SAMSUN'DA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE DİRENDİ, KAZANDI: MAHKEME, KAMULAŞTIRMA KARARINI DURDURDU
Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Bekdemir köyünde AKP'li Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan taş ocağına karşı mücadele eden yurttaşlar kazandı. Mahkeme; Samsun Büyükşehir...
Berkay VAROL
Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Bekdemir köyünde AKP'li Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan taş ocağına karşı mücadele eden yurttaşlar kazandı. Mahkeme; Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin kapasite artışı için köylülerin arazisini kamulaştırma kararını durdurdu. Karar; “belediyenin taş kırma ve depolama tesisi kurma görevinin olmadığı” gerekçesine dayandırıldı.
Kavak'ın Bekdemir köyü Dağardı mevkiinde Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ağustos 2020'de "taş kırma ve eleme tesisi" açmak için çalışmalara başladı. Geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylüler, projenin ilk gününden bu yana mücadelelerini sürdürdü.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, köylülerin tapulu arazilerinde kapasite artışı için kamulaştırmaya gitti. Kamulaştırılması istenilen 124 ada 5, 14, 15, 16 ile 17 parsel numaralı alanlar için Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne karşı Ocak 2021'de dava açan köylüler, kazandı.
Samsun 2. İdare Mahkemesi, "Büyükşehir belediyesinin taş kırma ve depolama tesisi kurma görevi bulunmaması karşısında, taş kırma ve depolama tesisi yapılması amacıyla uyuşmazlığa konu taşınmazın kamulaştırılmasına dair dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır" gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına kararı verdi.
Mahkemenin verdiği karara karşı AKP'li Samsun Büyükşehir Belediyesi, temyiz başvurusu yaptı. Samsun Bölge İdare Mahkemesi, belediyenin başvurusunu reddeddi.
"GÖREV YOKSUNLUĞU ÜZERİNDEN KAMULAŞTIRMANIN YAPILAMAYACAĞINI HÜKMETTİ"
Mahkeme kararının ardından ANKA Haber Ajansı'na değerlendirme yapan Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet Özdağ; Bekdemirli yurttaşların itirazlarına rağmen AKP'li Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarını sürdürdüğünü, daha sonra da yurttaşların tapulu arazilerinde kamulaştırmaya gittiğini söyledi.
Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan yurttaşların tapulu arazilerini korumak istediğini ifade eden Özdağ, "11 Ocak 2021 tarihinde Samsun 2'nci İdare Mahkemesi'ne açtıkları dava, yöre halkının, köylülerin zaferiyle sonuçlandı. Samsun 2'nci İdare Mahkemesi verdiği kararda, "büyükşehir belediyesinin taş kırma ve depolama tesisi görevi olmadığından" hareket ederek böyle bir görev yoksunluğu üzerinden kamulaştırmanın yapılamayacağına hükmetti" dedi.
"SAMSUN BÜYÜKŞEHİR'İN İDARİ YARGININ VERDİĞİ BU KARARA UYMASINI BEKLİYORUZ"
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin karara karşı yaptığı itirazın Samsun Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilidiğini anımsatan Özdağ, "Biz SAMÇEP olarak, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin idari yargının verdiği bu karara uymasını bekliyoruz. Bağımsız yargının verdiği kararlar Samsun Büyükşehir Belediyesi'ni bağlamakta mı, bağlamamakta mı bunu merak ediyoruz. Çünkü geçen süre içerisinde Samsun Büyükşehir Belediyesi maalesef faaliyetlerini hızlandırarak sürdürmektedir" diye konuştu.
"MECLİS'TEN KAÇIRILAN BİR PROTOKOL İMZALANDIĞINI TESPİT ETTİK"
Dava sürecinde araştırma yaptıklarını söyleyen SAMÇEP Sözcüsü Özdağ, şunları söyledi:
"Araştırmalarda, AK Parti Kavak İlçe Başkanı Onur Bakır'ın aile şirketi olan Akkisan firmasıyla da Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında Büyükşehir Belediye Meclisi'nden kaçırılan bir protokol imzalandığını tespit ettik. Sözleşmeyi incelediğimizde protokolün bir yol yapım sözleşmesi olduğunu gördük. Bu yol yapımı için gerekli olan çakılın firmanın kendi ruhsat sahasına belediye tarafından çıkarılmasına da izin verileceği ifade ediliyor."
"HABERİNİZ VAR MI?"
Özdağ, Samsun Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine seslenerek, "Böyle bir sözleşmeden haberiniz var mı? Sizler böyle bir protokole olur verdiniz mi?" diye sordu.
"ÇOCUKLARIMIZA, TORUNLARIMIZA BU MİRASI BIRAKACAĞIZ"
Bekdemir köyü Dağardı Mahallesi sakinlerinden Yakup Lafçı, mahkemenin kararını ANKA'ya şöyle değerlendirdi:
"Samsun Kavak Bekdemir Mahallesi Dağardı sokakta Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin ve Akkisan Kireç'in ortaklaşa hukuksuzluklarının karşılığı olarak hukukumuzu kazandık. Hukuksal olarak başardık. Yürütmeyi durdurma kararı da çıktı lehimize, çok şükür. Kendi arazilerimizde atadan, dededen, dedemin dedesinden kalma arazilerimize konarak yaptıkları usulsüzlüklere karşı davamızı kazandık. Bundan sonraki süreç Büyükşehir Belediyesi'ni buradan kovmak. Arkasına baka baka kovmak. Buradan gidecek, biz bu ata topraklarını babamdan, dedemden kalan ata topraklarını bugüne kadar gönül rızasıyla baktık. Bundan sonra da bakacağız. Çocuklarımıza ve torunlarımıza bu mirası bırakacağız."
"BİZ BURAYA GELİYORUZ, NE DERSİNİZ" DEMEDİLER"
Usulsüzlüklerin üstünün kapatılmaya çalışıldığını söyleyen Lafçı, "Akşam sabah babamı arıyorlar, dernek olarak bağlantı kurmaya çalışıyorlar. Kesinlikle yaptıkları usulsüzlüklere başlamadan önce bize hiçbir sorgu sual... Sormadılar. "Biz buraya geliyoruz, dernek olarak ne dersiniz" demediler. Yollarımızı, taşlarımızı, bahçelerimizi, dağlarımızı yıkmak için geldiler. Gelirken de yıkarak geldiler. Bu yıktıklarının sorgusunu verecek Büyükşehir Belediyesi. Yıllardır vermedikleri hizmetin karşılığı olarak geldiler, hala kamyon çalıştırıyorlar, usulsüz bir şekilde" sözleriyle tepki gösterdi.
"DAVAMIZIN SONUNA KADAR PEŞİNE DÜŞTÜK, KAZANDIK"
Lafçı, köylerinde suyun, yolun, altyapının olmadığına dikkat çekerken, "Yok bir köy burası. Olmayan bir köyde gelip de kendi menfaatleri için usulsüzce kurdukları taş ocağına son verecekler. Çok şükür, hukuksal olarak kazandık. "Biz almasını biliriz" dediler. Kamulaştırmaya kalktılar, vermedik, davamızın sonuna kadar peşine düştük, kazandık" dedi ve kendilerine destek verenlere teşekkür etti.
"BU GÜZELLİK KAVAK'TA KALSIN"
Samsun'un milletvekillerine, valisine, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerine seslenen Yakup Lafçı, "Rica ediyorum, lütfen bu güzellik Samsun'da Kavak'ta kalsın. Doğal bir şekilde kalsın, bütün çevre köyler mantar toplamaya, gezmeye, pikniğe geliyorlar. Bir huzura geliyorlar" dedi.
"BİRİLERİ DE BUNA DUR DESİN LÜTFEN"
Çalışmaların durdurulmasını isteyen Lafçı, "Birileri de buna dur desin lütfen. Her zaman dile getirdik, getiremeye de devam edeceğiz. Büyükşehir Belediyesi, Akkisan Kireç'e ait bir ruhsat alanında taş kırıyorum, taş alıyorum, ruhsat alanı genişletiyorum diye hep bizleri oyaladı. Kanunun, hukukun bize verdiği cevaba göre de Büyükşehir Belediyesi'nin taş kırma diye bir yetkisinin olmadığını söylüyor. Büyükşehir Belediyesi, Akkisan Kireç'e Onur Bakır'a ait olan Akkisan Kireç'e taşeronluk mu yapıyor. Bu sorumun cevabını yine istiyorum. Benim oy verdiğim Samsun Büyükşehir Belediyesi, bir firmaya taşeronluk yapamaz" diye konuştu.
"ATA TOPRAKLARIMIZI SATMIYORUZ, KİMSEYE DE YEDİRMEYİZ"
Bekdemir sakinlerinden Hasan Lafçı, mahkemenin kararını olumlu bulduklarını ifade ederken, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin köylerindeki çalışmayı bir an önce sonlandırmasını istedi. Lafçı, "Ata topraklarımızı satmıyoruz da kimseye de yedirmeyiz de. Mahkeme sürecini sonuna kadar da devam ettiriyoruz. Büyükşehir Belediyesi'nin de bir an önce buradan gitmesini istiyoruz. Mücadelemizi devam ettireceğiz. Yaşam alanımızı bugüne kadar kimseye vermedik, vermeyeceğiz. Bütün doğa alanını kimseye peşkeşçektirmeyiz" dedi.
Görüntü Dökümü:
Video 1)
-Tesisin yapıldığı alandan ve köyden genel görüntü, iş makinelerinin çalışması, ormanlık alanda yol yapımı
Video 2)
-SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ'ın değerlendirmesi
Video 3)
-Bekdemir Dağardı sakinlerinden Yakup Lafçı ve Hasan Lafçı
Video 4)
- Bekdemir sakinlerinden İsmet Lafçı
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.