AİLE HEKİMLERİ VERİLEN ÖDENEĞİN YÜZDE 50 ARTIRILMASINI İSTEDİ: "AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİ ÇÖKMEK ÜZERE"

İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED), Sağlık Bakanlığı'nın, Aile Sağlığı Merkezleri'nin (ASM) giderleri için verdiği ödeneği en az yüzde 50 oranında...

İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED), Sağlık Bakanlığı'nın, Aile Sağlığı Merkezleri'nin (ASM) giderleri için verdiği ödeneği en az yüzde 50 oranında artırması gerektiğini bildirdi. Hekimler, "Bıçak kemiğe dayandı, alım gücü azaldı, ülkenin bilimle uğraşan, koruyucu sağlık hizmetlerini sırtlanan, doğumdan ölüme tüm halka sağlık hizmeti veren, her işi üzerine yüklediğiniz sistem çökmek üzere" açıklamasını yaptı.

İSTAHED, aile hekimlerinin sorunları, özlük hakları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yazılı açıklama yaptı. Türkiye’de çok büyük bir çoğunluğun, Aile Hekimliği Sistemi'nin ne olduğunu ve nasıl işlediğini bilmediği belirtilen açıklama şöyle:

GİDERLER, AİLE HEKİMLERİNE VERİLEN ÖDENEKTEKİ ARTIŞIN KAT BEK KAT ÜZERİNDEDİR: Açıklanan asgari ücret hem çalışan hem de bakanlık adına işçi çalıştıran kişiler olarak biz aile hekimlerini özellikle ilgilendirmektedir. Aile Hekimliği Sistemi'nde, her aile sağlığı merkezinde çalışan hekimlere idare tarafından her ay belli bir ücret verilmektedir. Bu ücretle o merkezin tüm giderleri karşılanmaktadır. Daha ayrıntılı belirtecek olursak, o merkeze alınan tuvalet kağıdından sargı bezine, çöp kovasından ampulüne, boya badanasından kapı tamirine kadar tüm giderler hekimler tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca bu merkezlerde çalışan temizlik personelleri, tıbbi sekreterler ve mevcut çalışan aile sağlığı çalışanlara ek olarak çalışan ebe-hemşire-ATT-sağlık memurlarının tüm maaşları yine aile hekimlerine verilen bu ödenekten karşılanmaktadır. Aile hekimlerine yapılan bu gider ödeneklerine yapılan zam oranı memur maaşlarına yapılan zam oranı ile eşit oranda yapılmaktadır. Aile Hekimliği Sistemi'ne geçildiği günden beri her yıl asgari ücrette ve tüm gider kalemlerinde olan artışlar, memurlara yapılan zam oranının kat be kat üzerinde olmakta ve aile hekimlerinin gelirleri ciddi oranda kayba uğramaktadır.

ASM’LERDEKİ 20 BİNE YAKIN ÇALIŞANIN İŞSİZ KALMASI SÖZ KONUSUDUR: 2021 yılında oluşan aşırı fiyat artışları ve yüzde 50 asgari ücret artışı biz aile hekimlerinin artık bu gelirlerle sistemi çevirmesini imkânsız hale getirmiştir. Aile sağlığı merkezlerinin daha kaliteli hizmet vermek amacıyla sınıflandırmasını yükseltmek için istihdam ettiği ek çalışanları işten çıkarmak zorunda kalabileceği görülmektedir. Bu durumda Tüm Türkiye’deki ASM’lerde maaşı aile hekimlerince ödenen 20 bine yakın çalışanın işsiz kalması söz konusudur. İdare tarafından aile hekimlerine yapılan gider ödeneklerinin en az %50 oranda arttırılması gerekmektedir. Aksi takdirde aile hekimliği sisteminin hizmet kalitesi geriye gidecek ve sistemden çıkan hekim sayısı ciddi oranda artacaktır.

AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARININ ÜCRETLERİ ASGARİ ÜCRETİN ÇOK ALTINDA KALDI: Yine özellikle yeni açılan düşük nüfuslu aile hekimliği birimlerinde çalışan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları çok düşük gelirlerle hizmet vermeye çalışmaktadır. Asgari ücretin altında geliri olan çok sayıda aile sağlığı çalışanı olması durumun vahametini açıkça ortaya koymaktadır. Asgari ücrete yapılan yüzde 50 zamla asgari ücretin altında gelir elde edecek aile sağlığı çalışanı artık şu ankine göre onlarca belki yüzlerce kat artacaktır. Mevcut sistemde zaten çok sayıda aile sağlığı çalışanı ihtiyacı varken yeni ücret politikasıyla asgari ücret altında geliri olan tüm çalışanların sistemden çıkacağı aşikardır. Bu durum Türkiye’deki birinci basamak sağlık hizmetini ciddi sekteye uğratacak ve sistemin tıkanmasına sebebiyet verecektir.

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI, ALIM GÜCÜ AZALDI: Bıçak kemiğe dayandı, alım gücü azaldı, ülkenin bilimle uğraşan, koruyucu sağlık hizmetlerini sırtlanan, doğumdan ölüme tüm halka sağlık hizmeti veren, her işi üzerine yüklediğiniz sistem çökmek üzere. Bakanlığımızdan talebimiz, bu durumun özellikle değerlendirilip gider ödeneklerine en az yüzde 50 artış yapılması ve genel olarak aile hekimliği çalışanlarının gelirlerinin yine bu orana yakın yükseltilmesidir. Birinci basamakta Aile Hekimliği Sistemi ile devam etmek istiyorsak bu ücret artışlarının yapılması mevcut konjonktürde elzem hale gelmiştir. Uyarılarımız dikkate alınmazsa Aile Hekimliği Sistemi'nin çöküşünü hep birlikte izlemek zorunda kalacağız!”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

ÖZEL HABER Haberleri

MPL lisansı nasıl atpl'e dönüşür
Fırıldak Kubi Kime Denir?
Türkiye'de ilk metroyu kim yaptı?
Toplumun merak ettiği konular nelerdir?
Beyaz Leblebinin Faydaları Nelerdir?