Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanları Tükenmişlik İçinde

22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Ağız Diş Sağlığı Haftası Covid-19 salgının gölgesinde kutlanmaktadır.

22 Kasım Diş Hekimliği Günü nedeniyle Genel Sağlık-İş Genel Başkanı  Derya Uğur bir açıklama yaptı

İŞTE O AÇIKLAMA

Toplumun ağız-diş sağlığı sorunlarının çok fazla olduğu ülkemizde; ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, ağız ve diş sağlığı hastanelerinde ve hastanelerimizin diş kliniklerinde görev yapan sağlık çalışanları, personel yetersizliği nedeniyle zor şartlar altında çalışmaktadır. Yeterli sayıda istihdam sağlanmaması nedeniyle diş hekimi, hemşire ve diş teknisyenleri giderek artan iş yükü altında ezilmektedir. Yetersiz personel ile hizmet verilmesi nedeniyle diş hekimi, hemşire ve diş teknisyenleri kendi görev tanımları dışında çalıştırılmaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinin sayılarının yetersizliği nedeniyle, ADSM’lerde hasta yoğunluğu artmaktadır. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alanların dışında randevusuz gelen yurttaşlar, ADSM’lerde büyük yoğunluk oluşturmaktadır. Yaşanan yoğunluk yurttaşlarımız ve sağlık çalışanları için pandemi koşullarında büyük risk oluşturmaktadır. Sağlık Kurumlarında Çalışma Rehberi ve Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Rehberine uygun hizmet verilmesi hayati önem taşımaktadır.

Covid-19  nedeniyle büyük risk altında hizmet veren sağlık çalışanları içinde en riskli gruplardan birisi diş hekimleri ve teknisyenleridir. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ve hastanelerinde hizmet veren, maskesi olmayan hastalarıyla 30 cm mesafede işlem yapan sağlık çalışanları, en önemli risk grubunu oluşturmaktadır. 505 sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını kaybetmiştir ancak hala Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmemektedir. 

Tüm bunların yanı sıra diş teknisyenlerinin karşılaştığı ve yaşamsal önem taşıyan bir diğer sorun da meslek hastalıklarıdır. Diş teknisyenleri, çalışma koşulları nedeniyle toz ve kimyasallarla gelişen pnömokon yozlar, mesleki astım, akciğer kanseri olmak üzere birçok solunum sistemi hastalığı gibi meslek hastalıklarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Uzun çalışma süreleri, kötü ve uygunsuz laboratuvar koşulları nedeniyle diş teknisyenlerinde giderek artan meslek hastalıklarının en önemli çözümü, çalışma koşullarının standartlara uygun hale getirilmesidir.

Artan iş yükü nedeniyle çalışma koşullarının giderek zorlaşan sağlık çalışanları, düşük ücretler nedeni ile geçim sıkıntısı yaşamaktadır.  Ağır ve kötü çalışma koşulları acilen düzeltilmeli, tüm ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalı, performans sisteminden vazgeçilmeli ve tüm sağlık emekçilerinin aylık maaşları asgarisi yoksulluk sınırı taban alınarak belirlenmelidir.Tüm sağlık çalışanları insan onuruna yaraşır bir yaşam ve çalışma koşullarına kavuşturulmalıdır.

Son yıllarda plansız programsız birbiri ardına diş hekimliği fakülteleri açılmış ve öğrenci kontenjanlarında artışlar yaşanmıştır.    Planlama yapılmadan diş hekimliği fakültesi açılmamalı, eğitim veren fakültelerin de kontenjanları azaltılmalıdır.

Genel Sağlık-İş olarak, yurttaşlarımızın ağız ve diş sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve tedavinin gerçekleştirilmesinde görev alan;ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, ağız ve diş sağlığı hastanelerinde ve hastanelerin diş kliniklerinde görevli tüm sağlık çalışanlarının Diş Hekimliği Gününü kutlarız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

MAGAZİN Haberleri

YAPAY ZEKA İLE MÜSLÜM GÜRSES ALBÜMÜ
ATA DEMİRER ESKİ GAZİNO GECELERİNİ HATIRLATAN GÖSTERİSİYLE BOSTANCI GÖSTERİ MERKEZİ’NDE
PİRAYE ERDOĞAN İMZA GÜNÜNDE SEVENLERİYLE BULUŞTU
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ’NE KATILDI
787 çocuk işçi hayatını kaybetti