SAADET PARTİLİ KAYA, PARLAMENTER SİSTEM ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRDİ: "BUNDAN SONRA DAHA SOMUT BAŞLIKLAR ÜZERİNDEN GİDECEK BİR ÇALIŞMA OLACAK"

SAADET PARTİLİ KAYA, PARLAMENTER SİSTEM ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRDİ: "BUNDAN SONRA DAHA SOMUT BAŞLIKLAR ÜZERİNDEN GİDECEK BİR ÇALIŞMA OLACAK"

Vaat ettikleri Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’in altyapısını oluşturmak için bir araya gelen muhalefet partileri, ortak bir metin üzerinde çalışıyor....

BURCU KAHRİMAN

Vaat ettikleri Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’in altyapısını oluşturmak için bir araya gelen muhalefet partileri, ortak bir metin üzerinde çalışıyor. Saadet Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Bülent Kaya, görüşmelerin maddeler değil ilkeler üzerinden yürüdüğüne dikkat çekti. Kaya, "Bundan sonra daha somut ana başlıklar üzerinden gidecek bir çalışma olacak" dedi.

Altı muhalefet partisi, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e ilişkin altyapıçalışmalarını ortak bir deklarasyon metninde toplamak istiyor. Bugüne kadar iki kez bir araya gelen 6 muhalefet partisinin yöneticileri, bundan sonraki toplantıları Meclis'te yapma kararı almıştı.

Toplantılara, geçen seçimde Millet İttifakı içinde yer alan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin yanı sıra ittifak dışından DEVA Partisi ve Gelecek Partisi yöneticileri de katıldı.

Saadet Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Bülent Kaya, ANKA Haber Ajansı'na görüşmenin detaylarını anlattı. Kaya, "Bu, demokrasi ittifakı. Bu, seçime dönük bir iş birliğine altı parti açısından dönüşür mü, başka bir şey olur mu? O seçim zamanında konuşulacak bir şey. Ama elbette bu sistemle ilgili uzlaşan partilerin daha yakın diyalog içerisinde olacağı, seçime dönük daha farklıçalışmalar içerisinde olacağını da beklemek lazım" dedi.

Kaya'nın açıklamalarışöyle: 

KAYA: "DETAYLAR DAHA SONRA KONUŞULACAK"

"TBMM’ye dönük, yasamaya dair ilkelerimiz neler olacak, yürütme organına dair neler olacak, tarafsız Cumhurbaşkanı’na dair ilkeler neler olacak? Yani ana başlıkları konuşup bir ortak mutabakata varabilir miyiz? Birbirimizden farklı düşündüğümüz konularla ilgili ortak zeminde buluşabilir miyiz? Buna dair bir fikri çalışma. Madde şeklinde değil de olmazsa olmazlar konuşulup ortaya bir metin çıkar. Çok öyle detaylandırılıp her konuyu masaya yatırıp görüşme şeklinde olmaz bu çalışmalar. Bu daha ziyade ana ilkelerle ilgili olur, detaylar daha sonra konuşulur."

Partilerinin olmazsa olmaz ilkeleri için Kaya, "Tam da temsilde adaleti, yönetimde istikrarı sağlayacak bir yöntem ve metodu bulalım. Olmazsa olmazımız; mutlaka kuvvetler ayrılığı ve denge denetlemenin olduğu, yargının bağımsız olduğu bir sistem arzuluyoruz biz" dedi.

"DAHA PERİYODİK ŞEKİLDE BİR ARAYA GELMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Kaya, "Daha periyodik şekilde bir araya gelmeye devam edeceğiz. Her toplantı bir genel başkan yardımcımızın ev sahipliğinde ya da daveti üzerinde, bu toplantının da Meclis’te olabileceğine dair bir prensip kararı alındı. Genel bir iyi niyet temennileriyle, karşılıklı meseleye bakışla alakalı bir toplantı olarak geçti bu toplantı. Prensip olarak bu çalışmaların, biraz daha teknik ve detaylandırılarak daha belli periyotlarla devam etmesine karar verildi. Ama biraz sürecek bu çalışmalar. Bundan sonra daha somut ana başlıklar üzerinden gidecek bir çalışma şeklinde olacak" dedi.

"SEÇİME DÖNÜK DAHA FARKLI ÇALIŞMALAR İÇERİSİNDE OLACAĞINI DA BEKLEMEK LAZIM"

Kaya, şunları söyledi:

"Bu, demokrasi ittifakı. Ama bu, seçime dönük bir iş birliğine altı parti açısından dönüşür mü, başka bir şey olur mu? O seçim zamanında konuşulacak bir şey. Biz, şu an seçime dair şekli bir çalışma yapmıyoruz. O daha sonraki bir iş. Ama elbette bu sistemle ilgili uzlaşan partilerin daha yakın diyalog içerisinde olacağı, seçime dönük daha farklıçalışmalar içerisinde olacağını da beklemek lazım. Ama bu çalışmamızın konusu o değil" 

Bu görüşmede yalnızca parlamenter sistemin tartışıldığını aktaran Kaya, "Dönüşün ne şekilde olacağına dair bir yol haritası konuşulacak ama henüz metin üzerine, daha sonra dönüşe dair bir yol haritası" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.