Haber: DİLAN AYIRKAN - Kamera: ADEM KARABAYIR
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ve Ata Holding iş birliğiyle geliştirilen yapay zeka uygulaması FuturaBox projesi tanıtıldı. Akıllı yönetici asistanı olarak tanımlanan FuturaBox isimli yapay zeka uygulaması ile şirket performans ve satış verisi, müşteri memnuniyet anketleri gibi istatistikler anlamlandırılıp yöneticilerin gelecek hedeflerine ulaşması için gerekli yol haritası sunuluyor.
BAU ve Ata Holding iş birliği ile geliştirilen yapay zeka uygulaması FuturaBox projesinin tanıtımı BAU Future Campus’te yapıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, Türkiye'de sanayi-üniversite iş birliğinden algılanan şeyin üniversite öğrencisinin staja gitmesi ya da sanayi sektöründen birinin gelip konferanslar vermesi olduğunu belirtti.
"SANAYİ VE ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİYLE MARKALAŞAN İLK ÜRÜNLERDEN BİRİ"
"Biz bunu bir seviye üste çıkardık" diyen Karadeniz, şunları söyledi:
"Bu yapı içerisinde bilim insanlarını ve sektördeki tecrübeli, deneyimli kişileri aynı masaya aldık. Öğrencilerimizi de bu masaya aldık. Burada sektörün gerçekten ihtiyacı olduğu bir konuda bilim insanlarımızın tecrübeleri ile sektörün deneyimleri ile bir ürün ortaya çıkardık. Bu ürünü ortaya çıkarmakla da kalmayıp bunu markalaştırdık. Ülkemizde sanayi ve üniversite iş birliğiyle markalaşan ilk ürünlerden biridir. Bu ürün sadece Ata Holding için değil farklı sektörlerde de uygulanabilecek yöneticilerin karar verme süreçlerinde onları destekleyecek bir ürün ve hizmet topluluğu olarak söyleyebiliriz."
"YÖNETİCİLERE ASİSTANLIK YAPACAK BİR YAPAY ZEKA MODELİ GELİŞTİRDİK"
Ata Holding Koordinatörü ve Ata Holding Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Köklü de projenin sanayi ile akademik dünyanın bir araya geldiği en güçlü projelerden bir tanesi olduğunun altınıçizdi. Projenin özel sektör için de bir ihtiyaçtan ortaya çıktığını dile getiren Köklü, "FuturaBox bir yapay zeka projesi. Sanayi ile akademik dünyanın bir araya geldiği en güçlü projelerden bir tanesi. Bu proje ile ilk etapta yöneticilere asistanlık yapacak bir yapay zeka modeli geliştirdik. Biz yöneticilerin git gide karmaşıklaşan karar sistemlerinde, hızlı karar vermemiz gereken şu dönemde yapay zeka ile birtakım kararlar vermeye çok fazla ihtiyacımız var. Buradan yola çıkarak ciro tahminini yapan, birtakım istatistikleri anlamlandırıp bir karar sistemine döken bir yapay zeka projesi üzerinde çalıştık. İlk etabını tamamladık özellikle perakende şirketlerine yönelik bir proje tamamladık. Bundan sonra da spor, sağlık gibi farklı sektörlerde yeni projelerimiz de rafta bekliyor" diye konuştu.
Köklü, projenin üniversite öğrencilerinin bitirme tezlerinde de yer aldığını belirterek "Birçok üniversite öğrencisi de bu projede yer aldı. Özellikle bitirme tezlerinde yer aldı bu proje. Bu projenin gelişmesiyle birlikte birçok öğrenci de yapay zeka tarafının geliştirilmesi tarafında birebir görev yapıyor" dedi.
"İŞ DÜNYASININ İHTİYAÇLARI VE AKADEMİK DÜNYANIN BİLGİ BİRİKİMİNİ BİR ARAYA GETİRDİK"
Üniversite ve sanayinin iş birliği modelini ortaya koymanın çok kolay olmadığını söyleyen Köklü, "Bu iki gücü bir araya getirmenin çıkartacağı sinerjinin ne kadar büyük olacağını biliyorduk" dedi. Köklü şöyle konuştu:
"Özel sektör için de bir ihtiyaçtan ortaya çıktı. Çünkü AR-GE yatırımlarıözel sektör için pahalı yatırımlar. Ama zaten üniversiteler içinde bu laboratuvarlar kurulu ve bu çalışmalar yapılıyor. Bu iki gücü bir araya getirmenin çıkartacağı sinerjinin ne kadar büyük olacağını biliyorduk. Aslında bunu yaptık. İş dünyasının ihtiyaçları ve akademik dünyanın bilgi birikimini bir araya getirip FuturaBox’ı oluşturduk. FuturaBox markalaşmış bir ürün, geleceği andırıyor. Bir de kutu var. Biz aslında bilgimizi o kutuya koyduk. Bu kutuyu geliştirdik. Bu kutu ister sağlık sektöründe, sporda, hukukta kullanılabilir duruma gelecek bir modeli içeriyor. Şu anda perakende sektöründe tahminler yapan bir alanda kullanıyoruz bu kutuyu. Gelecekte de başka alanlarda kullanabilir durumdayız."
"ÖĞRENCİLERİMİZİN BİTİRME PROJELERİ, TEZLERİNİN BİR PARÇASI HALİNE GELDİ"
Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nafiz Arıca, projenin üniversite sanayi iş birliğinin geldiği en uç noktalardan birisi olarak tanımladı. Arıca, şunları söyledi:
"Bu proje ile özellikle perakende sektöründeki yöneticiler, şirket performans verisi, satış verisi, müşteri memnuniyet anketleri, dış etkenleri de içine alarak modelleyen ve yöneticilerin gelecek hedeflerine ulaşması için gerekli yol haritasını sunan bir akıllı yönetici asistanı. Üniversitemizin İletişim, Hukuk ve Mühendislik fakültelerinin iş birliği ile gerçekleştirdiği ve akademisyenlerin yanında, öğrencilerin de yer aldığı bir proje oldu. Öğrencilerimizin bitirme projeleri, tezlerinin bir parçası haline geldi. Önümüzdeki 10 yıl yıkıcı teknolojilerin başında gelen yapay zeka teknolojilerinin çok güzel bir uygulaması oldu. Bu açıdan çok mutluyuz. İstesek de istemesek de yapay zeka teknolojileri hayatımızın bir parçası olacak."
"GELECEĞE DÖNÜK HEDEFLERE ULAŞMASINI SAĞLAYAN BİR GELECEK KUTUSU"
FuturaBox'ın, "geçmişin analizini, geleceğin tahminlerini ve yöneticilere optimizasyon reçetesini sunan bir ürün" olduğunu belirten Arıca, sözlerini şöyle tamamladı:
"FuturaBox, müşteri perakende sektöründe müşteri memnuniyet verisi ile alışveriş verisini ve hava durumu, bölgesel faktörler gibi dış değişken bilgilerini birlikte modelleyen ve bu modelin, şirketin performans verilerine olan etkilerini analiz eden ve sonrasında da yöneticilerin gelecek hedeflerine ulaşmaları için gerekli yol haritasını sunan bir yapay zeka yazılımıdır. Müşteri anket sonuçlarını, şirketin performansını arttırmaya dönüştüren bir enstrümandır. FuturaBox, geçmişin analizini, geleceğin tahminlerini ve yöneticilere optimizasyon reçetesini sunan bir ürün. Şu andan geleceğe dönük hedeflere ulaşmasını sağlayan bir gelecek kutusu."
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
1.video:
Ata Holding Koordinatörü Tuncer Köklü röportajı
Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nafiz Arıca röportajı
2.video:
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz'in konuşması
Ata Holding Koordinatörü Tuncer Köklü'nün konuşması
Prof. Dr. Nafiz Arıca'nın konuşması