SAYIŞTAY'IN BİLGİ VE BELGE TALEPLERİNİ YANITSIZ BIRAKAN DEÜ'NÜN MALİ TABLOLARINDA ÇOK SAYIDA USULSÜZLÜK TESPİT EDİLDİ
Sayıştay'ın Dokuz Eylül Üniversitesi'ne (DEÜ) ilişkin 2020 yılı denetim raporu, çarpıcı bulguları ortaya koydu. Sayıştay denetçilerinin 40 resmi belge...
Sayıştay'ın Dokuz Eylül Üniversitesi'ne (DEÜ) ilişkin 2020 yılı denetim raporu, çarpıcı bulguları ortaya koydu. Sayıştay denetçilerinin 40 resmi belge ve bilgi talebini yanıtsız bırakan DEÜ'nün "hesap verme sorumluluğunu yerine getirmediği" rapor edildi. Eski AKP Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar'ın yönettiği DEÜ'de banka hesaplarının uyumsuz olduğu, şube müdürleri ve öğretim üyelerinin yasaya, yönetmeliklere aykırışekilde atandığı, işletme gelirlerinin giderleri karşılayamaz durumda olduğu tespit edildi.
Sayıştay'ın DEÜ'ye ilişkin 2020 yılı denetim raporu, DEÜ’nün çok sayıdaki usulsüz uygulamasını göz önüne serdi. Eski AKP Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar'ın rektörü olduğu DEÜ'de, döner sermaye işletmesinin 4 milyon 415 bin lira açık verdiği belirlendi. Döner sermaye birimleri tarafından açılan 37 vadesiz hesaptan 27'sinin ve tüm vadeli hesapların hesap hareketlerini gösteren banka hesap ekstrelerinin Sayıştay'a gönderilmediği, dolayısıyla bu hesaplardaki para hareketlerinin incelenemediği kaydedilen raporda, "Gelinen noktada; işletme gelirleri ile giderlerini karşılayamaz durumda olup, ödenmemiş borçlarının yüksekliğinin (277 milyon 251 bin 500,50 TL), işletmenin sürekliliği için ciddi bir risk oluşturduğu değerlendirilmiştir" denildi.
40 RESMİ TALEBE YANIT VERİLMEDİ
Üniversitenin hesap verme sorumluluğunu yerine getirmediği vurgulanan raporda, "2020 yılı denetimine ilişkin olarak denetimi yürütmek ve denetim görüşü oluşturabilmek için talep edilen ve mali tablolara dayanak olan bilgi ve belgeler, kamu idaresi yönetimi tarafından yeterli düzeyde sağlanmamıştır" ifadelerine yer verildi.
Bu durumun 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Hesap Verme Sorumluluğu” başlıklı 8’inci maddesine aykırı olduğu vurgulanan raporda, şöyle denildi:
"İdare bilgi almasına imkan sağlamamış, yetkilendirilen denetçiler tarafından Sayıştayın resmi mail adresinden gönderilen 40 adet bilgi/belge isteme mailini cevapsız bırakmıştır. Sonuç olarak, Üniversitenin denetim süreci sağlıklı olarak yürütülememiş ve yeterli denetim kanıtı elde edilememiştir. Denetlenen İdare, 5018 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinde hüküm altına alınan "hesap verme sorumluluğu" görevini tam olarak yerine getirmemiştir."
BANKA HESAPLARI UYUMSUZ
Kurumun banka hesap cetvellerinde de uyumsuzluk bulunduğu vurgulanan raporda, "Muhasebe kayıtlarında 102 Banka Hesabının alacak kaydı tutarı 9 milyar 784 milyon 768 bin 616,58 TL, 103 Verilen Çekler ve Gönderme Emirleri Hesabının borç kaydı tutarı ise 6 milyar 886 milyon 884 bin 681,20 TL'dir. 102 Banka Hesabının alacak toplamı ile 103 verilen Çekler ve Gönderme Emirleri Hesabının borç toplamının birbirine eşit olmaması dolayısıyla, kurum mali tablolarında 2 milyar 897 milyon 883 bin 935,38 TL'lik hataya neden olunmuştur" denildi.
KİRACILAR 3,9 MİLYON TAKTI
Kayıtlı varlıklara 2 milyon 538 bin TL değerlerinden fazla amortisman ayrıldığı, üniversitenin kooperatifi için verilen sermayenin mali tablolarda yer almadığı, takipli alacaklar hesabının gerçeği yansıtmadığı belirtilen raporda, üniversitenin kiracılarından tahsil edilemeyen borçlara da dikkat çekildi. Sayıştay, üniversitenin kiraya verdiği kantin, kafeterya gibi taşınmazlardan doğan kira bedellerini tahsil edemediğini, 2019 yılında toplam ödenmeyen tutar 2 milyon 522 bin 537 TL iken 2020 yılında 3 milyon 961 bin 693 TL'ye yükseldiğini belirledi.
ŞUBE MÜDÜRLERİ VE ÖĞRETİM ÜYELERİ ATAMALARI USULSÜZ
DEÜ ile ilgili raporda, yapılan atamalarla ilgili usulsüzlüklere de işaret edildi. Kurumdaki 11 şube müdürünün sınavla atanmadığı tespit edilirken, bu durumun Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’ne aykırı olduğu kaydedildi.
Öğretim üyesi kadroları için de benzer bir tespit yapıldı. Bu kadrolarla ilgili herhangi bir sayı verilmeyen raporda, "2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ‘Öğretim Elemanları’ ile ilgili düzenlemeler getiren Beşinci Bölüm’ün 23’üncü, 24’üncü ve 26’ncı maddelerinde öğretim üyeliği kadrolarına yapılacak atamalar için öngörülecek ek koşulların münhasıran bilimsel kaliteyi arttırmaya yönelik, objektif ve denetlenebilir olmaları gerektiği hükme bağlanmıştır" denildi.
REKTÖRLÜK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİNE 32 MİLYON TL
DEÜ'nün, 2020 yılında desteklenen bilimsel araştırma projeleri içinde olmamasına karşın ‘Rektörlük Bilimsel Araştırma Projesi’ için 32 milyon 638 bin 337 TL harcama yapıldığı tespit edilen raporda, ödenek tutarını aşan 22 milyon 94 bin 337 TL'lik kısmının ise "özel ödenek” denilerek finanse edildiği belirlendi. Bu harcamaların detayına ilişkin gerekli belgelerin Sayıştay'a iletilmediği vurgulanan raporda, "Cevaba eklenen listede, projeler kapsamında satın alınan tüketim/demirbaş malzemelerin isimleri yer almadığı gibi, bu harcamaların tamamının 2020 yılında yapıldığını, satın alınan malzemelerin o projenin bütçe teklifi içinde yer aldığını ve BAP Komisyonu tarafından onaylandığını gösteren herhangi bir kanıtlayıcı belge gönderilmemiştir. Bu nedenle konuyla ilgili değerlendirme yapılamamıştır" denildi.
TAŞINMAZLAR PAZARLIK USULÜYLE VERİLMİŞ
Sayıştay ayrıca, çok sayıda muhasebe hatasına ilişkin tespitlerde bulunduğu DEÜ'de çay ocağı, büfe, kafeterya, kantin, fotokopi odası, reklam panoları, büro, ATM, otopark, spor kompleksi gibi taşınmazların yasaya aykırı bir şekilde pazarlık usulüyle kiralandığını, doğalgaz alımında ihale yolunun tercih edilmediğini, hatalı yapım işlerinde cezai yaptırım uygulamadığını tespit etti.
YETKİLİ OLMAYAN FİRMADAN EĞİTİM ALMIŞLAR
DEÜ'nün ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'nca yetkilendirilmeyen bir firmadan eğitim hizmeti satın aldığı belirlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) tarafından yıllardır verilen Sanatla Terapi, Çince, Dış Ticaret, İspanyolca, Rusça, İngilizce A2, YÖK Dil, Dış Ticaret, Akademik Çeviri, YDS, İspanyolca A2, Çince Çeviri gibi eğitim hizmeti alımlarının yıllardır aynı firmadan yapıldığı vurgulandı. Ancak firmanın ismine yer verilmedi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.