QS GELİŞEN AVRUPA VE ORTA ASYA SIRALAMASINDA, TÜRKİYE'DEN 4 ÜNİVERSİTE İLK 20'YE GİRDİ

QS GELİŞEN AVRUPA VE ORTA ASYA SIRALAMASINDA, TÜRKİYE'DEN 4 ÜNİVERSİTE İLK 20'YE GİRDİ

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, gelişen Avrupa ve Orta Asya’nın en iyi yükseköğretim kurumlarını belirledi. 2022 yılı için hazırlanan...

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, gelişen Avrupa ve Orta Asya’nın en iyi yükseköğretim kurumlarını belirledi. 2022 yılı için hazırlanan listenin ilk 20'sine Türkiye'den 4 üniversite girdi. Türkiye'den listeye giren üniversiteler arasında ODTÜ ilk sırada yer alırken onu Boğaziçi, Koç ve İstanbul Teknik üniversiteleri izledi.

Derecelendirme kuruluşu QS, Gelişen Avrupa ve Orta Asya’nın en iyi üniversitelerini belirlemek üzere 450 yükseköğretim kurumunu değerlendirdi. Sıralamada üniversiteler; uluslararası öğrenci ile akademisyen oranı, uluslararası araştırma ağı, öğretim üyesi-öğrenci oranı, yayın başına atıf, akademisyen başına düşen yayın oranı, web görünürlüğü, işveren saygınlığı ve öğretim kadrosunda doktoralıların oranı gibi kriterlere göre analiz edildi.

Bu değerlendirme sonucunda, Türkiye'den toplam 25 üniversite listeye girmeyi başardı. İlk 20'de ise biri özel olmak üzere Türkiye'den 4 üniversite girdi.

Orta Doğu Üniversitesi (ODTÜ) 87,6 puanla Türkiye'den listeye giren üniversiteler arasında ilk sırada yer aldı. Geçen iki yıl QS sıralamasında 15’inci sırada yer alan Boğaziçi Üniversitesi ise 2022 sıralamasında 84,3 puanla 13’üncü sıraya yükseldi. Böylece Boğaziçi Üniversitesi, listeye Türkiye'den en yüksek puanla giren ikinci üniversite oldu. Koç Üniversitesi 83 puan alarak Türkiye'den ilk 20'ye giren tek özel üniversite oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) de 81,8 puanla ilk 20'de yer buldu.

İLK 10’DA RUSYA ETKİSİ

QS Gelişen Avrupa ve Orta Asya’nın En İyi Üniversiteleri 2022 listesinde Türkiye’den 25 yükseköğretim kurumu yer bulurken ilk sıraya Rusya’dan Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi yerleşti. Onu Çekya’dan Charles Üniversitesi ve yine Rusya’dan St. Petersburg Devlet Üniversitesi takip etti. İlk 10’da Rusya’dan üniversiteler öne çıktı.

Sıralama kriterlerinde oranlarsa şöyle:

Akademik saygınlık anket sonuçları (yüzde 30), işveren saygınlık anket sonuçları (yüzde 20), öğrenci-öğretim üyesi oranı (yüzde 10), öğretim üyesi başına yayın (yüzde 10), uluslararası araştırma ağı (yüzde 10), web görünürlüğü (yüzde 5), makale başına atıf (yüzde 5), öğretim kadrosunda doktoralı oranı (yüzde 5), uluslararası öğrenci oranı (yüzde 2,5), uluslararası öğretim üyesi oranı (yüzde 2,5).

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.