Adana Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen Göç Çalıştay’ında konuşan Başkan Zeydan Karalar, “Adana’nın nüfusu yaklaşık 2 milyon 270 bin. Göçlerden dolayı dinamik, hareket halinde bir nüfus yapımız var. Bu nedenle yapılan işler de sürekli yenilenmek zorunda. Bu da bizim işimizi zorlaştırıyor. Biz, göç de dahil her konuda Adana’yı dirençli kent yapmak istiyoruz” dedi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Göç Çalıştay’ın da yaptığı konuşmada, “Belediye Başkanlığı yaptığımız süre içerisinde sorunlarla ilgili doğru çözümler bulmak ve hızlı hareket edebilmek için toplumun bütün kesimleriyle diyalog içinde olduk. İlgili meslek odalarımız, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve halkımızla sürekli diyalog içinde iş birliği yaptık. Böylece karşılaştığımız sorunlarla ilgili günün koşullarına uygun, hızlı çözümler üretmeye çalıştık” dedi.
"GÖÇ BELEDİYELERİN ÜZERİNDEKİ YÜKÜ ARTIRIYOR"
Zeydan Karalar, şöyle konuştu:
“Savaşlar elbette göçün önemli nedenlerinden biri ama bulundukları yerlerde karınlarını doyuramayan, bir gelecek inşa etme umudu olmayan insanlar da göç ediyor ya da göç girişiminde bulunuyor. Göç, dünyamızın sorunlarından biri olmaya devam edecek. İnsanlar göç ederken gittikleri yerlerde ekonomik açıdan güç, iklim ve coğrafya açısından da yaşanabilirlik arıyor. Adana da bu konuda cazip kentlerden birisi. Türkiye’de şehir nüfusuna oranla yüzde 10’ün üzerinde mülteci alan Adana 4. sırada.
Tarihsel süreçte Türkiye çeşitli zaman dilimlerinde, çeşitli bölgelerden yoğun göç aldı. Adana da bundan nasibini aldı. Bu da sorunları artırıyor elbette. Her göç eden insan, kendi şehrinizin köyünden bile gelse, ekstra çalışma yapmanızı gerektiriyor. Göç, belediye başkanlarının işini zorlaştırıyor. Bir yandan yerleşik düzendeki vatandaşlarınızın altyapı, yol, su ve diğer sorunlarıyla uğraşırken bir yandan da göçün yarattığı istihdam, uyum, altyapı sorunlarını da üstlenmek zorunda kalıyorsunuz. Göç alan kentte, sürekli artan hizmet ihtiyacı oluşuyor."
"BU İŞİN İÇİNDE BELEDİYELER DE OLMALI"
Çok değişik kökenlerden insanın Adana’da barış, kardeşlik, huzur içinde yaşamasının, Adana’nın önemli bir özelliği olduğunu kaydeden Karalar, “Göçle gelenlere yönelik uyum, entegrasyon konularında belediyelerimiz ve devletimiz ilk etaptan itibaren birlikte çalışabilseydi daha etkin sonuçlar alınabilirdi. Bu işin içinde belediyeler de olmalı" dedi.
"GÖÇ DE DAHİL HER KONUDA ADANA'YI DİRENÇLİ BİR KENT YAPMAK İSTİYORUZ"
Başkan Zeydan Karalar açıklamasına şöyle devam etti:
“Adana’nın nüfusu yaklaşık 2 milyon 270 bin. Göçlerden dolayı dinamik, hareket halinde bir nüfus yapımız var. Bu nedenle yapılan işler de sürekli yenilenmek zorunda. Bu da bizim işimizi zorlaştırıyor. Çalıştayımızın göçün yarattığı sorunların üstesinden gelinebilmesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum ve bununla ilgili çalışılmaya devam edilmesi gerektiği görüşündeyim. İlgili bütün dinamiklerin, ilgili sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının, devlet kurumlarımızın da katılacağı genişletilmiş başka çalıştaylar, toplantılar yapılması gerekiyor. Bu sorun, toplumumuzun her kesimini ilgilendiren çok önemli bir sorun. Biz, göç de dahil her konuda Adana’yı dirençli kent yapmak istiyoruz. Göç Çalıştayı'nın göçmenlerle ilgili Adana’nın direncini artıracağına inancım tam. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”