ALİ GÜRELİ
Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu, çimento fiyatlarındaki artışı protesto etmek amacıyla Adana'daki 60 şantiyede iş bırakma eylemi başlattıklarını açıkladı. Çakıroğlu, eylemin ülke genelinde olduğu gibi 24 Eylül’e kadar devam edeceğini bildirdi.
Çakıroğlu, yaptığı açıklamada, inşaatın iki ana girdisinin demir ve çimento olduğunu vurguladı. Bağlı bulunduklarıİnşat Müteahhitleri Konfederasyonu’nun (İMKON) hükümet nezdinde yaptığı girişimler sonucu çimentonun tonunda 100 TL gibi bir fiyat indirimi yapıldığını anımsatan Çakıroğlu, şunları kaydetti:
"Çimento ise giderek fiyatı yükselen bir konumdadır. Bunun sebebi ise üretimin yüzde 85'inin ihraç edilmesidir. Çimento üreticileri, çimentoyu dışarıya ihraç ettiklerinden yurt içinde fiyat yükselmektedirler. Adana’da geçen yıl aynı dönemde bir torba gri çimentonun perakende fiyatı 12 lira iken bugün 24 TL’dir. Üretim belirli sayıdaki üretici firmalarca yapıldığından, çimentoda kartel oluşmuş haldedir. Bu durumda çimento ve demire dayalı olan diğer yan ürünler de ayrıca inşaat birim maliyetini etkilemekte ve inşaat maliyetleri uçmaktadır.
“100 METREKARELİK KONUT MALİYETİ 600 BİN TL'Yİ BULUYOR”
Taahhüdünde iş olan müteahhitler işleri bitirememek endişesi ile panikte iken yeni teşebbüs halinde olanlar, tam mevsim olduğu halde endişe ile işe başlamamaktadırlar. Dolayısı ile bu iş koluna bağlı imalat ve istihdam azalmış, işsizlik artmıştır. Buna bağlı olarak artan fiyatlarla konut edinmek hayal olacaktır. Geçen yıl aynı ayalarda harcı alem, ortalama 100 metrekarelik bir konutun (arsa hariç) maliyet bedeli Adana için 1.500 TL iken bugün 3.000 TL düzeyindedir. Arsanın yüzde 50 ile alındığı ve kupon olmayan bir arsa bedeli de dahil edildiğinde, maliyet 6 bin TL'yi, yani 100 metrekare konutun fiyatı 600 bin TL’yi bulmaktadır.
Bununla birlikte müteahhit karı gibi artışlarla bu rakam 800 bin TL'ye yaklaşır ki bu rakam bu günkü ortalamada alım gücünün çok üzerinde olacaktır. Bu durumda, konut üretilse bile satılamayacak, piyasada krizi oluşacaktır.
İnşaat sektöründe bu fiyat artışlarının dizginlenmesi hem üretim firmalarının hem halkın yararına olacaktır. Bu bazdan hareketle yetkililerin olayla ilgilenmesi ve suni fiyat artışlarının önlenmesi önem arz etmektedir.”