ARICILAR BİRLİĞİ BAŞKANI ŞAHİN, KOVAN BAŞINA 2 KİLOGRAM ŞEKER VE GEZGİN ARICILAR İÇİN MAZOT DESTEĞİ İSTEDİ

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Genel Başkanı Ziya Şahin, arıların kışın beslenmesi için şeker kullanıldığını ancak bir çuval şekerin...

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Genel Başkanı Ziya Şahin, arıların kışın beslenmesi için şeker kullanıldığını ancak bir çuval şekerin 450 TL’ye kadar çıktığına dikkat çekti. Doların düşmesinin ardından şeker fiyatlarında da indirim isteyen Şahin, kova başına 2 kg şeker, gezici arıcılara mazot desteği ile Tarım Kredi ve Ziraat Bankası kredi borçlarına 1-2 yıllık erteleme talep etti.

TAB Başkanı Şahin, kur dalgaları nedeniyle bazı esnafın fırsatçılık yaptığını söyledi. Türk Şeker Genel Müdürlüğü fabrikalarında 220 TL olan bir çuval şekerin 265 TL ye çıktığını ancak; özel kuruluşlarda bir çuval şekerin fiyatı 450 TL civarında olmasına tepki gösterdi. TAB genel merkezinde basın açıklaması yapan Şahin, son 6 ay içerisinde mazota yüzde 45, bakım ve beslenme girdilerine yüzde 60 zam yapılması nedeniyle 1 teneke balın üretim maliyetinin 850-900 TL’ye ulaştığını açıkladı.

KOVAN BAŞINA 2 KG ŞEKER VE MAZOT DESTEĞİ

TAB Başkanı Şahin, devlete bağlı bulunan şeker fabrikalarından 265 TL fiyat üzerinden ücretlerini ödemek kaydıyla arıcılara, kovan başına 2 kilo şeker verilmesini, gezginci arıcılıkta mazot desteği ödenmesini ve son olarak da arıcıların Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası’na olan borçlarının bir ve ya iki yıl ertelenmesini talep etti.

TAB Başkanı Şahin’in açıklaması şöyle:

TARIMIN OLMAZSA OLMAZINI ARICILARIMIZ SAĞLAMAKTADIR: İçinde bulunduğumuz son yıllarda ekonomik olarak tüm sektör gibi arıcılık sektörü de etkilendi. Dünyanın en büyük doğal coğrafyasına sahip bir ülkede yaşıyoruz. Ülkemizde endemik ve doğal bitkiler yönünden zenginiz. Kestane, lavanta, çam balını üretiyoruz. Dolayısıyla arıcılarımızın da yüzde 80’ni gezginci arıcılık yapmaktadır. Yılın 9 ayında başka illerde üretim yaparak geçimlerini sağlamaktadırlar. Bu vesileyle çok büyük girdi kalemlerimiz olmaktadır. Bu vesileyle sadece üretim değil, bir de hayvancılığın meralarımıza ve tarlalarımızdaki bitkisel üretime çok ciddi katkılar sağlamaktayız. Tarımın olmazsa olmazını gezginci sürecinde arıcılarımız sağlamaktadır. Uluslararası anlamda ballarımızın ispatını sağlamaktayız. Bu özverileri yaparken son yıllardaki ekonomik sıkıntılar nedeniyle ciddi bir darboğaza girdik. Biz serzenişten ziyade ülkemizin bulunduğu bu durumdan rant elde etmek isteyenlere karşı mücadelemiz var.

ŞEKER FİYATLARI DEVLETTE 265 TL İKEN ÖZELLERDE 450 LİRA: Doların inişi çıkışından biz de nasipleniyoruz. Bugün burada bulunmamızın esas nedeni fiyatların acımasızca fırlaması, girdilerin artması. Özellikle teneke, mazot fiyatlarında, şeker fiyatlarında bu kadar yelpaze olmamasına rağmen esnafa gittiğimizde hepsi dolardan söz ediyor. Bugün şekerde devletimizin fabrikalarında çuvalı 265 TL iken çuvalı, diğer özel fabrikalarda 420-450 lira fiyatı görmek bizim içimizi acıtıyor. Bütün dünyada kışın aralık ocak şubat mart ayında arılarda kristal toz şekerle beslenir. Devletimizin fabrikalarında 265 TL iken diğer yerlerde özel 420-450 fiyatın olmasını anlayabilmiş değiliz. Aynı esnaf bir teneke yemi bu sene başlangıcında 100 - 110 lirayken bugün 200 lira denmesini anlamış değiliz. Teneke (arı yemi) fiyatlarında yüzde 100’lük bir artışın olmasını yine anlayabilmiş değiliz.

ACIMASIZLIK YAPAN ESNAFI PROTESTOYA DAVET EDİYORUM: Türkiye arıcı birliklerime çağrıda bulunmak istiyorum. Bugün devletimiz dolarda euroda indirimler yapmıştır. Bu çalışmaların yansımaları madem dolarla alıyordun, inmesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Bütün birliklerimizi, acımasızlık yapan bu esnafı protesto etmeye devam ediyorum. Devletimizin, tarlalarımıza balıkçılara destek verdiği gibi arıcılarımıza da destek vermesini talep ediyoruz. 

KOVAN BAŞINA 2 KG ŞEKER DESTEĞİ TALEBİ: 265 TL üzerinden ödemek kaydıyla kovan başına 2 kg şeker talep ediyoruz. Mazot desteği istiyoruz, tarıma destek olmak için gezginci arıcılık da yapıyoruz çünkü. Geçen yıldan kalan kredi borçlarımız var, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'ye olan borçlarımızın 1-2 yıl ertelenmesini özellikle talep ediyoruz. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

ÖZEL HABER Haberleri

MPL lisansı nasıl atpl'e dönüşür
Fırıldak Kubi Kime Denir?
Türkiye'de ilk metroyu kim yaptı?
Toplumun merak ettiği konular nelerdir?
Beyaz Leblebinin Faydaları Nelerdir?