ŞANLIURFA'DA TEKSTİL İŞÇİLERİ SÜRESİZ EYLEM KARARI ALDI

ŞANLIURFA'DA TEKSTİL İŞÇİLERİ SÜRESİZ EYLEM KARARI ALDI

Şanlıurfa’da kapatılıp açılan Uğur Tekstil fabrikası yönetiminin, sendika yetkisini tanımayarak 70 kişiyi işten çıkaracağını duyurması üzerine işçiler...

Şanlıurfa’da kapatılıp açılan Uğur Tekstil fabrikası yönetiminin, sendika yetkisini tanımayarak 70 kişiyi işten çıkaracağını duyurması üzerine işçiler süresiz eylem kararı aldı. İşçiler, sendika ve fabrika yönetiminin iş birliği yaptığını belirterek, sendika temsilcisi Mehmet Türkmen'in de işten çıkartılmasına tepki gösterdi. 

Şanlıurfa OSB’de bulunan Uğur Tekstil fabrikası yönetimi, fabrikanın yeniden açılması sonrasında DİSK Tekstil-İş Sendikası’nın yetkisini tanımadı. İşçilerden bazıları, fabrikanın açıldığı ilk gün işten atıldı. Fabrikanın yeni müdürü, bir liste hazırlayarak 70 kişiyi işten çıkartacağını duyurması üzerine işçiler süresiz eylem kararı aldı. İşçiler, DİSK Tekstil İş-Sendikası'nın sendika temsilcisi Mehmet Türkmen'i işten çıkartmasına da tepki gösterdi. DİSK Tekstil-İş Sendikası ve fabrika yönetiminin ortak hareket ettiği öne sürüldü.

Bugün Şanlıurfa OSB girişinde toplanan 95 işçi, fabrikaya yürümek istedi. Bunu engelleyen jandarma 2 işçi temsilcisini gözaltına aldı. Tepkilerin ardından, temsilciler serbest bırakıldı ve işçilerin fabrikanın yakınında bulunan araziye jandarma gözetiminde yürümesine izin verildi. İşçiler, fabrikanın önünde süresiz eyleme başlayacaklarını açıkladı. Uğur Tekstil işçileri adına Erdal Ayata’nın okuduğu açıklama şöyle:

"HUZURSUZ ÇALIŞMA ORTAMI OLUŞTU"

"Fabrikamız tekrar açılıp bütün işçiler işbaşı yapınca, fabrika yönetiminin hala sendikayı tanımadığını, itirazını geri çekmeyeceğini, Çalışma Bakanlığı'nın yetki tespit yazısı ile resmileştirdiği yetki belgesine rağmen "Böyle bir yetki yok" dediğini gördük. Ve daha üretime başladığımız ilk günden üretim düşüklüğü bahanesiyle yine işçiler üzerinde baskı kurulmaya başlandı ve bazı işçi arkadaşlarımız bu gerekçeyle işten atıldı.

Fabrikamızın yeni müdürü ve yeni ortağı Servan Zenderlioğlu bir taraftan çıkıp "Biz burayı büyüteceğiz, işçi sayısını 500’e, bine çıkaracağız" diyor bir taraftan da "Burada fazla işçi var diyerek 70 kişilik liste yaptığını ve hepsini işten atacağını" söylüyor. Tabi bu baskılar, işten atmalar ve fabrika yönetiminin bu söylemleri içeride çalışan sendika üyesi bütün işçileri rahatsız etti ve huzursuz bir çalışma ortamı oluştu.

"SENDİKADAN HİÇBİR YETKİLİNİN BURADA OLMAMASI SATILDIĞIMIZI ONAYLAR NİTELİKTE"

Ama bütün bunların asıl sebebi daha sonra anlaşıldı ve taşlar yerine oturmaya başladı.

Örgütlenmeye başladığımız ilk günden bugüne kadar her zaman yanımızda olan Mehmet Türkmen’in  işçilerden habersiz, işçilerin onayı olmadan bir anlaşma yapılmasına karşı çıktığı için DİSK Tekstil-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Kazım Doğan tarafından görevden alındığını öğrendik.

Yani sendikamızın Genel Başkanı Kazım Doğan, bu fabrikayı bizimle birlikte gece yarılarına kadar ev ev dolaşıp örgütleyen, başından beri bu mücadelemize önderlik eden, fabrikada yetki alınmasını, kapatılan fabrikanın tekrar açılıp hepimizin işe alınmasını sağlayan Bölge temsilcisini sırf patronun isteğiyle görevinden alıyor. Mehmet Türkmen’in görevden alındığının açıklandığı aynı gün biz işçiler jandarma zoruyla kapı dışarı ediliyoruz. Ve bugün sendikamızdan hiçbir yetkilinin burada olmaması, sendikaya üye yaklaşık 100 işçiyi sahipsiz bırakması Mehmet Türkmen’le birlikte bizim de satıldığımızı onaylar nitelikte. 

"İŞE DÖNMEK İÇİN SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ"

Biz de buradan patronla iş birliği yaparak bizi burada yüzüstü bırakan Genel Başkan Kazım Doğan’a ve Genel Merkeze sesleniyoruz. Siz bu kadar işçinin umudunu ve güvenini yerle bir ettiniz, hepimizin hayallerini ve umutlarını sattınız. Ama biz birliğimize yine de sahip çıkacağız, bu birliğimizi kimsenin bozmasına izin vermeyeceğiz, işe geri dönmek ve haklarımızı almak için sonuna kadar direneceğiz. Ve işçiler olarak sizden bu ihanetin hesabını soracağız.   

Buradan Uğur Tekstil yönetimine de seslenmek istiyoruz. Şu an burada bulunan ve jandarma tarafından fabrikadan zorla çıkarılan yaklaşık 100 işçinin tekrar işe alınması, içerde adil bir iş ortamının ve çalışma huzurunun oluşturulmasını istiyoruz."

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.