Altınokta Körler Derneği Ankara Şubesi, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü'nde Sakarya Caddesi’ne kadar yürüyüp burada basın açıklaması yapmak istedi. Basın açıklamasının yapılacağı yer konusunda güvenlik güçleriyle bir süre anlaşmazlık yaşandı. Açıklamada, "Engelliler, toplumun sırtına yük olmak istemiyorlar. Diğer insanlar gibi çalışmak, üretmek, kazanmak ve alın terleriyle ailelerini geçindirmek istiyorlar. Bu yıl en az 7 bin ya da 10 bin kadar bir alım yapılmasını istiyoruz" denildi.
Görme engelli vatandaşlar, "Yaşasın Onurlu Mücadelemiz", "Baston Bizim Canımız", "Baston Bizim Gözümüz Dinlenmeli Sözümüz" gibi sloganlarla basın açıklaması yapacakları alana ilerlerken, Sakarya Caddesi'ne çıkan sokakta güvenlik güçleri tarafından durduruldular. Güvenlik güçlerinin, havuz un yanında basın açıklaması yapılmasına müsaade edemeyeceklerini söylemesi üzerine görme engelli bir vatandaş, "Aşı karşıtı binlerce insan bir araya geldi, hiçbir şey demediniz. Biz görme engelliler baston günümüzde bastonumuzu kutlamak istiyoruz" dedi.
Güvenlik güçleriyle görme engelli vatandaşların uzlaşmasıüzerine Sakarya Caddesi'nde başka bir noktada basın açıklaması yapıldı. Açıklama metnini Altınokta Körler Derneği Ankara Şubesi Sekreteri Hasan Tatar okudu. Açıklamadan öne çıkanlar şöyle:
"BEYAZ BASTON, GÖRME ENGELLİLERİN BİR BAKIMA GÖZÜDÜR"
“Bugün 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Güvenlik Günü. Sokaklarda, caddelerde, AVM’lerde, parklarda, iş yerlerinde ve çeşitli sosyal alanlarda elinde bu beyaz bastonla gezen görme engelli insanlara rastlıyorsunuzdur. Bu beyaz baston basit görünür ama körler için son derece önemli, hayati, yaşamsal bir araçtır. Bu beyaz baston, görme engellilerin bir bakıma gözüdür.
"GEREKLİÖNLEMLER ALINMALIDIR"
Engelliler de bu pandemi ortamından büyük ölçüde etkilenmektedir. Engelliler, toplu ulaşım araçlarına binerken, yollarda yürürken, sosyal donatı alanlarında gezerken daha fazla riskle karşı karşıyadır. O nedenle engelli arkadaşlarımızın durumu da düşünülerek gerekli sağlık önlemleri, gerekli hijyen önlemleri, gerekli mesafe önlemleri mutlaka alınmalıdır.
"EN AZ 7 BİN YA DA 10 BİN ALIM YAPILMASINI İSTİYORUZ"
Engelliler, toplumun sırtına yük olmak istemiyorlar. Diğer insanlar gibi çalışmak, üretmek, kazanmak ve alın terleriyle ailelerini geçindirmek istiyorlar. Bugün toplumun yaklaşık yüzde 13’ü engelli olduğu halde maalesef yalnızca özel iş yerlerinde yüzde 4, kamu iş yerlerinde ise yüzde 3 memur ve işçi alımı yapılmaktadır. Bu kotalar bile yeterince doldurulmamıştır, doldurulmamaktadır. Biz, Altınokta Körler Derneği Ankara Şubesi olarak bu yıl en az 7 bin ya da 10 bin kadar bir alım yapılmasını istiyoruz. Ayrıca hem kamu iş yerlerinde hem özel iş yerlerinde kotanın en az yüzde 6’ya çıkarılmasını istiyoruz.
"KÖRLERİN EĞİTİM GÖRDÜĞÜ MERKEZLER KAPATILMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA"
Eğitimde aksamalar oluyor. Körler okullarının birçoğu ihmal ediliyor, kapanmayla karşı karşıya. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, körlerin eğitim gördüğü merkezler kapatılma riskiyle karşı karşıya. Biz buralara daha fazla kaynak aktarılmasını, ders araç ve gereci ve yeterli nitelikli eğitimci atanmasını istiyoruz. Ayrıca görme engellilerin, EBA gibi uzaktan eğitim imkanlarından yaralanabilmesi için gerekli düzenlemelerin mutlaka yapılması gerektiğini savunuyoruz.
"ARKADAŞLARIMIZIN SEMBOLİK AYLIKLARI KESİLMEKTEDİR"
Muhtaçlık aylığı bağlanırken, maalesef kişinin kendi geliri değil; ailenin kişi başına düşen geliri hesaplandığı için hiç geliri olmadığı halde arkadaşlarımızın bu sembolik aylıkları kesilmektedir.”