ANTALYA'DA MÜSİLAJ TEHLİKESİNE KARŞI SAHA ÇALIŞMASI BAŞLADI

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Akdeniz Üniversitesi arasında deniz salyası (müsilaj) gibi olayların Antalya Körfezi’nde görülmesini engellemek adına imzalanan...

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Akdeniz Üniversitesi arasında deniz salyası (müsilaj) gibi olayların Antalya Körfezi’nde görülmesini engellemek adına imzalanan iş birliği protokolü kapsamında saha çalışmaları başladı. İlk olarak Döşemealtı Bölgesindeki Kırkgöz havzasında bulunan yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında gözlem çalışması gerçekleştirildi. 

Büyükşehir Belediyesi, ASAT Genel Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi arasında Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun benzerinin Akdeniz’de yaşanmaması için güç birliği yaparak bilimsel çalışmalar yapılmasını amaçlayan bir iş birliği protokolü imzalanmıştı. Antalya Körfezi’nde deniz, kıyı geçiş suları ile iç sularda sucul canlıları yakın takibe alacak protokol kapsamında ilk saha çalışması da gerçekleştirildi. 

KIRKGÖZ SU KAYNAKLARI İNCELENDİ 

Büyükşehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Yönetimi Şube Müdürü Aliye Ergendedeoğlu, ASAT Genel Müdürlüğü Laboratuvar Şube Müdürü Adil Doğan,  ASAT Havza Koruma Şube Müdürü Mehmet Ulusoy, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Korun ve Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Mehmet Gökoğlu’ndan oluşan heyet sahaya indi. Döşemealtı bölgesindeki Kırkgöz havzasında bulunan yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının incelenmesi ve bilimsel analizlerinin yapılması için saha taraması gerçekleştirildi.

Antalya’nın en büyük yeraltı kaynağı suyu olan Kırkgöz havzası Antalya’nın içme suyunu ve Düden Çayı’nı besliyor. Heyet, bu kapsamda bölgedeki Yağca Düden, Bıyıklı Düden, Pınarbaşı, Dirmil Kireç, Varsak Dolini, Yukarı Düden ve OSB kaynaklarında gözlem çalışması yaptı. 

UZUN SOLUKLU VE KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA OLACAK

Akdeniz’de bir müsilaj sorunu yaşamamak için hayata geçirilen protokol kapsamında saha çalışmalarının başladığını belirten Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Korun, “Durum tespiti yapmak için heyetle birlikte gözlem çalışmasına başladık. Bu kapsamlı bir çalışma. Önce kritik noktaları belirliyoruz daha sonra izleme noktalarından numune örnekler alınacak. Bu örneklerde müsilaja sebep olabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik parametreler belirlenerek ölçülecek, yorumlanacak. Parametrelerde herhangi bir değişiklik olursa bu durumu önceden görüp tedbirler alınacak. Uzun soluklu bir çalışma olacak. Hedefimiz Antalya’mız için olası bir müsilaj tehdidinde önceden tedbir alarak önüne geçmektir” diye konuştu. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

ASAYİŞ Haberleri

BÜYÜKÇEKMECE’DE VİLLA ÖNÜNDE LÜKS ARACA KALAŞNİKOFLU SALDIRI: 1 YARALI
MAGANDANIN BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ: MOTOSİKLETTE HEM KENDİNİ HEM ARKADAŞINI VURDU
GÜNGÖREN’DE ŞANTİYE ÇALIŞANI GİBİ GİYİNEN HIRSIZLAR, İNŞAATTAN 500 KİLO KABLO ÇALDI
AVCILAR’DA BİNA BOŞLUĞUNDA ÇIKAN YANGIN DAİRELERE SIÇRADI
DENİZ POLİSİNİN ÇIKARDIĞI DALGA NEDENİYLE DENİZE DÜŞEN BALIKÇI: “ÖLÜMDEN DÖNDÜM”