağlı boya filmi olarak anılan Vincent’i Sevmek’in yönetmenlerininson filmi Köylüler, Władysław Reymont'un aynı adıtaşıyan Nobel ödüllüromanındanuyarlandı.  Güzel ve genç Jagna’nın yaşlı bir toprak ağasıylaevlenmesi sonrası gelişenaşk üçgeninde mevsimlerin değişimini, taşrayaşamını ve insan ilişkilerini hem doğal, hem de sert bir dille aktaran film, önce oyuncularla çekildi,ardından 19. yüzyılın empresyonist tablolarından esinlenen el boyamasıtekniğiyle, filmi oluşturan 79.000 kare için yağlı boya tablolar üretildi.

 

b1qtaphxounr4nsc8x752ugi.jpg

d9a6sgyuouwtvxelfInejmzr.jpg

fnzoeqfa1lmvd5ujIgxap4yd.jpg

qrtvh2lm6qufwpxzyxizcuse.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.