Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Üzerimizde aralık ayının yüksek enflasyonu kambur olarak duruyor. Enflasyonla ilgili mücadelemizi çok açık yürekli yapmamız lazım. Dünyada enflasyon artık bir gerçek. Türkiye'deki enflasyonu sadece Türkiye'de enflasyon varmış gibi algılamak, ona göre planlamalar yapmak da doğru değil. Türkiye'de bütçe disiplininden asla taviz vermeden enflasyonla mücadelemizi en sert ve kararlı şekilde devam ettireceğiz. Bunu yaparken de firmalarımızın, üreticilerimizin desteklerle önünü açacağız” dedi.
Nureddin Nebati, bugün MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlık Toplantısı'nda konuştu. Serbest piyasa koşulları altında döviz kurlarının dengeye kavuştuğunu belirten Nebati, 2022 yılında büyüme trendinin devam edeceğini söyledi. Nebati’nin ekonomiye dair değerlendirmeleri şöyle:
EKONOMİK AKTİVİTE ILIMLI GÖRÜNÜMÜNÜ DEVAM EDİYOR: “Bu yıl bu büyüme trendi devam edecek. Malum; geçen pazartesi günü sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye'nin 225 milyar dolarlık ihracat rekorunu açıkladı. Ve bu yıl da 250 milyar dolarlık ihracat hedefini ortaya koydu. Kapasite kullanım oranının yüzde 80’lere geldiği bir Türkiye'de, yeni yatırımlar ve açılımlarla bu hedefe çok rahat bir şekilde ulaşacağımız da açık. Türkiye, ihracat odaklı olarak büyümeye devam edecek. Ve öncü göstergelerden de anladığımız üzere, geçen yılın son çeyreğinde ekonomik aktivite ılımlı görünümü devam ediyor. Buna göre; takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksi, 2021 yılı ekim ayında yıllık yüzde 8,5 artış gösterdi. Aralık ayında yüzde 78,4 ile son yılların en yüksek değerine ulaştı.
AYDA 20 MİLYAR DOLAR VE ÜZERİ İHRACATLA YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ: Geçen yıl kapandığımız zamanı lütfen hatırlayınız. "Açıldığınız zaman ciddi işten çıkarmalar olacak" diye ortalığı yaygaraya verenler vardı. Ne oldu? 2021 yılının ilk 10 ayında 2 milyon 500 binin üzerinde toplam istihdam artarak salgın öncesi seviyesine ulaştı. İstihdamı artırmak için KOSGEB destekli olarak 12 ay çalışan sayısını koruyup meslek lisesi ve üniversite mezunu işçilere 100’er bin liralık destek vermeye devam ediyoruz. Türkiye, 2021 yılında ihracatta tarihi bir rekor kırdı. İhracat, geçen yıl yüzde 32,9 gibi tarihi rekor kırarak az önce ifade ettiğim gibi 225 milyar dolara ulaştı. Ayda 20 milyar dolar ve üzeri ihracatla yolumuza devam ediyoruz. Dış ticaret açığı, yüzde 7,8 oranında azalarak 45,9 milyar dolar seviyesine geriledi. Turizmde tarihi rekorlar kırdık, ilk defa Akdeniz ülkelerinden fazla turist kabul etti bu ülke. 29 milyon turist ile 24 milyar doları aşan bir turizm geliri elde edildi. Bu yıl bunu da aşacağız, rekorları kıra kıra devam edeceğiz. Akdeniz’deki rakiplerimizi de geride bırakacağız. Bu yıl bunu da aşacağız. Kişi başına düşen turizm geliri de artacak. Turizm geliri, cari işlemler dengesinde kayda değer bir iyileşme yaşanmasına sebep oluyor.
BÜTÇE DİSİPLİNİNDEN TAVİZ VERMEMEK KOŞULUYLA YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ: Biz, ortodoks politikaları bir tarafa koyduk. Ülkenin gerçeklerine, iç dinamiklerine, uluslararası konjonktürün gereklerine uygun bir şekilde maliye ve para politikalarını da birlikte yürüterek her türlü tedbiri aldık. Özellikle de bütçe disiplininden taviz vermemek koşuluyla yolumuza devam edeceğiz. Rahat olun. Özellikle son yıllarda hızlı değişen sosyoekonomik dinamikler, küresel arz ve zincirlerinde önemli dönüşümleri beraberinde getirmektedir. Türkiye olarak amacımız, bu dönüşüme yalnızca ayak uydurmak değil, aynı zamanda bu dönüşüme katkı vermektir. Türkiye bu rolü hak ediyor ve bunu ustalıkla yerine getiriyor. Birilerinin bize çizdiği patikada değil, kendi patikamızda, kendi yolumuzda ve bu dönüşüme yön veren bir anlayışla hareket edeceğiz.
BİZ SENİ SIRTIMIZDA TAŞIYACAĞIZ: İmalat ve ihracata yönelik firmalarımızı destekleyecek çok önemli çalışmalarımız var. İhracatını geliştirmek isteyen, üretmek isteyen bize gelecek. Biz, net olarak şunu söylüyoruz: Yeter ki üretin. Yeter ki ihracat kapasiteni arttırın. Biz, seni sırtımızda taşıyacağız. Taşımaya da devam edeceğiz. Türkiye, bir önceki yıla göre 10 basamaklık bir yükselişle 132 ülke içerisinden en hızlı artış kaydeden bir ülke olarak 41’inci sıraya yükseldi. Türkiye, iş yapma kolaylığı endekslerinde de şu anda 33’üncü sıraya yükselmiş durumda. Cari işlemlerdeki iyileşme sürüyor. Bütçe disiplininden taviz vermemek koşuluyla yolumuza devam edeceğiz. Türkiye Ekonomi Modelini bu doğrultuda sizlerin desteği ile hayata geçiriyoruz.
BİZE ÖĞRETİLMİŞ OLAN ŞEYLER ÇERÇEVESİNDE HAREKET ETMEK ZORUNDA DEĞİLİZ: 20 Aralık tarihi bir milattır. Cumhurbaşkanımız, yeni Türkiye Modeli’ni kamuoyuna paylaşırken önemli tedbirleri peşi sıra ortaya koydu. Kolaylaştırıcı tedbirlerimizi aldık, bundan sonra yapılacak şey hükümetin politikalarını dikkatli bir şekilde takip etmek ve elinizdeki toplumsal ritüelleri, çıkarılmış enstrümanları kendinize uygun bir şekilde kullanma dönemidir. Önemli kazanımların gerçekleştirildiği bir yılın moraliyle geçiriyoruz. Bu moral, 2022 yılında güçlü şekilde hareket etme imkanını bize sağlamıştır. Bize öğretilmiş olan şeyler çerçevesinde hareket etmek zorunda değiliz. Bu ülkenin gelenekleri, toplumsal dayanışması, kültürel bakışları, hepsi, dünyanın küresel olduğunun anlaşıldığı bu dönemde bize bir kazanım sağlıyor. Bizim gücümüz bizim tarihimizden, toplumun dayanışmasından, salgında olduğu gibi uyum sağlama kabiliyetini ortaya koyan çabamızdan kaynaklanıyor. Rahat, emin, geleceğe umutla bakan istikrarlı ve büyüyen bir Türkiye’nin ferdi olduğumuzu unutmayın.
KUR KORUMALI MEVDUAT HESABI 91,5 MİLYAR LİRAYA ULAŞAN BİR HACME GELDİ: Kur korumalı mevduat hesabı her gün güncelleniyor. Vatandaşımız çok iyi bir destek veriyor. Kendisini koruyor. Kazancını artırıyor ve dün itibariyle son rakamları söyleyeyim; 91,5 milyar liraya ulaşan bir hacme geldi. Algı operasyonları yapanlar bir yere kadar hareket ettirirler. Bunu toplum mühendisliğiyle de pekiştirirler. Ama gerçeklik, algıyı bitirir. 20 Aralık itibarıyla gördüğümüz bu gerçekliktir. Bu anlamda dövizden TL mevduata geçiş altından TL mevduata geçiş stopaj sıfır, ihracatçı-ithalatçı firmaların vadeli döviz satışı başladı. DİBS stopaj sıfır, temettü stopajı da 15’ten 14’e düşürüldü. Evlenecek veya konut alacak paraya ihtiyacı olan kişilerin bütün kazanımlarını sıfırlaması yerine ihtiyacı olan miktarı alabileceği bir fırsat sunduk. Yastık altı altınlar için önemli bir adım attık. KGF’de imalat ve ihracat odaklı firmalara sağlanacak. Önümüzdeki dönemde önceliklerimiz, gelire endeksli senetler ihraç edilecek proje bankacılığı, bu ülkenin en önemli enstrümanlarında birisi olacak. Enerji, savunma sanayi, tarım ve hayvancılık ve turizm sektörlerine de aynı önceliği vereceğiz. Güçlü altyapı ve dinamik ekonomisiyle hayata geçirilecek. Sizlere çok önemli işler düşüyor. İş dünyası yeşil dönüşüm ve yeniliklere ayak uydurmak zorundadır.
ARALIK AYININ YÜKSEK ENFLASYONUNU KAMBUR OLARAK DURUYOR: Dün gece geç saatlere kadar fiyat istikrar komitesinde ilgili bakanlar ve ilgili kuruluşlarla ayrıntılı bir şekilde toplantı yaptım. Çünkü üzerimizde aralık ayının yüksek enflasyonunu kambur olarak duruyor. Bizim, bu enflasyonla ilgili mücadelemizi çok açık yürekli yapmamız lazım. Dünyada enflasyon artık bir gerçek. Türkiye'deki enflasyonu sadece Türkiye'de enflasyon varmış gibi algılamak, ona göre planlamalar yapmak da doğru değil. Bugün dünyanın birçok ülkesi enflasyonla karşı karşıya. Tarihinde enflasyonu yaşamamış, unutmuş, hafızalarında enflasyon olmayan toplumlarda şu anda çok ciddi bir şekilde bir travma yaşanıyor.
ENERJİ FİYATLARIYLA İTHAL ETTİĞİMİZ ENFLASYONLA MÜCADELE EDECEĞİZ: Şimdi bizler ne yapacağız? Çok açık bir şekilde dünyadan ithal ettiğimiz, özellikle de enerji fiyatlarıyla ithal ettiğimiz enflasyonla mücadele edeceğiz. Emtia fiyatlarındaki yüksek fiyatlarla mücadele edeceğiz. Taşıma maliyetlerindeki yüksek fiyatlarla mücadele edeceğiz. Kendi içeriğimizdeki, özellikle de kur baskısından ve kurdaki ataklardan dolayı kaynaklanan yüksek fiyatlarla mücadele edeceğiz. Hesap kitabımızı daha anlaşılır bir seviyeye getireceğiz. Bunun üzerinden yürüyeceğiz. Türkiye'de bütçe disiplininden asla taviz vermeden enflasyonla mücadelemizi en sert ve kararlı şekilde devam ettireceğiz. Bunu yaparken de firmalarımızın, üreticilerimizin desteklerle önünü açacağız.”