102. yıl dönümünde mübadelenin izleri Tuzla'da yankılandı

Sergi, Tuzla'nın tarihine derin bir yolculuk sunarken, 1923’te yapılan nüfus mübadelesinin anılarını canlandırıyor. Yunanistan’dan Türkiye’ye ve Türkiye’den Yunanistan’a yapılan bu zorunlu göç, yaklaşık 1 milyon 200 bin Rum’un Yunanistan’a, 500 bin Türk'ün ise Anadolu'ya göç etmesine yol açtı. Mübadele, pek çok ailenin evlerini, topraklarını terk etmesine ve yeni bir hayata başlamalarına neden oldu. Tuzla ise, bu tarihin en önemli noktalarından biri olarak hafızalarda yer aldı.

"TUZLA, MÜBADELEYE EV SAHİPLİĞİ YAPAN BİR ŞEHİR"

Serginin açılışında konuşan Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Sinem Gülenç, mübadelenin çok büyük acılara yol açtığını belirterek, "Yerinden göç etme, göç ettirilme, nüfus değişikliği gibi tanımlamalarla anılan bu süreç, büyük bir trajediye yol açtı. Tuzla, mübadele sırasında önemli bir durak oldu. Bugün bu sergiyle hem yaşananları hatırlatıyor hem de unutmamayı, unutturmamayı amaçlıyoruz" dedi. 

"MÜBADİLLER CUMHURİYETİMİZİN TEMEL TAŞLARIDIR"

Tuzla Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Nursen Temizel, Tuzla’nın 1923’ten beri bir mübadele kenti olduğunu vurgulayarak, "Sokaklarımızda Türkler ve Rumlar birlikte yaşarken, mübadeleyle birlikte Tuzla'nın sokakları sessizleşti. Fakat sonrasında mübadele gemileri Selanik'ten Tuzla'ya geldi, Karantina mübadillerimizi koynuna alarak onlara ev sahipliği yaptı. Bu bakımdan Tuzla’yı çok önemsiyoruz. Tuzla'da yaşayan mübadil ailelerinin yaşadığı zorlukları anlatmak için yıllardır mücadele veriyoruz" diye konuştu.

Temizel, mübadeleye dair kişisel bir anısını da paylaşarak, “Bizim ailelerimiz de gemilerle geldiler hatta Tuzla’ya ilk mübadil getiren gemi Ümit gemisidir. Mübadil aileler, bu toprakların evlatlarıdır. Onlar Cumhuriyetimizin temel taşlarını oluşturdular. Bu yüzden mübadeleyi hatırlatmak, gelecek nesillere aktarmak bizim görevimiz" dedi.

SERGİ, TARİHİ BİR YOLCULUK SUNUYOR

Rumeli Kültür Merkezi'nde düzenlenen sergi, Tuzla’nın tarihi derinliklerine inen bir yolculuk sunuyor. Ziyaretçiler, mübadeleye dair belgeler, fotoğraflar ve kişisel hatıralarla geçmişe ışık tutan eserleri keşfetme fırsatı bulacaklar. Sergi, mübadele sürecinin Tuzla’daki izlerini ve bu dönemin kültürel etkilerini anlamak isteyenler için önemli bir fırsat sunuyor.

Tuzla, tarihi boyunca pek çok zorlukla yüzleşmiş bir şehir. Bu sergi, sadece mübadeleyi değil, aynı zamanda Tuzla'nın kültürel çeşitliliğini ve bu süreçlerin topluma olan katkılarını gözler önüne seriyor.

BİR HAFTALIK ETKİNLİKLERLE SÜRECEK

Sergi, 30 Ocak’a kadar devam edecek ve bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle desteklenecek. Tuzla'nın kültürel mirasına sahip çıkmak, yaşananları hatırlatmak ve mübadeleye dair farkındalık oluşturmak amacıyla yapılacak olan etkinlikler, tüm Tuzlalıların katılımına açık olacak.










İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

YEREL Haberleri

AVCILAR’DA “MAHALLE HİZMET SEFERBERLİĞİ” KIŞ ÇALIŞMALARI İLE HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR
İŞ BANKASI BİNALARININ ASIRLIK HİKAYESİ OKUYUCUYLA BULUŞTU
“RENKLERİN SENFONİSİ” BEYLİKDÜZÜ’NDE
BAŞKAN ÇEBİ GENÇLERE KULAK VERDİ: SORULAR, ÖNERİLER, PROJELER KONUŞULDU
‘Yarıyıl Tatili Çocuk Şenliği’ Başladı