Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda: turizm gelirleri ile ilgili “Avrupa ülkeleri yüzde 80 daraldı, Türkiye’de yüzde 68 daraldı. Gelelim 2021’e. Bu yıl Yunanistan ve İspanya ortalama yüzde 20-30 bandında büyüyecekler. Türkiye 80-100 bandında büyüyecek. Biz açık ara daha iyi büyüyoruz. Türkiye turizm dahilinde ilk kez İspanya’dan daha fazla turist aldı. Biz onlardan yüzde 40 daha düşüktük. Şu an İspanya’da tek konu Türkiye, turizm alanında, ‘nasıl yapıyor bu adamlar’ diye. Bunlar kendiliğinden mi oluyor” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2020 kesin hesabı ve 2022 bütçesi görüşüldü. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, görüşmelerin sonunda milletvekillerinin yönettiği soru ve eleştirilere yanıt verdi.
“ÖZEL TİYATROYA DESTEK İLE İLGİLİ ELEŞTİRİLERİ KABUL ETMİYORUM”
Bakan Ersoy, konuşmasının başında tarihi bina ve müzelerin restore çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Ersoy, “27 yıldır personel sorunumuz vardı, 3 bin kişiyi kapsayan sorundu. Bu sorun pandemiden önce çözüldü. Tam zamanında çünkü pandemi döneminde iş bulamayacaklardı. Pandemi döneminde 40 bin tane sanatçıya destek verildi” dedi.
Ersoy, “Ayrıca 56 müzik projesine 31 milyon lira destek verdi. Yardım tutarlarını yüzde 50 artırdık. Özel tiyatroya destek ile ilgili eleştirileri kabul etmiyorum. Çok sık toplanıyorum. Kendileri bile şaşırdılar. Sorun olarak getirdikleri her şeyi getiriyorlar. Çoğu zaman kendi aralarında anlaşamıyorlar. Anlaştıkları takdirde çözüyoruz. 2020 yılında destek 21,5 milyar lira ilave destek sağlandı. 2021 yılında 53 milyona çıktı” dedi.
Ersoy, bu desteklerin nasıl yapılacağına ilişkin komisyon kurduklarını ve her kesimden tiyatro temsilcilerini getirdiklerini ve ortak noktada buluşmalarının sonucunda çıkan karar doğrultusunda destek verildiğini söyledi.
“SİZ NE SANIYORSUNUZ, TİYATROLARI İZLEYİP ÖYLE DESTEK VERİYORUZ”
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin gündeme getirdiği iddia hakkında Ersoy, “Hayali tiyatroculara destek verildi’ gibi söylem vardı, komik karşılıyorum. Siz ne sanıyorsunuz? Orada firma var ona mı veriyoruz sanıyorsunuz. Temiz ve yeni firmalar kurdukları için oralardan başvuruyorlar. O bize tarihini, saatini veriyor, gidip izliyoruz, sonra destek veriyoruz” yanıtı verdi.
Ersoy, “Sinema salonlarını yaşatabilmek için Türk filmi gösterim desteği adı altında 70.2 milyon lira destek sağladık” dedi. Ersoy, Beyoğlu Kültür Festivali başlattıklarını ve Başkent Kültür Yolu Festivali’ni hayata geçireceklerini aktardı.
“VAKIF KAÇAKÇILIĞI İLE İLGİLİ 9 ULUSLARARASI ANLAŞMA İMZALADI”
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın gündeme getirdiği azınlık vakıflarının seçimleri ile ilgili Ersoy, “Süre istenmişti. Bu süre dahilinde yönetmelik ile ilgili hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Vakıf temsilcileri ve azınlıklarla görüşmeye başladık” dedi.
Eser kaçakçılığı ile ilgili Ersoy, “Kaçakçılık ile ilgili daire başkanlığı kuruldu. Kültür varlığı kaçakçılığını önlemek için 9 uluslararası anlaşma imzalandı. İsviçre ve Sırbistan ile de bir aya tamamlanacak. Çok önemli. Yıllar süren iade süreçleri birkaç ay içinde sonlanmakta” diye konuştu.
Paylan’ın tarihi yerler üzerine tuvalet yapıldığı iddialarına Ersoy, “Tuvalet ile ilgili araştırmayı yaptık, sizin dediğiniz gibi çıkmadı. Dosya istemiştiniz benden. İstediğiniz zaman inceleyebilirsiniz” yanıtı verdi.
“GÖBEKLİTEPE BİZİM DÖNEMİMİZE KADAR DUYULMAMIŞ”
Ersoy, “Göbeklitepe gibi yerlere ilgi gösterilmiyor’ deniyor. 1980’lerde Türkiye’nin gündemine gelmiş. Almanlar kazıyor, bizim dönemimize kadar duyulmamış. Bizim dönemimizde dünya çapında bilinir hale geldi. Güneydoğu’nun kurtuluş reçetelerinden biri olarak görüyoruz biz. Yaklaşık 100 kilometrelik bir hattan bahsediyoruz. Dünyanın sayılı noktalarından biri. Bu 3-4 sene sonra yapılacak yoğun tanıtımlarından sonraki şu an yoğun talep var” dedi.
Ersoy, “Kiliselerin restorasyonu ile ilgili basit bir şey göstereyim. Benim zoruma giden şu oldu. Siz (Garo Paylan) ‘yurt dışında olan camiye şunu yapsalar zıplarım’ dediniz. Azerbaycan’da yerle bir ettiler. Parlamentoya mektup yazdınız mı? Başvuruyoruz, ‘gelin bunu yapalım’ diyoruz. Osmanlı’dan kalanlar için. Çıt yok. Evrak şu bu. Kitabına uygun şekilde oyalıyorlar” dedi.
“İSPANYA’DA ŞU AN TEK KONU TÜRKİYE”
Ersoy, turizm gelirleri ile ilgili şöyle konuştu:
“Avrupa ülkeleri yüzde 80 daraldı, Türkiye’de yüzde 68 daraldı. Gelelim 2021’e. Bu yıl Yunanistan ve İspanya ortalama yüzde 20-30 bandında büyüyecekler. Türkiye 80-100 bandında büyüyecek. Biz açık ara daha iyi büyüyoruz. Türkiye turizm dahilinde ilk kez İspanya’dan daha fazla turist aldı. Biz onlardan yüzde 40 daha düşüktük. Şu an İspanya’da tek konu Türkiye, turizm alanında, ‘nasıl yapıyor bu adamlar’ diye. Bunlar kendiliğinden mi oluyor. Öncelikli olarak güvenilir turizm sertifikasından oluyor. Türkiye en iyi ve ilk ülke oldu. Biz yabancıları davet ettik ve adamları eğittik. Uygulama prosedürlerini dillerine çevirdik, ellerine verdik. Kopyalıyorlar ama uygulayamıyorlar. Tanımı neyle yaptım? Türkiye Turizm Tanıtım Geliştirme Ajansı. Türkiye en etkili ilan yapan ülkedir. Ben geçen sene rakamları açıkladığım zaman beni en iyimser ihtimalle ‘hayalcilikle’ suçlamışlardı. Ne oldu? Dünya kapandı, Türkiye kapandı. Sonra ne oldu? Yoğun tanıtım var. ‘25 milyon turist 20 milyar doları getireceğiz’ dedik. Hala çok iyi gidiyor turizmimiz. 24 milyar doları da yıl sonunda yakalayacağız.
“PERSONEL İŞ BULAMIYOR’ ELEŞTİRİSİ VARDI, BİZ PERSONEL ARIYORUZ”
Ersoy, “Personel iş bulamıyor’ diye eleştiri vardı, vallahi bilmiyorum, biz personel arıyoruz, 500 bin personel arıyoruz” dedi.
Geçtiğimiz dönem TBMM Genel Kurulu’nda değiştirilen Turizm Teşvik Kanunu’na da değinen Ersoy, şöyle konuştu:
“Bu yasa çok çarpıtıldı. Tahsis yasası bugünün yasası değil. Özal döneminden önce, 39 yıl önce yürürlüğe giren Turizm Teşvik Kanunu ile ormanlık alanlarda turistik konaklama yapılması için üç bakanlığı yetkilendirmiş. Konaklama ile ilgili yetki sadece. Bu sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisinde, iki bakanlık çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tahsis edeceği orman arazini, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan talep etmesi ve onayını alması mümkün. Tarım ve Orman Bakanlığı kabul ederse, burası kafasına göre yapamıyor zaten. Yanan ormanlarla ilgili net hüküm var. Kesinlikle ağaçlandırılmak zorunda. Tek örnek Güvercinlik. Onun bununla ilgisi yok. Yanan yerde aslında şu an otellerin yapıldığı yer değil. Yanan yer zaten üzerine yatırım yapılmayan yer.”