ASKİ Genel Müdürlüğü, başkentin enerji maliyetlerini en aza indirmek ve kendi enerjisini üretmek amacıyla yeni projeler yürütüyor. Tesisler Dairesi Başkanlığı bünyesinde bir yandan atıl durumda bulunan GES ve HES santrallerinin kuruma kazandırılması için önemli adımlar atılırken, diğer yandan da tasarrufa yönelik gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 52 milyonluk kar elde edildi.
ASKİ Tesisler Daire BaşkanıÖmer Yıldırım, alternatif enerji kaynaklarını değerlendirerek bu alandaki kamu harcamalarını ve çevre kirliliğine ilişkin riskleri en aza indirgemeyi hedeflediklerini bildirdi.
Yenilenebilir enerji ve temiz çevre için tüm alternatiflerini değerlendirdiklerini ifade eden Yıldırım, Tesisler Dairesi Başkanlığı tarafından atıl durumda bulunan GES ve HES santrallerinin kuruma kazandırmaya başladıklarını kaydetti.
ENERJİ TASARRUFU 52 MİLYON 500 BİN TL KAZANDIRACAK
2020 yılının Haziran ayında başlayan proje ve tasarruf yönetimi sürecinde Genel Müdürlük binası ve ASKİ’ye ait tesislerde de projelendirilen Güneş Enerji Santralleri ve Hidroelektrik Santrallerini peşi sıra faaliyete geçirmeye başladıklarının altınıçizen Yıldırım, artan enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve kamu harcamalarında tasarrufu amaçlayan çalışmalarda toplamda 52 milyon 500 bin lira kar elde edileceğini söyledi.
ULUSAL TARİFEDEN DAHA UCUZA ELEKTRİK TEMİN EDİLDİ
Yıldırım ASKİ’nin enerji tasarrufuna yönelik çalışmaların detayları hakkında ise şu bilgileri paylaştı:
“Ulusal tarifeden daha düşük masrafla enerji temini için açık ihale yaptık. İhaleyi alan yeni firmanın tarifesi uyarında 15 milyon TL, aynı firma ile yapılan sözleşme gereği yeni abonelik güvence bedeli için ödeme yapılmadığı gibi bir önceki tedarikçi firmadan da 3 milyon 500 bin TL’lik iade alındı. Ayrıca satın alınan elektriğin yüzde 95’inin ticarethane tarifesinden sanayi tarifesine geçirilmesi sonucunda da yıllık 18 milyon TL’lik tasarruf elde edildi. Ayrıca Gelirler İdaresi’nden alınan yazı sonrasında yüzde 5’lik Belediye Tüketim Vergisi (BTV) muafiyeti ile elde edilen 16 milyon TL’lik tasarruf sağlandı.”
Yalnızca Çubuk 1 Barajı’nda atıl durumda bulunan hidroelektrik santralin onarılarak faaliyete açılması sonucu 2020 yılında kurumun 140 bin TL kara geçirildiğini vurgulayan Yıldrım, “ASKİ, Kesikköprü tesislerine ait elektrik enerji hatlarının bakım ve onarım işlemlerini de sürdürüyor. Bu işlemlerin mevcut personelle yapılıyor olması dolayısıyla daha önce faturalara yansıtılan iletim bedellerinin geriye dönük iadesinin alınmasıyla da 50 milyon TL’ye yakın bir kazanç elde edilmesini hedefliyoruz" dedi.
ASKİ’YE AİT TESİSLER GES’LERLE DONATILACAK
Tesisler Daire Başkanlığı tarafından çevre dostu enerjiler kullanımına yönelik yapılmakta olan çalışmalar hakkında da bilgi veren Yıldırım, yeşil bina kategorisinde olan ASKİ Genel Müdürlüğü binasının çatısına 300 KW’lık Güneş Enerji Sistemi (GES) projelendirilmesinin tamamlanarak GES kurulum ihalesine çıkıldığını belirterek, ASKİ’ye bağlıİvedik Arıtma Tesisi’nin çatı kısımlarına 15 MWP gücünde GES kurulması için çalışmalar başlatıldığını söyledi.
Kesikköprü hattındaki su depoları ve terfi merkezlerinin GES’lerle kendi elektriğini üreteceğini bunun için keşif, plan ve proje çalışmalarının yapıldığını ifade eden Yıldırım şöyle konuştu:
“İl Özel İdaresi’nden devralınan Kargalı, Yenice ve Yenişehir Mahallelerinde atıl durumdaki GES’ler personellerimizin emekleriyle kullanılabilir hale getirilecek. Çubuk Barajı’nda atıl durumdaki Hidroelektrik Santralin teknik iyileştirmelerle 790 KW elektrik üretir hale getirilmesi ile Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’ndeki Arşimet Burgu Sistemi’nin aktif hale gelmesi için ihaleye çıkılması için çalışmalarımız da devam ediyor.”