Altın Koza Film Festivali’nin Basın Toplantısı Yapıldı

Menderes Samancılar, “Bu yıl ‘şiddete dur’diyeceğiz.

Nebil Özgentürk, “Sanat iyileştirir.”

23-29 Eylül 2024 tarihlerinde yapılacak 31.Adana Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nin basın toplantısı AdanaBüyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapıldı. Basın mensuplarının yoğunilgi gösterdiği toplantıya Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve FestivalOnursal Başkanı Zeydan Karalar, Festival Yürütme Kurulu Başkanı MenderesSamancılar, Festival Yürütme Kurulu Üyesi Nebil Özgentürk, Festival SinemaProgram Koordinatörü Esin Küçüktepepınar, Festival Genel Koordinatörleri İsmailTimuçin ve Hüseyin Orhan ile Festival Sanat Yönetmeni Mehmet Açar katıldı.

ADANA ARTIK GÜZELLİKLERİYLE ÖN PLANDA

Altın Koza’nın artık sadece Adana’nın değil, Türkiye’nin demarkası olduğunu söyleyen Başkan Zeydan Karalar, şöyle devam etti: “Sinemadeyince akla Adana, Adana deyince kültür ve sanat geliyor. Ülkemizde Adanalısanatçıların sayısı son derece fazla. Göreve geldiğimizden bu yana festivalikesintisiz yapıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz her iş Adana için. Olağanüstügüzelliklere sahip Adana’mızın değerlerini açığa çıkarmak ve tanıtmak bizimgörevimiz. Sanat, barış, kardeşlik ve aydınlıktır. Adana’da bu özelliklerinhepsi var. Adana’nın değerlerini tanıtmak ve kente gelen turist sayısınıartırmak temel amacımız. Bizim dönemimizde Adana’nın değerleri çok iyi tanıtılmayabaşlandı. 10 yıl önce Adana nasıl anılıyordu, şimdi nasıl anılıyor görmekgerek.”

DEPREMDE YARA ALAN ŞEHİRLERDE FİLM GÖSTERİMLERİ

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin halklabuluşması için yoğun çaba harcadıklarını ve ilçelerde, köylerde, ücramahallelerde gezici sinemayla film gösterimleri yapıldığını hatırlatan BaşkanZeydan Karalar, bu yıl depremde yara alan şehirlerde de film gösterimlerigerçekleştirildiğini açıkladı.

VARSIL, GÜVENLİ, KEYİFLİ ADANA

Varsıl, güvenli ve keyifli bir Adana hedeflediklerini,keyifli Adana’nın önemli bir parçasının da Altın Koza Film Festivali olduğunuvurgulayan Başkan Zeydan Karalar, festivaller süresince kentin tanıtımınyapıldığını ve şehir ekonomisine katkı sağlandığını anlattı.

Bu yıl jüri başkanının Nuri Bilge Ceylan gibi uluslararasıbaşarılara imza atmış bir isim olduğunu bildiren Başkan Zeydan Karalar, DemetAkbağ ve Uğur Polat gibi çok önemli iki sanatçıya onur ödülü verileceğini,Muzaffer Hiçdurmaz, Güler Ökten ve Mazlum Kiper gibi değerli sanatçılara daemek ödüllerinin takdim edileceğini belirtti.

ŞİDDETE DUR

Zeydan Karalar’ın ardından söz alan Menderes Samancılar,Adana gibi sanatın ve kültürün çok önemli olduğu bir şehirde doğmanın ve zamanıgeldiğinde sanatçı olarak hizmet etmenin gururunu yaşadığını belirterek, buyılki festival temasının “Şiddete Dur” olduğunu bildirdi.

FİLİSTİN’İN YANINDA OLAN SİNEMA SANATÇILARIİŞİNDEN OLUYOR

Çocuklara, kadınlara, sokak canlılarına şiddetin, zulmünarttığını, Filistin’e yönelik şiddeti kınayanlara baskı uygulandığını belirtenMenderes Samancılar şunları söyledi: “Filistin’in yanında olduğunu söyleyenHollywood sanatçıları yollara düştü ama film şirketleri onların işine sonverdi. Ayrıca Filistinli sinemacılarının şanlı mücadelelerinin yanındayız.”

SANAT İYİLEŞTİRİR

Nebil Özgentürk de Adana’nın sinemaya, sinemanın daAdana’ya çok yakıştığını belirterek başladığı konuşmasında, Altın Koza Film Festivali’niçok daha iyi yerlere getirmek için çalıştıklarını kaydetti. Özgentürk, ”Sanatiyileştirir. Ülkemizde kültüre, sanata daha çok kaynak ayrılması gerek. YaşarKemal romanlarını okumadan, Neşet Ertaş ezgilerini işitmeden, Yılmaz Güneyfilmlerini izlemeden, Zülfü Livaneli bestelerini dinlemeden, Aşık Veysel’insözlerini yüreğine nakşetmeden göçüp giden milyonlar var. O yüzden ülkemizdesorunlar, dertler bitmiyor. Ülkemizde yaklaşık 1 aydır küçük bir çocuğunkatledilmesiyle ilgili olay tartışılıyor. Emin olun oraya sanat girse o cinayetyaşanmazdı” dedi.

Festivalde gösterim yapılacak bazı filmlerin fragmanlarınında izlettirildiği toplantı soru cevap bölümüyle son buldu.

Not: Festivalle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak isteyenleraşağıdaki linkten yararlanabilecek.

31. Uluslararası Altın Koza Film Festivali Web Sitesi: https://www.altinkozaff.org.tr/

Ayrıca festival sosyal medya hesaplarından bilgi almakmümkün olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri

Zeydan Karalar’dan Öğrenciye Ulaşımda Büyük Destek
Cannes’dan Berlin’e, 2024’ün Ödüllü Filmleri Adana Altın Koza’da
Yangından Etkilenen Vatandaşlara Büyükşehir’den Psiko-Sosyal Destek
“Polonya, Şimdi” Seçkisi Adana Altın Koza’da
Jerzy Skolimowski’ye Adana Altın Koza’dan Yaşam Boyu Başarı Ödülü