ABC Mobilya, 4 yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından dünyada bir ilki gerçekleştirerek, ağaç kullanmadan mobilya ürettiğini açıkladı. Plastik atık ve bor madeni kullanılarak yapılan yeni üretim metodunun dünya patentini de aldığını duyuran ABC Mobilya, bu sayede yılda 300 bin ağacın kesilmekten kurtarılacağını bildirdi.
ABC Mobilya'dan yapılan açıklamaya göre, koltuk takımı ve sandalyelerin iç iskeletlerinin imalatında ağaç yerine plastik atık kullanılmaya başlandı. Şirket, bor madeninin de kullanıldığı, devrim niteliğindeki bu üretim modeli sayesinde yıllık 300 bin ağacın kesilmesinin önüne geçilerek, 150 milyon adet pet şişenin de geri dönüşümünü sağlanacağını duyurdu.
"NEREDEYSE KIRILMAZ KOLTUK SANDALYE İSKELETİ "
Şirketin CEO’su Burhan Gül, 4 yıllık Ar-Ge çalışmasının sonucunda hedeflenen malzemenin üretimini başardıklarını belirterek, “Plastik atık malzemeleri ve ülkemizin milli değeri olan Bor madenini karıştırarak neredeyse kırılmaz diyebileceğimiz özellikte bir koltuk ve sandalye iskeleti elde etmeyi başardık. Yeni malzememiz geleneksel mobilya üretiminde kullanılan ağaç ve plastiğe oranla yüzlerce kat daha sağlam ve uzun ömürlü. Bu nedenle koltuk ve sandalye imalatında ağaç malzemeden iskelet dönemini bitiriyoruz” dedi.
"DEVRİM NİTELİĞİNDE ÜRETİM MODELİNE GEÇTİK"
Yeni ürünün tanıtım lansmanınıİMOB İstanbul Mobilya Fuarı’nda yapan Gül, son orman yangınlarını da hatırlatarak yeni üretimleri hakkında şunları söyledi:
“Ağaçlarımız, ormanlarımız yanıyor. Bizler de üretimlerimizde ağacı kullanıyoruz. Dünyada hızla azalan ormanlar ve bununla ortaya çıkan çevre felaketlerinin önüne geçebilmek adına dünya mobilya sektöründe devrim niteliği taşıyan yeni üretim modelimize geçtik. İlk etapta 30 bin adet ağacın hayatta kalmasını sağladık. Ağaçsız mobilya ürün grubumuzla alakalı 500 milyon dolarlık yatırım planımız var. Bu yatırımın sonucunda yıllık yüzde 70’i ihracat olmak üzere 1 milyar dolarlık ciro hedefliyoruz. Yatırımı gerçekleştirdiğimizde yıllık 300 bin ağaç mobilya imalatı için kesilmemiş olacak. Ağaçlar korunurken atık pet şişelerin, plastik malzemelerin geri dönüşümü için de büyük bir adım atmış olduk. Her bir koltuk takımı imalatında 100 kg civarında atık plastiği geri dönüştürerek, ekolojik denge için de mobilyacılık sektöründe önemli bir gelişmeye imza attık. Yeni yatırımımızla yapacağımız üretimde yıllık 150 milyon adet pet şişenin geri dönüşümünü de sağlayacağız.”
DÜNYA PATENTİ ALINDI
Üretim metodunun dünya patentini aldıklarını belirten Gül, şöyle konuştu:
"Ağaçsız mobilya üretiminde kullandığımız üretim metodunun dünya patentini aldık. Böylece Türk mobilya sektöründe önemli bir ihracat atağının da başlayacağını söyleyebiliriz. Çünkü ürettiğimiz mobilya takımı sağlamlığı ve uzun ömrüyle öne çıkıyor. 20 katlı binanın üstünden yere düşse üstünden TIR geçse sağlam kalıyor ve balyozla dahi kırılamıyor. Dolayısıyla tanıtım atağımızla birlikte bu üretim modelimiz ve mobilya çeşitlerimizle dünya ülkelerinin dikkatini çekeceğimizden de eminiz."