TAMER ARDA ERŞİN
Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Faruk Çayır, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sosyal medya üzerinden yapılan organize saldırıya ilişkin, “Bu işin organize bir şekilde yapılmış olması, aynı zamanda nefret söylemi suçunu da oluşturacaktır… Organize bir şekilde yapılmış olduğu ve toplu suç oluşturacağı için özel bir yargılamaya tabi olma ihtimali doğacağını düşünüyorum” dedi.
Kemal Kılıçdaroğlu, belirli hesaplar üzerinden kendisine yapılan sosyal medya saldırısına ilişkin raporun bir bölümünü kamuoyuyla paylaştı. Kılıçdaroğlu’na yönelik bu saldırıyı değerlendiren Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Faruk Çayır, bu paylaşımlarda yer alan hakaret ve tehditlerin suç teşkil ettiğini söyledi. Aynı zamanda avukat olan Çayır, “Türk Ceza Kanunu’na göre birçok suçun bilişim suretiyle işlenmesi mümkündür. Özellikle sosyal medya üzerinden herkese açık bir şekilde etiketlenerek ya da bir hashtag açılarak kişilerin saldırıya maruz kalması kanunda suç olarak tanımlanmaktadır. Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen hakaret suçunun bilişim suretiyle işlenmesi, cezanın attırılma sebebini doğuracaktır” diye konuştu.
Faruk Çayır, Kılıçdaroğlu, yakınları ve parti mensuplarına zarar verileceğine yönelik tehditlerin de ‘tehdit’ suçunun bilişim suretiyle işlenmesi olduğunu aktararak, bu suçun bilişimle işlenmesinin de ağırlaştırıcı neden olduğunu vurguladı.
“AYRIMCILIK VE NEFRET SUÇU”
Çayır, Kılıçdaroğlu’na bu saldırının organize bir şekilde yapılması konusunda, “Bu işin organize bir şekilde yapılmış olması, aynı zamanda nefret söylemi suçunu da oluşturacaktır. Türk Ceza Kanunu’nda nefret ve ayrımcılık suçu da ayrıca düzenlenmiştir. Nefret ve ayrımcılık suçunu düzenleyen 122’nci maddesinde de bu suçun bir sosyal medya ve bilişim suretiyle işlenmesi halinde cezanın artırılmış nitelikli halini doğuracağı açıktır. Organize bir şekilde yapılmış olduğu ve toplu suç oluşturacağı için özel bir yargılamaya tabi olma ihtimali doğacağını düşünüyorum” dedi.
Çayır, Kılıçdaroğlu’nun şikayeti halinde savcılığın harekete geçerek olayla ilgili soruşturma başlatması ve emniyetin de bu suça ilişkin soruşturmayı yapması gerektiğini kaydederek şunları söyledi:
“Kamuoyuna mal olmuş kişilere yönelik hakaret ve tehdit suçları, zarar görmelerine çok açık şekilde sebebiyet verebilir. Bu kişiler aynı zamanda bir siyasi partinin lideri de olduğu için siyasi parti mensubu diğer kişilere de sirayet edebilir bu tarz eylemler. Dolayısıyla emniyet birimlerinin daha nitelikli soruşturma yapması gerekiyor. 5651 sayılı Yasa’da (İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun) yapılan değişiklikle sosyal medya şirketleri, Twitter, Facebook, Türkiye’de temsilcilik açılar. Bu temsilcilikler vasıtasıyla hesabın kime ait olduğu, hangi mail adresi, telefon numarasına tanımlı olduğunu kolaylıkla bulabilme durumları doğuyor. Yine emniyet birimlerinin kendi yapmış olduğu araştırmalarla bu kişilerin anonim hesapla ya da nickname ile açılmış olan hesaplar da olsa bu kişilere ulaşması gayet mümkün.”
Türk Ceza Kanunu'nda nefret ve ayrımcılık suçunu işleyen kişiler hakkında bir yıldan üç yıla kadar, tehdit suçunu işleyen kişi hakkında altı aydan iki yıla kadar, hakaret suçunu işleyen kişi hakkında ise üç aydan iki yıla kadar hapis cezası verileceği hükmü yer alıyor. Bu suçların işleniş yöntemi ve suçun muhatabına göre cezalarda artırıma gidiliyor.